20130113

uusia käänteitä

Lapsiarjessa ei voi välttyä pissakakkajutuilta. Ne tulevat ikäänkuin siinä samassa paketissa. Jos siis kärkyt tätä blogia epämääräisten piirrosten ja DIY-juttujen toivossa niin voit huoletta skipata tämän postauksen. Tässä nimittäin käsitellään sitä itseään. Tai ainakin sen tekemistä oikeaan paikkaan.


Meillähän harrastettiin menestyksellisesti mm. lavuaaripissatusta jo ihan pienenä ja satunnaista pottailuakin matkan varrella ikäkauteen nähden oikein mallikkaasti useita kertoja (molemmista aiheista hieman lisää aiempia mietteitä täällä). Jossain vaiheessa aihe jäi kuitenkin kaiken muun kiireen jalkoihin ja suoraan sanoen hieman laiskuudestakin johtuen sivuun. Jossain tuossa kaksivuotissynttäreiden korvilla ehdin pariinkin otteeseen miettiä, että tarttis varmaan taas tehdä jotain mutta sitten ne kiireet taas tulivat. Ja O toi kyllä kivasti itse puhtaan vaipan eikä koko vaihtorumbassa ilmennyt mitään kovin kummoisia ongelmia. Kestothan meillä hylättiin jossain vaiheessa kokonaan ja viime aikoina on menty tylsästi ja epäekologisesti kertakäyttövaipoin. Tosin mieluiten mahdollisimman luonnonmukaisin sellaisin.Ennenkuin ehdimme oikeastaan kunnolla edes ajatella miten asian kanssa tulisi edetä, O päätti itse pistää tuulemaan. Tai tulemaan. Tästä on nyt varmaan kolmisen viikkoa kun O oli itse ilmoittanut päivällä P:lle, että kakka tulee. P oli tekemässä jotain muuta ja ehtiessään tilanteen tasalle oli mennyt perässä kylppäriin ja todennut tulevansa tyhjentämään potan. O oli tullut vastaan (riisuttuaan vaipan ja käytyään oikeaoppisesti potalla) ja naama loistaen kertonut tyhjentäneensä sen jo.


Tästä käännekohdasta on seurannut hämmentävä tapahtumajatkumo, jossa O ilmoittaa vessahädästään ja menee itse potalle. Kehut ovat tietenkin joka kerta aivan valtaisat mutta sen sijaan, että O olisi innoissaan uudesta taidostaan, taitaa ollakin paljon hienompaa se, että voi vihdoin laittaa samanlaiset kaaasalit kuin äidilläkin. Nyt meillä ollaan siis kotona kalsareissa ja käydään ainakin suurimmaksi osaksi potalla. Parit pissat on siivottu toki muualtakin ja ulkovaatekerrosten alle puetaan vaippa kuten ennenkin. Suunta on kuitenkin aivan oikea. Ja tällä kertaa ihan oikeasti aivan itsekseen. Sinänsä siis liikutaan kyllä vankasti alussa mainitussa DIY-kategoriassa.

Mitenkäs muilla sujuvat nämä hommat? Pysynkö visusti poissa tieltä vai onko teillä takataskussa (tai kalsareissa) joitain hyviksi havaittuja kikkakolmosia tai toimintatapoja

8 kommenttia:

 1. Meillä poju oppi tosi nopeasti käymään potalla, kun pikkusisko oli syntynyt. Ikää oli siis 2,5v. Aluksi piti vaan kysellä silloin tällöin, että onko hätä ja tietty aina heräämisen jälkeen viedä potalle. Aika omalla painollaan siitä sitten lähti rullaamaan. Parin kuukauden päästä hylättiin pottakin, koska jakkaran kanssa yletytään istumaan pytyllekin. :) Mun mielestä asiat saa mennä ihan omalla painollaan, meillä ei ainakan mitenkään kiirehditty tai patisteltu erityisemmin pottailua ja siitä huolimatta (vai johtuen?) nykyään menee vessahommat juuri niin kuin niiden pitääkin.

  VastaaPoista
 2. K teki pari viikkoa sitten ihan friikin jutun ja meni ite kakalle. Olin ihan pihalla. Nyt kuitenkin ollaan palattu vaippoihin, vaikka kakka yleensä tulee pottaan. En koe kauhean innostavaksi alkaa opettamaan 1.5v lasta kuivaksi, mutta ihan hyvä alku tässä on ollut. Pissaa en yleensä ehdi edes huomata milloin se tulee vaippaan, pissan takia ne vaipat onkin tosi jees. IHANAA; KAKKAJUTTUJA!!!

  VastaaPoista
 3. Kyllä kalsari-porkkanasta oli meilläkin hyötyä. Oli monsteria, kaloja ja kaivureita. Poika oli ylpeä pöksyistään eikä kasteluja ole ollut kuin ihan satunnaisesti sen jälkeen kun vaipoista luovuttiin.

  Me vaihdettiin muuten yöksi kestovaipat kuivaksiopetteluvaiheessa, koska 1) kertakäyttövaippa meni ikävään myttyyn muutaman kuivan yön jälkeen 2) yöllä pissaaminen alkoi olla harvinaista ja vähäistä, joten kestokin taas riittivät jos vahinko tuli 3) pintamärkä materiaali auttoi tunnistamaan vahingon ja varmasti kannusti kuivuuteen entistä nopeammin.

  VastaaPoista
 4. Meillä kroolataan siinä itsessään. -__- Ainoa vaate, jota Ilsa ei saa riisuttua itseltään, on nurinpäin puettu yöhaalari. Vetskari selässä siis. Koska aina ei voi hengailla yökkäreissä, hilluu meillä pääasiassa alaston anarkisti, joka kyllä vie nukkea potalle ja vaatii itselleenkiin kovasti viihdykettä siihen, mutta joka itsepintaisesti silti pissaa ja kakkaa tasan kaikkialle muualle. Ikää on 1v7kk, joten suunta on oikea, mutta kyllä välillä vähän tympäisee.

  VastaaPoista
 5. Onni tuossa kesän kynnyksellä sanoi illalla nukkumaan mennessään, että hänellä on tullee kakka (teki vaippaan vielä yleensä). Kysyin sitte huvin vuooksi että haluaks käyä potalla kakalla. No, poikahan sano, että joo ja väänsi tortun pottaan! Sitte alettiin pikkuhiljaa kokkeilla, josko se suostuis pissallekki ja niin vain alko käymään. Välillä on vaikea saaha sitä houkuteltua pissalle, itte ei vissiin tunnista sitä pissahätää ennenkö tullee lorahus housuun mutta kakalle mennee mallikkaasti ihan itte.

  Vaippaa ei käytetä, ko öisin. Päivisin yritetään muistuttaa käymään.

  VastaaPoista
 6. Olipa O fiksu kun tarttui itse toimeen :) poikaa treenautettiiin pitkään ja hartaasti, ei tykännyt potasta ja pidettiin taukoa..sitten tuli taas innostus ja täysin päiväkuiva oli 2,5 v iässä. Potalle oppi kakkaamaan vasta nyt kun täytti 3 v juuri..yövaippa vielä käytössä, yökuivuus tosin onkin hormonaalista eli sitä ei voi samalla tavoin "opettaa" Meillä on aikuiset tehneet paljon töitä asian eteen ja tsempanneet lasta mm kakkatarroin, pottapastillein, uusin kalsarein..pikkusisko on nyt 1,5 v ja pottaillaan jos sattuu suostumaan.

  VastaaPoista
 7. hyvä o ja vanhemmat! mun vissi kokemus yhden lapsen osalta on, että kyl se yli kaksveenä oppi opettamattakin. en siis oo tokan kanssa pitänyt mitään kiirettä, kyl se sieltä itekseenkin tulee toi homma.

  VastaaPoista
 8. Vau! Hienoa O. Meillä lähes O:n ikäinen poju on vauhdikas, eikä ehdi istua potalla tarpeeksi kauaa, että sinne jotain tulisi. Isosisko handlasi saman ikäisenä hyvinkin pottailun, mutta kun uhma iski päälle ja pikkuveli syntyi, tuli pottailuunkin pitkä tauko.

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!