20130114

kirjoissa ja kansissa

Joulu meni jo mutta eräs aika moneenkin pakettiin sujahtanut lahja ansaitsee mielestäni hieman palstatilaa. Olen aiemmin koonnut ja askarrellut kaikenlaisia vihkosia ja valokuvakoosteita mutta tällä kertaa päätin ikuistaa kirjoihin ja kansiin O:n käsialaa vuodelta 2012.Kuten olen kertonut, O kuvaa, piirtää ja maalaa innoissaan joten kokosin kuvakirjan O:n ottamista kuvista ja piirtämistä teoksista (joita sinäkin voit kurkata O:n omasta blogista Kato, hei!). Etsin joulun alla simppelisti parhaan tarjouksen sillä en ole aiemmin teettänyt kuvakirjoja, mieli on kuitenkin tehnyt kokeilla ja nyt tarjoutui mainio tilaisuus ja syy.


Eirikuva osoittautui sen hetken edullisimmaksi ja laatukin oli oikein mukiinmenevä. Kuvat itsessäänhän eivät ole varsinaisesti teknisesti ottaen mitenkään erityisen tarkkoja tai laadukkaita halpispokkarilla kuvattuina mutta paperi, sidonta ja lopputulos miellyttivät kovasti niin minun kuin lahjan saajienkin silmää.Hieman sekavalta tuo valmis ohjelma kirjan kokoamiseen tuntui, ainakin kun tekee päivittäin töitä taitto-ohjelmien kanssa. Moni asia oli jotenkin hankalasti muokattavissa mutta kyllä tällä ihan kelpo teoksia tehtailee.Ainoa iso miinus kuitenkin Anttilan asiakaspalvelulle niin puhelimessa kuin paikan päälläkin. Valitsin siis noudon Kampin Anttilasta varmistaakseni kirjojen ehtimisen pukinkonttiin. Sain ensin sähköpostiini sekavan ilmoituksen, jonka sanamuoto jätti aika avoimeksi sen, ovatko kirjat jo noudettavissa vai eivät. Soitettuani Anttilan sain ylimielistä ja tylyä palvelua, jossa korostettiin, että noutaa voi kunha he ensin ilmoittavat minulle kirjojen olevan paikan päällä.No paikan päällä sain lisää tylyä ja ylimielistä palvelua. Mitään ilmoitusta ei nimittäin koskaan tullut, joten menin itse kysymään asiasta alakerran palvelutiskiltä. Sain lopulta nihkeän asiakaspalvelijan tarkistamaan, ovatko kirjat saapuneet ja kas vain, olivathan ne. Ne löytyivät ruttuisessa, auki olevassa kuoressa, jonka ulkomuotoa minulle ei edes pahoiteltu, saati otettu kantaa siihen miksi en koskaan saanut minulle puhelimessa alleviivattua ilmoitusta.Onneksi tärkein eli itse kirjat olivat kunnossa ja juuri sellaisia kuin halusinkin. Kannessa ja selkämyksessä on O:n oma näkemys kirjan nimestä värikkäin tussein kirjoitettuna. Takakannessa komeilee tekijä itse ja kannessa on myös O:n nimi ja vuosiluku vaikka se ei näissä kuvissa näykään. Sisäsivuille sommittelin omasta mielestäni aina yhteensopivat kuvat per aukeama.


Taidan teettää tällaiset tämänkin vuoden tuotoksista, pukinkonttiin tai muuten vain.


Onko teillä kokemusta kuvakirjojen teettämisestä? Mistä parhaat? Mistä ei missään nimessä?

///

19 kommenttia:

 1. Aivan mahtava idea! :)

  VastaaPoista
 2. Oi oi, jos pikkujäbäni osottautuu tuolla tavoin taiteelliseksi, pitää ehdottomasti tehdä niistä kuvakirja! Mä olen teettänyt aika paljon kuvakirjoja, kerran iPhotosta käsin Applelta ja muulloin aina ifolorilta. Oon kyllä tykännyt molemmista, tietty ifolor rutkasti halvempi noista (ja niillä on hirmu usein tarjouksia, ei kannatta normihintaan tilata).

  Ite teetin joululahjoiksi kuvakirjoja myös :)

  VastaaPoista
 3. Minä olen jo toista joulua teettänyt kuvakirjan Sohvin vuodesta joululahjaksi sukulaisille. Kovasti on tykätty lahja, ja kirjan päähenkilökin lukee sitä säännöllisesti. Ifolor on siis toiminut.

  Mutta muihin tarkoituksiin on toiminut myös smartphoto, tosin tänä vuonna sieltä tilatut joululahjat jäivät saapumatta ennen joulua :(

  VastaaPoista
 4. Tosi hyvä idea, täytynee itsekin joskus ottaa työn alle.

  Me ollaan joku kerta testattu kuvatkirjaksi.fi ja eirikuva -palvelua sekä kirjoissa että kalentereissa. Kuvatkirjaksi on aina ollut moitteeton ja se muistaakseni on mikroPC:n tmv. testeissä saanut parhaat arvosanat. Eirikuva on usein ollut halvin ja samoja ongelmia on ollut kuin mitä itsekin huomasit. Joskus en tosin saanut ollenkaan tehtyä kalenteria ja ohjelma herjasi vaan, että resoluutio ei riitä, vaikka kuvat oli otettu järkkärillä. En sitten jaksanut edes selvittää asiaa, vaan teetin kalenterit tuolla toisella.

  Eli jos haluaa helppokäyttöisyyttä, enemmän muokkausvaihtoehtoja ja varmasti hyvää laatua, niin tekisin kuvatkirjaksi kautta. Jos taas hinta on se mikä sanelee, niin sitten joku muu. En kyllä ehkä jaksa enää tapella tuon Eirikuvan kanssa, joten seuraavaksi testaan ehkä Fotonettiä. Siellä on ainakin muuten ollut hyvä laatu (peruskuvat ja tosi isot suurennokset) ja kilpailukykyiset hinnat. Vistaprintiä ei kuulemma kannata kokeilla, jotkut tuotteet on jäänyt kokonaan saamatta. Smartphotoakin olen käyttänyt kuvapalveluissa, kun on niin hyviä tarjouksia, mutta vähän mietityttää kun ei ole kotimainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen uskollisesti käyttänyt Smartphotoa, kun tiedän, että niiden toimitukset toimii moitteetta, mutta laadussa on ollut ainakin tosi isojen suurennosten kanssa välillä vähän sanomista, vaikka originaalit ovat varmasti olleet riittävän kokoisia. Lisäksi pari kertaa kuvat, joiden värit on kyllä säädetty oikein, ovat olleet hiukan punertavankeltaisia. Seuraavalla tilauskerralla samoista originaaleista on voinut tulla ihan hyvän värisiä. Lisäksi nyt huomaan, että reilun vuoden jälkeen kuvat, jotka ovat kehyksissä seinällä, ovat alkaneet vähän kellertyä.

   Näiden perusteluiden jälkeen lienee todettava, että taidan vaihtaa kuvatoimittajaa... :D

   Poista
 5. Ihana kirja! Pitäis omistakin piirroksista koota joku vastaava. Oon teettäny aika monet kuvakirjat, joista osaa en oo ikinä nähnytkään, kun ovat menneet suoraan asiakkaalle. Ifolorilla teetin ekat, mutta ne pirulaiset löivät jotkut automaattisäädöt kuville, joten niistä tuli vähän ylisaturoituneita, en tiiä onko niillä nyt jo semmosta vaihtoehtoa, että saa valita käsitelläänkö niitä kuvia vaiko ei. Nykyään tilailen kuvatkirjaksi.comista, ne ei ainakaan tee kuville mitään ylimääräistä ja sieltä saa tilattua ihan taitto-ohjemallakin tehdyn kirjan jos tahtoo.

  VastaaPoista
 6. Mies tilasi Gigantista, en edes tiennyt että sieltäkin saa kuvakirjoja!

  VastaaPoista
 7. Aivan mahti-idis! Ja tosi nätin näköinen kirjanenkin. :)

  VastaaPoista
 8. Oon käyttänyt kuvatkirjaksi.fi-palvelua menestyksekkäästi jo monta kertaa. Tykkään erityisesti siitä, että kirjan voi teettää myös esim. InDesignilla taitetusta aineistosta ilman mitään taittoapuohjelma-välikäsiä. Sivustolta löytyy myös selkeät ohjeet painoprofiilista ym. niille jotka hifistelee :) Hinnat ei ehkä ole halvimmat ensisilmäyksellä mutta itse turvaudun usein saapuviin alekoodeihin.

  VastaaPoista
 9. Ihana kirja <3

  Täällä ei oo kuvakirjaa teetetty, mutta harkinnassa/tekovaiheessa ollu vajaan vuoden. ifolorin kautta... Sen verran haastavaa vaan käydä vuosien otoksia ja muita läpi että hidas projkti tää on itselle tän hetken kiireessä.
  Tosin ifolorin kautta teetin isälleni jouluksi seinäkalenterin hänen omista koiristaan ottamilla otoksillani, tuli kyllä kiva :)

  VastaaPoista
 10. Olen käyttänyt Blurb.comia, jossa on mahdollista tilata myös omalla taitto-ohjelmalla tehty kirja. Itse käytin heidän omaa ohjelmaa, joka on hyvin samanlainen kuin Ifolorin vastaava. Muutenkin se on enemmän pro kuin nämä muut. Enemmän vaihtoehtoja paperin laadulle ja myös mahdollista tehdä blogista tai facebookista kommentteineen suoraan kirja (tukee mm.blogspotia).

  Hinta on vähän kalliimpi, mutta ei mikään megakallis ja hyvänä puolena vielä yksittäisillä sivuilla kirjan kasvattaminen, kun Ifolorissa tulee aina 12 sivun nippu lisää.

  Tutustumisen arvoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lankomies oli tilannut häistään kirjan Blurbista ja laadultaan se vaikutti vallan hienolta enkä kuullut että olisi tilaaminen/tekeminen mitenkään tökkinyt. Mun piti myös tilata meidän hääkirja sieltä, mutta kun kukaan ei ole sitä kirjaa saanut koostettua, niin on vähän jäänyt se... :)

   Poista
 11. Tilasin Eirikuvasta mummoille joululahjaksi valokuvakirjat, mutta olin todella pettynyt laatuun. En tilaa toiste. Isovanhemmat onneksi tykkäsivät, kuvat sisältö taitaa olla heille laatua tärkeämpää.

  VastaaPoista
 12. Olen tehnyt iPhoton omalla kuvakirjaohjelmalla, kun siihen kuvat saa näppärästi vedettyä kuvaohjelmasta ja valintamahdollisuuksiakin on ihan kivasti. Simppeli, hyvin maccimäinen ohjelma. Laiskan touhua, mutta toimii.

  VastaaPoista
 13. Kiva idea! Sen verran pakko tuohon ylempään todeta että jokainen lapsi on luova, kunhan annetaan mahdollisuus ja välineet toteuttaa itseään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tässä varmaan sitä tarkoitettukaan, inhottavaa aina kärjistää.

   Poista
 14. Muillakin huonoja kokemuksia Kampin Anttilan noudosta siis! Juuri ennen joulua tilasin NetAnttilan kautta suihkuverhon ja pyysin noudon Kamppiin.
  Lasku putkahti postiluukusta, saapumisilmoitusta ei.
  Tiedustelin asiasta sähköpostitse NetAnttilasta, josta minulle vastattiin, että minun pitää odottaa saapumisilmoitusta ja että ensi kerralla kannattaa laittaa oma osoite "toimitusosoitteen kohdalle, vaikka tilaisikin noudon Kamppiin". Olin tässä kohtaa ihan pihalla: häh? Minä olin kyllä tehnyt niin. Tiedustelin siitäkin asiasta ja saan toisen vastauksen toiselta henkilöltä, joka kertoi "Anteeksi väärä tieto, olit tehnyt kaiken oikein. Odota kuitenkin saapumisilmoitusta pari päivää."
  No, ei kuulu ja taas otan yhteyttä. Minulle todettiin tässä kohtaa, että paketti on odotellut Kampissa jo 3 viikkoa. Argh! Muutamaa tuntia myöhemmin Anttilan päällikkö laittaa sähköpostin "täällä tämä paketti on, tule vain hakemaan". Kukaan ei ollut maininnut, että viestini oli välitetty myös hänelle. Joka tapauksessa tässä kohtaa sain jo tuplana vastauksen siitä, että noudettavissa on. On ollut jo useamman viikon.

  Lähdin hakemaan, sain ynseää palvelua. Tuote oli väärän värinen, ei siis tilaamani. En jaksanut lähteä taas säätämään, vaan tein sitten reklamaation koko asiakaspalveluketjun töksähtävyydestä.
  Sain pahoittelut kyllä, mutta kantaa ei otettu siihen pitäisikö jotakin linkkiä kenties hieman kehittää.

  En tilaa enää toiste mitään noutona. :D

  VastaaPoista
 15. Tosi kiva idea! ♥ Harmi vaan että itsekritiikki täällä on niin korkealla, että omista kuvista en kyllä tuollaista saisi aikaan :)

  VastaaPoista
 16. Ihana kirja! Itse olen teettänyt kuvakirjani Ifolorilla ja tiettyyn formaattiin päädyttyäni ole teettänyt koko kirjasarjan siellä. Täytyypä tutustua Eirikuvan kuvakirjoihin löytyisikö sieltä samaa kokoa kuin tuo aikaisempi kirjasarjani SuomiToureistamme. Kommenteista löytyikin myös paljon muita hyviä vinkkejä eri palveluista joihin pitää tutustua, etteivät kuvat vaan jää lojumaan kovalevyjen syövereihin.

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!