20120730

ihan roskiskamaa

Tiedätkö melkein aina kun puhelin soi ja sieltä tarjotaan jotain tolkuttoman hauskaa, uutta, erilaista, jännittävää ja haastavaa työkeikkaa, on sen deadline poikkeuksetta heti tai huomenna. Aina. Tällä(kin) kertaa taistelimme urheasti kellonviisareita vastaan ja Festivaalisiivous sai arvoisensa jätteidenlajittelukyltit vaikka vähän tiukkaa meinasi tehdäkin.

Alkuperäinen idea roskien lajitteluun ohjaavista kylteistä kuulostaa simppeliltä noin niinkuin ensikuulemalta mutta kuten työprojekteihin aina, siihenkin liittyi melkoinen kasa erilaisia huomioitavia asioita. Pitää pohtia ohjaavia totuttuja värejä, keksiä niitä lisää, kuvitusten selkeyttä ja informatiivisuutta myös vähemmän selvän festarivieraan näkökulmasta, on muistettava myös muut kielet kuin suomi ja oltava kuitenkin omaperäinen, erottuva, hauska ja visuaalisesti sekä toimiva, että mielenkiintoinen. Lisäksi on tietenkin muistettava myös kokorajoitukset, päälle tulevan laminoinnin viemä tila sekä kiinnitysreikien paikat.

Itse kuvituksiin oli myös syvennyttävä ihan ajatustasolla. Kuinka esittää taiteltu pahvilaatikko kuvin, tarvitaanko lasinkeräykseen myös hillopurkki lasipullojen lisäksi, miten muovipullo eroaa kuvassa lasipulloista, mitä laitetaan sekajätteen kohdalle kuvaksi. Mikä on tiivistävin mahdollinen kuva biojätteelle ja miten palavat jätteet voisi merkitä.
Kaikin puolin jälleen kerran sain ylittää itseni niin visuaalisessa kuin organisointimielessäkin. Valmiit kyltit päätyivät heti käyttöön viikonlopun Kuudes Aisti -festivaaleille samaan aikaan kun minä matkasin O:n kanssa mökille pistettyäni ne painoon. Ja koska paikalla ollut huikea kuvaaja Jussi Hellsten oli festarimeiningin lisäksi ikuistanut myös itse kyltit, sain samantien maistiaisen siitä miltä ne näyttivät luonnossa.


Kuva: Jussi Hellsten Photography


Mitä mieltä sinä olet? Millaista roskien lajitteluun ohjaavan informaation tulisi olla? Pitääkö infografiikan pitäytyä totutussa muotissa vai saako sen kanssa irroitella?

16 kommenttia:

 1. Roskien lajittelun info tulisi olla selkeää, helppoa ja "kiinnostavaa" eli huomiota herättävää. Mikään ei ole niin kamalaa kuin tihrustaa pientä tai sekavaa printtiä siitä, mihin mikäkin pullo ja purkki pitäisi laittaa. Itselleni on suht selkeää minne mikäkin laitetaan mutta juuri muuttaneena olen huomannut että taloyhtiökohtaisia eroja roskien lajittelussakin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin mekin asiakkaani kanssa pohdimme, että selkeää ja informatiivista mutta jollain lailla vinkeämpää ja "kiinnostavampaa" kuin perinteinen infografiikka. :)

   Poista
 2. Vinks. Näitä kannattaisi tarjota myös jätehuoltoyhtiöille. Onhan tuollainen kuvallinen plakaati paljon kuvaavampi kuin pelkkä jätelajiteksti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa muuten mainio ajatus tämäkin. Tosin koska kyseessä on asiakastyö, ovat kuvien jatkojalostus- ja käyttöoikeudet itse asiakkaalla eivätkä niinkään minulla. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. :)

   Poista
 3. Mun mielestä noi on hienot ja selkeät. Ja pidän siitä että niissä on väriä.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Väreiksi valikoituvat jo käytössä olevat eri kierrätysmateriaaleihin liitetyt värit mutta jonkin verran olen halunnut itse valita sävyistä hieman kirkkaampia ja toisaalta esimerkiksi muovipulloille ei ollut "omaa" väriä joten sille valitsimme tarkoituksella räikeän keltaisen joka paitsi erottuu muista, on myös raikkaamman näköinen kuin useimmiten nähty tummansininen/ruskea -väriskaala.

   Poista
 4. Oi kuinka kaunis, keveä ja kurinalainen sarja. (Kun nyt tässä kuitenkin kommentoidaan, vaikka asiaa ei kysyttykään: Pieni läpinäkyvyys aiheuttaa lievää hämmennystä metallitölkin kohdalla, vaikka siihen ei esim. pahvilaatikon kohdalla kiinnitä huomiota.:-) Voihan olla, että läpinäkyvyys on vain näissä blogikuvissa.)

  Kuvat totisesti kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Huomasin, että en edes oikastaan lukenut tekstejä. Näin opasteissa on siten suomen ja englannin lisäksi useampi muukin kieli. Vielä pistekirjoitus, niin a vot harasoo! :-)

  Hienoa, että nykyään käytetään termiä energiajäte. Kun noissa lajitteluasioissa on monella vielä opettelemista, aikaisempi termi "energiajae" ei ainakaan tehnyt asiasta helpommin lähestyttävää. Toki vanhaa termiäkin vielä näkee, koska opasteita ei voi tuosta vain uusia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos. :)

   Itseasiassa läpinäkyvyyttä pohdin itsekin ja näillä näkymin seuraavalla kerralla nimenomaan nuo tölkit muutan läpikuultamattomiksi. Nämä on juuri sellaista palautetta jota on mielenkiintoista saada ja tässä tapauksessa tosiaan seuraavaan satsiin korjausta on tulossa. Ei siis ole pelkästään näytölläsi tuo läpinäkyvyys.

   Energiajäte-termistä puolestaan keskustelimme asiakkaani kanssa ja päädyimme yhteisymmärryksessä tuohon energiajäte-sanaan sen jakeen sijasta sillä koimme sen olevan vauhdikkaassa festariviestinnässä helpommin ja nopeammin ymmärrettävä ja selkeämpi. :)

   Poista
 5. Todella hienot ja selkeät! Ehdottomasti kannattaisi tarjota näitä jätefirmoille. Voisiko näistä tehdä myös vähän pienemmät ja tarrana vaikka ihan kotikäyttöön :D Meillä kierrätysjuttuja kotona muovilaatikoissa ennen ulos viemistä ja olisi hienoa laittaa laatikon kylkeen tuollainen tarra niin aina menisi oikein :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten mainitsin tuolla yllä, kuvat on tehty asiakastyönä eli asiakas päättää mitä niille tehdään. Voin kuitenkin kertoa, että kaikki täällä mainitut terveiset menevät kyllä sinne suuntaan perille ja koskaan ei voi tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan. :)

   Poista
 6. Tosi hienot!

  Anun kans samaa mieltä, vois toimia tarroina kotiastioissa, lapset ja lapsenvahditkin varmaan hoksais mikä kuuluu minnekin. No ehkä kotona ei tarttis erikseen kertakäyttöastia-tarraa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa tässäkin setissä on muutamia päällekäisiä joita käytetään sitten eri festareilla riippuen siitä millainen jätteidenlajittelukokoonpano on. :)

   Poista
 7. Hienoja! (Ainakin) Englanninkieliset tekstit tarvittaisiin ehdottomasti myös talonyhtiöiden roskakatoksiin, samoin kuvat varmasti helpottaisivat lajittelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten tuo, että kansainvälisempi ote voisi tehdä terää. Itse tietenkin puhun aina visuaalisuuden puolesta koska se useimmiten ylittää ne kielimuurit vaikka tietysti siinäkin erilaisia maakohtaisia ja kulttuurikohtaisia erojakin löytyy.

   Poista
 8. Hienoja, mutta miksi viittomakieliset aakkoset ovat I, Y ja O? (ajattelitko asiaa, kun en itse keksi merkitystä, btw?). Siinä vois olla vaikka tyypillinen USAN vk:n mukainen I love you -merkki, joka on siis vain yksi käsi.

  Anteeks, kunhan nyt tuli huomattua tuokin - lajittelumerkit olisi nannaa taloyhtiön roskiksiin! I S O L L A :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun piti oikeasti hetki miettiä ennenkuin ymmärsin mistä on kyse. :D Festivaalisiivouksen logo ei siis ole minun käsialaani vaikka kyltit ovatkin ja se on tullut minulle valmiina. En siis ole voinut vaikuttaa sen symboliikkaan mitenkään mutta sen verran osaan kertoa, että viittomakielen sijaan siinä on enemmänkin haettu festarikansalle tyypillisiä käsimerkkejä ja ilmassa heiluvia käsiä itse festarimeiningin symbolisoimiseksi.

   Ja ei tarvitse pyydellä anteeksi, minusta on oikeasti mielenkiintoista keskustella töihin liittyvistä visuaalisista viesteistä ja huomata itsekin sitä kautta niistä uusia puolia. Tämä viittomakieli ei logon tekijällekään varmaan ole tullut edes mieleen ennen tätä. :)

   Poista

Kerro ihmeessä!