20110901

punakeltaista kalvoa ja pingviinien karu kohtalo

Käväisin mökillä ollessa ruokakaupassa ja kas vain, silmiin osui ihana pingviinikirja. Jäälakeuksien asukit ovat meillä asuttaneet nurkkia jo ihan O:n syntymästä lähtien ja niitä on löytynyt niin ristiäiskakun päältä kuin pehmoleluinakin. Ajattelin siis, että tokihan minä nyt pingviinikirjan ostan kun sellainen kerran vastaan tulee.


Riemullani ei ollut rajoja kun huomasin kirjan olevan sellainen hämmästyttävän kiehtova jossa sivua kääntäessä avautuu erinäisiä taiteltuja rakennelmia. Kirjan henkilöt pingviinit oikein pomppaavat sivuilta ulos. Muistan itse miten ihania tällaiset kirjat olivat lapsena. Niitä jaksoi selata aina vain uudestaan ja uudestaan. Oma suosikkini oli Englannista ostettu kolme pientä porsasta -kirja. Siinä ei paljon kielimuuri haitannut.
Vasta paljon myöhemmin mökillä selailin kirjaa tarkemmin ja mitä ihmettä. Kirjassa pingviinejä katoaa yksitellen mitä kammottavimmilla tavoilla. Yksi joutuu hain suuhun, toinen putoaa jäärailoon.


Yksi poksahtaa.Olen toki ihan tietoinen kirjallisuusklassikosta johon tässä viitataan mutta täytyy myöntää, että olin silti aika ihmeissäni kun juoni valkeni minulle. Katsopas kulta, tässä laivakokki aikoo tehdä pingviinipaistia. Vedäpä tuosta niin se pikku pingviini putoaa sinne avantoon jonka se on itse luistimella tehnyt.
Lastenkirjastatusta on vähän kohennettu viimeisellä sivulla jossa kaikki pingviinit paljastuvatkin taas ja kyseessä oli vain jekku. Jotenkin minua ei silti hymyilyttänyt ollenkaan. Onhan maailmassa paljon pahoja asioita joista pitänee jossain vaiheessa puhua mutta en tiedä haluanko tehdä sen itsemurhakandidaattipingviinien avulla. Ainakaan vielä.Toisaalta. Kyllä siinä possukirjassakin puhallettiin ja puhkuttiin ja punakeltaiset kalvot tanssivat nuolesta liikutellessa kun koko talo oli tulessa. Ja se oli mielestäni aivan mielettömän hieno kirja.


3 kommenttia:

 1. Rymättylä! <3

  Ihanaa että jossain sattumanvaraisessa opuksessa mainitaan kotipaikkakunta jota ei sittemmin kuntaliitosten jälkeen enää virallisesti edes ole. Onneksi se ei kansan puheista katoa mihinkään :)

  VastaaPoista
 2. mä pienestä pitäen katsoin näyteltyjä tuhkimoita yms. mistä disney on tehnyt nätin version.. eli ne joissa oikeesti pahat sisarpuolet leikkeli varpaansa ja kantapäänsä irti jotta lasikenkä mahtuisi, eikä se tuntunut mitenkään erikoiselta silloin.. mut hassu kyllä tossa pingviinikirjassa, eihän tommosia asioita sais jekkuilla. hmm.. dunno.. :D

  VastaaPoista
 3. Ihan mahtavan näköinen kirja vaikka juoni onkin vähintäänkin erikoinen..! Pop-up-kirjat on ihan parhautta, vaikka ne eivät lasten lukukäytössä kovin kauan tavallisesti kestäkään.

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!