20110728

sikamaista ja pieni pingviini


Jotkut tekijät vain vetoavat teoksillaan samantien. Yksi suurista ihastuksistani on Julia Vuori, kaikille varmasti tutun Sika-hahmon luoja. Olen kertakaikkiaan aivan myyty ihanan absurdien ja koskettavien pienten ja suurten tarinoiden edessä joita Julian kynästä ja pensseleistä syntyy. Minua viehättää yllättävä verbaalinen ilottelu ja hämmentävät assosiaatiot joita hänen hahmonsa tekevät. Tulen joka kerta hyvälle tuulelle näitä lukiessani vaikka osassa tarinoissa onkin myös jotain selittämättömän haikeaa.


Kirjahyllyyn on kertynyt monen monta Julian kuvittamaa kirjaa. Jos jollakulla lojuu lukemattomana näitä lisää niin tarjoan niille mielelläni hyvän, rakastavan kodin, muutama uupuisi vielä täydellisestä kokoelmasta enkä pahastuisi muistakaan Julian käsialaa olevista tuotteista, korteista tai postimerkeistä. Olen nyt jo lukenut osaa näistä myös O:lle ja toivon hänenkin löytävän tämän maailman ja sen kaikki ihanat kiemurat, mielenkiintoisia ja kauniita kuvia unohtamatta. Eräs lähipiiristämme luki tätä lapsilleen ja tokaisi muutaman sivun jälkeen, että oletko itse ikinä yrittänyt lukea tätä jollekulle. Olen minä mutta myönnän, että ajatuskiemurat ja sanavalinnat yllättävät silti. Joka kerta. Ja sykähdyttävät jotain sellaista osaa minussa mihin harva kirja yltää.


Sika on rakastettavan sympaattinen ja Suru haikean ihana, hidas ja mietteliäs. Vuosia sitten kävin myös katsomassa Sika-kirjasta tehdyn balettisovituksen jossa Sika joogasi ja Jukkapalmu masentui. Hahmot ja tarinat ovat näennäisen yksinkertaisia mutta sisältävät suuria tunteita kun niille antaa tilaa.


Suuria tunteita herätti myös se kerta kun minulla oli kunnia vihdoin vuosien fanituksen jälkeen erään koulutehtävän puitteissa tavata itse tekijä. Julia oli aivan hiton vaikea saada kiinni, hän totesi itsekin tavatessamme ettei käytä juurikaan sähköpostia tai tietokonetta ellei ole ihan pakko. Onnistuin kuitenkin lopulta. Istuimme Cafe Strindbergillä ja hän joi teetä. Puhui hiljaa mutta paljon ja piirsi minulle pingviinin.


Julia on kuvittanut omien kirjojensa lisäksi myös erinäisiä taiteeseen keskittyviä kirjoja Marjatta Levannon kanssa yhteistyössä. Omasta hyllystäni löytyvät ainakin hulvaton Nykytaidetta suurinpiirtein, lasten Ateneum -opas Tunnetko? ja Eero joka kertoo tietenkin Eero Järnefeltistä ja jonka kerran pelastin kirjaston poistokirjapinosta.

Vaikka tapaamisestani taiteilijan kanssa on jo kuusi vuotta ei hän edelleenkään näemmä anna digitaalimaailmalle kovin paljon valtaa. Kokeilin huvikseni ja Google antaa osumia Juliasta pääasiassa Otavan sivuille sekä Wikipediaan. Omia sivuja ei näemmä vieläkään ole, lieneekö tulossakaan.

2 kommenttia:

 1. Hei,

  ajattelin vinkata näistä, jos et ole vielä löytänyt:

  http://syopa.workspace2.smilehouse.com/PublishedService?file=page&pageID=3&action=view&groupID=292

  Ihania Vuoren kuvittamia tapiirituotteita, joista rahat menevät vielä hyvään tarkoitukseen :)

  VastaaPoista
 2. Julia vuoren Sika on IHANA! Parhaiten on jäänyt mieleen pingviini jääkaapissa. :) Pitäisi varmaan panostaa ja hankkia itsellekin noita kirjoja.

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!