20110613

ekonewbie tsemppaa

Avauduin hiljattain lasipurkkivuoresta ja ekoiluviidakkoon eksymisestä. Kiitos teidän kommenttienne, sain lisäpuhtia tsempata omassa arjessani ja muuttaa pienin askelin valintojani parempaan suuntaan. Kommenttiboksissa pyydettiin myös kertomaan miten asiat etenevät ja vähän on jo edettykin. Pienin askelin eteenpäin, mielellään ilman turhaa stressiä.

Mitään mullistavaa ei ole tapahtunut mutta sain jo aikaan biojätteen, kartongin ja paperin lajittelun ja päätimme käydä ikuisesti työhuoneessa lojuvat kirppiskasat läpi ja viedä osan suoraan UFFin laatikkoon tai johonkin keräykseen. Ylipäätään parvekeremonttia odotellessa ja ikkunaremontin keskelle tulee tavaroita siirreltyä joka tapauksessa paikasta toiseen joten miksipä ei kävisi niitä vähän samalla läpi. Vauvatarvikkeista on iso kasa harsoja pinottu odottamaan uutta käyttäjää joka saapunee heinäkuun lopulla ihanaiselle S:lle. Vaatepuolta on tulossa Komeroonkin myyntiin kunhan ehdin kuvata niitä. Myös hoitopöytä, leikkimatto ja toiset vaunumme olisivat valmiita muuttamaan uuteen kotiin, kysy lisää mailitse jos kiinnostuit.

Hankalaksi kierrättämisen tekee lähinnä tilanpuute. Kommenttiboksin idea eteiseen organisoitavasta laatikko- tai säkkisysteemistä kuulostaa kokeilemisen arvoiselta. Siellä kun on enemmän tilaa kuin keittiössä. Ikea myy ainakin tällaista kolmen pussukan systeemiä, mahtaisikohan se toimia? Olisi mukava, että kierrätys niin sanotusti sopisi myös sisustukseen. Kirppisvaatekasat haukkaavat yllättävän ison tilan työhuoneesta ja lasit ja metallitkin pitäisi johonkin laittaa odottamaan siirtymistä seuraavaan pisteeseen.

Myös vinkkejä biojätteen kuljetukseen otetaan vastaan. Nyt ne hengailevat odotellessa sanomalehdestä tehdyssä nyssykässä mutta sen kestävyys kannettuna roskikseen ei välttämättä ole parasta mahdollista lääkettä aamuäreälle P:lle. Joku ruokakauppa näkyi myyvän hedelmille biopusseja, sekin tosin tuntuu vähän nurinkuriselta, hedelmille kun suositellaan kestohedelmäpussia jolloin ei muovista pussia tarvitsisi ostaa ollenkaan.

Vaikka meillä kestovaippaillaan, on aina välillä tarvetta myös kertakäyttövaipoille. Tähän asti olen ostanut mitä eteen sattuu, nyt olen yrittänyt kiinnittää niissäkin hieman huomiota myös ympäristöasioihin. Tästä kuitenkin lisää hieman myöhemmin. Ylipäätään ostoksissa olen yrittänyt harkita tarkemmin, koskivat ne sitten vaatteita tai vaippoja. Aiemmin julkaisemaltani toivelistaltakin on jo löytynyt aika monta etsintäkuulutettua asiaa ja mikä parasta, kaikki kierrätettynä joltain muulta. Olen siis saanut juuri täsmälleen sitä mitä olen pitkään halunnut ja se joku muu on päässyt eroon hänelle jo turhasta.

Myös O:n ruokapuolella on tehty erinäisiä kokeiluja, niistäkin osasta lisää hieman myöhemmin mutta ylpeänä voin kertoa, että mm. P:n kokkaamat liha"pullat" eli pitkulaiset jutut tekivät kauppansa mieletöntä vauhtia sipuleineen päivineen. (Ja juu, O:lle tehtiin ihan omat versiot ilman suolaa.) Lisäksi yritän lisätä O:n syömän kotiruoan ja sormiruoan määrää suhteessa purkkieväisiin. Pakastemustikat ovat ainakin suurta herkkua ja mikäpä olisikaan ihanampaa kuin antaa Mummun ja Mummin mökiltä keräämiä marjoja. Ovat ainakin varmasti puhdasta ja hyvää maisteltavaa.


Näin meillä on siis otettu muutama haparoiva askel eteenpäin ekoviidakossa. Kuten sanoin aluksi, mitään varsinaisen mullistavaa ei ole tehty ja monelle nämäkin meille uudet asiat ovat varmasti olleet arkipäivää jo kauan. Yritän kuitenkin olla lannistumatta ja pitää kiinni samasta ajatuksesta kuin kestovaippojenkin  kanssa, pienikin päätös paremmasta on yksi huono päätös vähemmän. Jokainen kestovaippakäyttökerta on yksi kertakäyttövaippa vähemmän.

Lisävinkit ovat myös edelleen lämpimästi tervetulleita ja lasinkeräyksen pyytäminen taloyhtiöltä on työn alla myös. Sen aiemmin vinkannut kommentoija voisitkin laittaa minulle sähköpostia niin pistän jotain kivaa kiitokseksi postiin.


8 kommenttia:

 1. Ikean jäteastioista/kierrätysjutuista löytyy mun mielestäparempiakin vaihtoehtoja kun se 3 pussukan setti.. ne pussit on meinaan aika pieniä.. tosin kai siinäkin on pointti että ne vietäis useemmin pois ne kierrätettävät jätteet.. Mutta ei ne oikein pysy kunnossaja tuntuvat huterilta.. mitä näin töissä ollessa olen tsiigaillut...

  VastaaPoista
 2. Hmmm... Miten olisi ikean "BURSJÖN
  Jakkara + säilytystila" x 3 ? Niiden sisälle kassit, jotka saa otettua tyhjennystä varten sieltä mukaan kätevästi. Raahattavaa ei kerry liikaa, kun nuo ovat suht pieniä. Eteisessähän istuma-/laskutilaa ei koskaan ole liikaa ja sitä paitsi ne näyttävät ihan hampailta. :)

  VastaaPoista
 3. Meillä on ollut nyt useamman kuukauden pyykkikori-käytössä nuo Ikean Dimpat, ja ne ovat kyllä kestäneet aivan hyvin täytenäkin pyykkien kuskaamisen pyykkitupaan toisessa rapussa. Pyykkiä meillä pestään useita koneellisia viikossa. http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/40180136

  VastaaPoista
 4. Moi!

  Meillä on keittiössä kapea, ja korkea kaappi mihin olen järjestänyt keräyksen. Alimpana on laatikko, ja paperipusseja jonne kerätään lehdet ja muu paperi. Sitten on laatikko pahveille, ja viereen mahtuu lasit ja metalli. Meillä on tosin keräyspiste ihan lähellä, joten mitään isoja kasoja ei tarvitse kerätä.
  Mutta kaapissa ne on mukavasti piilossa, ja kuitenkin tarpeeksi helposti käytettävissä. Kaappiin mahtuu vielä hylly lasten helmille, ja maaleille sekä minun hylly jossa on kaikki se, mikä muuten kasautuisi pöydälle! ;)

  Mukavaa kesää!

  VastaaPoista
 5. Moikka. Meillä on keittiössä roskiskaapissa nelilokeroinen säilytyssysteemi, mikä on lopulta ollut meille ihan liian pieni, yhdessä on nyt tyhjät pussit, yhdessä sekajäte, kolmannessa patterit ja neljännessä pesupussi kesto naamanpesulapuille. varsinaiset kierrätys kamat lojuukin sitten siellä täällä, ja tosiaan meillä kierrätetään melkein kaikki minkä vaan voi kierrättää :)

  VastaaPoista
 6. Iiih!! Se lasinkeräysastia-vinkkaaja olin minä. Mutta mulle riittää palkinnoksi ihan vain hyvä mieli siitä, että teillä lähtee asia etenemään. En minäkään ollut ajatellut tuollaista mahdollisuutta, vaan kiikuttanut lasit ja pienmetallit lähikaupalle. Mutta taloyhtiön valveutuneet mummot ajoivat astiat omaan jätekatokseemme. Eikä kuulemma maksa mitenkään hirvittävästi. Toivottavasti teillekin tulee!

  VastaaPoista
 7. Moi,
  ainakin Prismoissa ja S-marketeissa on hedelmäosastolla tavallisten hedelmäpussien lisäksi asiakkaille myös biohajoavia pusseja, joihin voi poimia hedelmät ja käyttää sitten pussin kotona biojäteastian pussina. Näin minä teen, niin ei tarvitse erikseen ostaa biopusseja eikä kerry sitten niitä tavallisia hedelmäpusseja kotiin. Niitä biopusseja saa kyllä väliin etsiä siellä hevi-osastolla, kun niitä ei usein ole kuin yhdessä kohdassa tarjolla, toisin kuin tavallisia pusseja. Ja ihan ilmaisia ovat!

  VastaaPoista
 8. Me ollaan kannettu biojätenyssäkkä joko astiassa tai sitten se on liftannut jonkun muun roskiksen päältä kyydin jos ollaan oltu viemässä jotain muutekin jätekatoksen suuntaan. Pahvia ainakin tuntuu keräytyvän nykyään tolkuttomia määriä kun nääpiö juo korviketta (ja pian maitoa).

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!