20110702

babyguide - museot ja muksut


Kun nyt vauhtiin päästiin, jatketaan museolinjalla. Kiasmaa olen käsitellyt jo useaan otteeseen niin Babyguidessa kuin muutenkin mutta Helsingissä on muutama muukin mielenkiintoinen museo joilla on tarjottavaa lapsille. Ei siinä, minä olen sitä mieltä, että museo kuin museo tarjoaa myös lapselle kokemuksia, elämyksiä, katsottavaa ja pohdittavaa. Iästä riippumatta. On kuitenkin muutama museo jotka ovat huomioineet pieniä kävijöitä oikein erityisesti.

Suomenlinna on piknik-paikkana käyntikohteena ylipäätään elämys lauttamatkoineen ja upeine maisemineen, linnoineen ja vanhoine rakennuksineen. Lapsille paikan päältä löytyy myös kaikenlaista, on opastettua lastenkierrosta Komendantin ja Ovelan juonittelijan johdolla, lelumuseo ja aito sukellusvene johon pääsee tutustumaan. Jännittävien käytävien ja luolien, tykkien sun muun ohella tietenkin.

Olin jonkin aikaa sitten mukana kouluprojektissa jossa Suomenlinnamuseoon suunniteltiin uusia, toiminnallisia pisteitä lapsille. Meillä oli melkoisen korkealentoisia ideoita joita sitten hiottiin toteutettavaan muotoon kustannuslaskelmia myöten. Valitettavasti oman ryhmäni kunnianhimoinen idea vesitankista jossa pääsisi testaamaan sulkuportteja ei vienyt kisan voittoa mutta muutamia muita vinkeitä ideoita otettin toteutukseen.

Suomenlinnamuseo on kattava katsaus historiaan ja jännittävä käyntikohde joka tapauksessa. Laajakangasesityksen ja museon päänäyttelyn lisäksi yläkertaan on koottu erilaisia toimintapisteitä lapsille. Lisäksi ainakin aiemmin oli mahdollista saada näytelty opastus pienine teatterikohtauksineen joissa käytiin läpi saaren historiaa.

Suomenlinnaan pääset lautalla Kauppatorilta ja Suomenlinnamuseon nettisivuille tästä.

***

Innoituksen Suomenlinnaprojektimme sai Kansallismuseosta jossa yläkerran Vintti on pyhitetty lapsille. Koko kerros on täynnä erilaisia toiminnallisia pisteitä joissa pääsee tutustumaan kulttuuriin ja kansallishistoriaan leikin avulla. Toiminta perustuu kokeilemiseen, ajattelemiseen ja testaamiseen ja tuo näkökulmia myös museon näyttelyihin. Pääsette kokeilemaan viisikymmentäluvun tehdastyötä, hirsitalon rakentamista, hevosen satulointia ja paljon muuta.


Vintti on myös ehdolla parhaaksi perhematkailukohteeksi Helsingissä 2011. Sisäänpääsy on ilmainen museolipulla ja lisätietoja löydät Vintin sivuilta täältä.

***

Rautatientorille jylhänä tuijottava Ateneum on monelle nimeltä tuttu ja sietääkin olla. Ehdoton helmi museoidemme joukossa. Huikeiden näyttelyiden lisäksi Ateneumissa järjestetään perhepajoja joihin voit osallistua lapsen kanssa. Aiheet vaihtelevat metallilankaveistoksista huovutukseen, grafiikkaan ja akvarellimaalaukseen asti. Lisäksi on tarjolla myös non stop -pajoja joihin voi hypätä sekaan milloin vain niiden aukioloaikoina.


Ateneumin perhepajoista lisää täällä.

***

Kuvat lainattu museoiden omilta sivuilta paitsi Ateneum gerberan takana joka on allekirjoittaneen kuvaama nettilehti We Love Helsinkiin.

1 kommentti:

  1. Anonyymi3/7/11 09:03

    En muista onko jo vinkattu, mutta Hietsun kirpputorihan on tosi kiva paikka kesäisin. Siellä on hyvä tunnelma, lastenvaatteet ja -tarvikkeet tekevät kauppansa oli sitten myymässä tai ostamassa ja välillä tekee mahtavia löytöjä. Esimerkiksi Monan koko vuoden käytössä ollut pinkki titi-nalle tarhareppu on ostettu torilta 10 sentillä. Samalla voi ostaa tuoreita vihanneksia, kasviksia ja marjoja ja meidän lasten suosikkeja on tietysti herneet ja jäätelö. Torin reunan kauppahallissa on wc-tilat, jos hätä yllättää. Ruuhkaisimpina aikoina eli kauniina viikonloppupäivinä torilla on aikamoinen ruuhkaa, mutta aina sinne on sopinut vaunujenkin kanssa, kun vaan kärivällisyys riittää. :)
    S

    VastaaPoista

Kerro ihmeessä!