20130324

earth hour – eli kuinka rakensimme majaa tunnin kynttilänvalossa

Saimme eilen O:n kanssa vieraita. Hyvä ystäväni J tuli käymään ja toi paitsi itsensä, myös keltaisia tulppaaneja ja kaikenlaisia herkkuja. Ja lisäksi tietysti ehtymättömän ideavaraston kaksivuotiaan viihdyttämiseksi. O tykkää J:stä myös, kyseli aamusta asti, että tuleeko J nyt, soiko nyt ovikello, milloin J tulee. Onneksi odotus palkittiin melko pian.

Kahdeksan maissa maailmaa oli parannettu jo jonkin aikaa ja muistimme, että sitä voisi parantaa myös ihan konkreettisella tasolla sillä kansainvälinen Earth Hour oli juuri alkamassa. Meistä kumpikaan ei ollut aiemmin osallistunut ja minä sanoinkin, että en olisi varmaan laiskuuttani O:n kanssa kaksistaan jaksanut vaikka kyse ei isosta hommasta olekaan.


Ideana on siis kiinnittää huomiota sähkönkulutukseen ja tähän liittyvänä tempauksena olla tunnin verran käyttämättä sähkölaitteita samaan aikaan koko maailmassa. Niinpä napsuttelin valot pois ja sytyttelimme lyhtyjä ja kynttilöitä ympäri asuntoa. O ei ollut moksiskaan, halusi vain jatkaa majaleikkiä ja niinpä rakensimme tunnin majaa kynttilänvalossa. Sohvatyynyjä on niin monta, että erilaisia majavariaatioita syntyi kasapäin. O mönki posket punaisena vilttien ja tyynyjen seassa ja me nautimme J:n kanssa kynttilänvalosta ja rauhallisesta lauantai-illasta.

Tunnin kuluttua tuntui vähän pöljältä laittaa kirkkaat valot takaisin päälle. Tunnelmalliseen kynttilänvaloon tottuu yllättävän nopeasti. Teimme kompromissin ja vessaan laitoin oikean valon iltatoimien ajaksi ja makuuhuoneeseen sytytettiin vain yövalo iltasatua varten. Muuten vietimme loppuillankin tunnelmavalaistuksessa ja ilman sähkölaitteita. Televisio ei tuottanut mitään vaikeuksia, puhelinta kyllä myönnän vilkuilleeni muutamaan kertaan tuon tunninkin sisällä.

Ei tekisi ylipäätään pahaa välillä pohtia omia tottumuksiaan. Earth Houria kuten muitakin tempauksia usein kritisoidaan siitä, että eihän tuo nyt vielä mitään muuta tuo yksi tunti. Ei se itsekseen muutakaan eikä kenenkään sähkönkulutus heilahda rajusti vielä tunnin kynttilänvalossa istumisesta, ei tietenkään. Kyse onkin oman näkemyksen muuttamisesta, huomion kiinnittämisestä jokapäiväisiin asioihin. O:n kanssahan me keskustelimme niistä jo aiemmin. Ehkä O muistaa tämänkin hauskan majaleikin sitten vähän isompana.
Osallistuitko sinä Earth Houriin?


///


3 kommenttia:

 1. Täällä osallistuttiin ja on osallistuttu jo useana vuonna :)

  VastaaPoista
 2. Viime vuonna osallistuin, nyt unohdin ihan totaalisesti!

  VastaaPoista
 3. Anonyymi8/4/13 00:39

  Z: Se massoittain sähkön katkaisu ja päälle kytkyt kuluttaa sähköä ja luonnonvaroja paljon enemmän kuin normikulutus, mutta tietysti hyöty suuri jos osa ihmisistä havahtuu turhaan käyttöön ja ihan silleen oikeasti tekee asialle jotain. Muutoin vain kulutettiin niitä voimavaroja turhaan jotta ollaan khuuleja. Ikävää.

  Olin pari viikkoa nipponissa ja ihanaa lukea jälleen blogiasi. Kiitos kuvista, teksteistä, vinkeistä ja että me lukijat saamme olla osana elämääsi. :)

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!