20130211

ekojeesustelua

Ostin testiin kahvin ja tavallisen teen rinnalle viime viikolla Pirkan Rooibos-lajitelman. Maut (sitrushedelmä, punaiset marjat, appelsiini, karamelli-kerma) kuulostivat hyvältä ja kyseinen paketti mainostaa suureen ääneen olevansa paitsi luomua, myös ekologinen muilla tavoin.

Löytyy reilun kaupan Fairtrade-merkki; "takuu siitä, että tämän tuotteen Reilun kaupan raaka-aineet on sertifioitu kansainvälisten Reilun kaupan kriteerien mukaan. Tuotteen ostaminen parantaa perhetuottajien ja työntekijöiden työ- ja elinoloja kehitysmaissa ja edesauttaa ympäristön hyvinvointia".


Pakkauksen paperi on kierrätysmerkein merkittyä kierrätettävissä olevaa kartonkia ja lisäksi löytyy myös EU:n luomumerkki, joka; "tarjoaa kuluttajille varmuuden tuotteen alkuperästä ja laadusta. Merkin näkyvyys varmistaa, että EU:n luomuviljelysäädöksiä on noudatettu".


Näiden lisäksi joka ainoa teepussi, joka pakkauksesta löytyy, on yksittäispakattu muoviin. En ole itsekään mikään ekojeesus mutta eikö tässä ole vähän kaksinaamainen kaiku?

11 kommenttia:

 1. Nokkela havainto. En itse olis varmaan tajunnut kiinnittää huomiota.

  Mutta tästä tuli mieleen (tosin ei koske tätä, koska ne tuskin ovat kierrätysmuovia), mutta muistaisin lukeneeni, että kierrätysmuovikassi (yleensä se harmaa) olisi kaikkein ekologisin kauppakassivaihtoehdoista. Jopa kangaskassia parempi, mikäli kaikki valmistusolosuhteet sekä hiili-, että vesijalanjälki otetaan huomioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta - luin artikkelin samasta tutkimuksesta. Puuvillan valmistushan on ilmeisesti aika kuluttavaa ympäristölle.

   Poista
  2. Minäkin olen kuullut samaa ja lisäksi on kaikenlaisia muita puolia. Itseasiassa koko kassiajattelu on aika mutkikas juttu. Osa biopusseista ei esimerkiksi maadu kunnolla tavallisen jätteen seassa vaan vaikeuttaa sen uudelleen käyttämistä muuttumalla purkan kaltaiseksi venyväksi massaksi, joka tukkii koneet.

   Itse olen viime aikoina ottanut useimmiten paperikassin, muovikasseja roskapusseiksi on jo kaapit väärällään ja paperikassiin menevät näppärästi paperinkeräyspaperit sekä kierrätykseen päätyvät kotitalouskartongit.

   Poista
  3. Joo biobussi taitaa olla kaikkein epäekologisin! Mä käytän noita paperipusseja samaan. Tosi kätevä laittaa roskiskaappiin ja sieltä vaan nappaa mukaan kun lähtee pihalle.

   Poista
 2. Tuo on kyllä rasittavaa, ostin Lidl:istä teetä tässä taannoin ja ne teepussit oli kylläkin yhtenä kasana mutta pakattuna pieneen "muovipussiin" sitten pahvilaatikkoon ja vielä kerran muoviin. Ymmärrän että tee menettää aromejaan jossei se ole ilmatiiviisti, mutta nämä supermuovitetut teepussit on kyllä jo liikaa! Kannattaa ostaa irtoteetä, (jos vain jaksaa puhdistaa teesihtejä) pääsee huomattavasti vähemmällä muovimäärällä ja saa paremmman makuista teetä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin uskon, että kyse on siitä aromien säilyttämisestä mutta tuntui hassulta kun muuten niin pitkälle viedyn ekoreilukauppaluomutee olikin yhtäkkiä yksittäispusseissa. En edes muista milloin olisin viimeksi törmännyt muovitettuihin teepusseihin, useimmiten pussiteehän tulee paperi"taskuissa".

   Tuo on muuten totta myös, että irtotee olisi se paras, jonkin verran sitä on viime aikoina juotukin enemmän kun taannoin löysin sen ihanan teepannukannun kirppikseltä. :)

   Poista
 3. Joku muukin ajattelut samaa:

  http://ideanurkka.pirkka.fi/forums/121039-pirkka-tuotteet/suggestions/2457382-yksitt%C3%A4ispakatut-teepussit-muovik%C3%A4%C3%A4reet-pois

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas, en olekaan yksin. :) Hyvä vaan jos viesti menee eteenpäin, toivotaan parasta. :)

   Poista
 4. Ja sekin vielä saakeli, että ainakin joku pirkan rooibos ei maistunut edes miltään :c

  VastaaPoista
 5. Niin totta ! Suosittelen lämpimästi saman sarjan rooibos karpalo-kermaa(pakkauksessa yhtä makua), sieltä kun ei löydy noita muovipussejakaan häiritsemästä. :D Voiko olla totta, että tarkoituksena on jollain tapaa pitää 'maut erillään' vai mistä ihmeestä moinen?

  VastaaPoista
 6. Kannattaa varmaan laittaa palautetta suoraan Pirkalle ja mukaan linkki tähän postaukseen:)

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!