20130113

ctrl + tab

Hesari muutti muotoaan ja kohahdutti lukijakuntaansa. Meille on kotiin tullut aina Helsingin Sanomat  vanhemmille mutta itse en ole varsinaisesti koskaan siihen koukuttunut. Yhden kesän luin päivittäin, silloin kun en mokannut mitään, aamujakajalla kun on aina yksi ylimääräinen mukana. Lisäksi vuosien mittaan etenkin NYT-liite on kiinnostanut ja usein myös tuhti sunnuntainumero. Muutos on kuitenkin niin suuri, että ihan ammattisyistäkin halusin hakea oman kappaleeni ensimmäistä tabloid-kokoista arkistoon. Ja tietenkin myös siksi, että tiedän mistä puhutaan.

Ja kyllä muuten puhutaankin. Ymmärrän kyllä sen, että joka-aamuisen tradition näinkin radikaali muodonmuutos tuntuu oudolta aluksi mutta jos ihan totta puhutaan, olen vähän äimänä yleisen keskustelun tasosta. Suurin huolenaihe tuntuu olevan koiranpennun pissapapereiksi sopimattomuus.Eniten aamuäreyttäni nosti kuitenkin aivan absurdi kommentti, jossa valitettiin, että miksi sitä ulkoasuakin piti muuttaa. Olisivat pitäneet sen ja pienentäneet vain kokoa. Ei tietenkään tarvitse tavallisella hesarinlukijalla olla käsitystä graafisesta suunnittelusta mutta herranjestas sentään ei se lehti itsekseen pienene noin vain oikeaan kokoon niin, että kaikki muu pysyisi ennallaan. Muutosvastarinta on toki yleinen ilmiö ihan kaikessa mutta jonkinlainen maalaisjärkikin olisi mielestäni ihan suotavaa.

Pelkkä sentinkin muutos minkä tahansa painotuotteen koossa aiheuttaa lukemattomia uudelleenjärjestelyjä mm. fonttivalinnoissa, palstan leveyksissä, kirjainten välistyksissä, otsikoiden asemoinnissa, marginaaleissa, kuvien asettelussa, riviväleissä ja vaikka missä. Aivan kuin voisi vain painaa koneesta ctrl + tab ja joku näkymätön voima pakottaisi kaiken puolet pienempään tabloid-kokoon mutta ilman mitään muutosta muuhun. Vähän kuin tunkisi melonin appelsiininkuoreen ja haluaisi, että sisältö paitsi maistuu, myös näyttää edelleen täsmälleen samalta.Lehti on iso kokonaisuus, jossa kaiken täytyy olla mietittyä ja kohdallaan. Ei tällaisia muutoksia myöskään tehdä silmät kiinni ja toivoen parasta. Kyllä ne jokainen palstamillimetri on siellä taustalla tarkkaan mietitty, laskettu ja aseteltu uuteen uskoon. Se, että onko muutos toimiva käytännössä, näkyy vasta pidemmällä aikavälillä ja esimerkiksi sisältöä on myös kritisoitu mutta siihen en itse osaa sen kummemmin kantaa ottaa koska kuten sanoin, Hesari ei meillä kuulu vakituiseen lukemistoon.

Jään mielenkiinnolla odottamaan jatkoa niin keskustelulle kuin uudelle koollekin. Ja tietenkin myös kukkakauppojen pakkaussuunnittelun tulevaisuudelle, josta myös tunnutaan olevan kovin huolissaan.

Mitä mieltä siellä ruudun toisella puolella ollaan? Luetko Hesaria? Miltä tuntuu tabloid-versio?

///

10 kommenttia:

 1. Satunnaisena Hesarin lukijana/tilaajana suhtaudun muutokseen lähinnä uteliaana, mutta ymmärrän vakilukijoiden närkästyksen.
  Ko. lehti näyttää jotenkin helpommin lähestyttävältä ja lukijaystävälliseltä uudessa kuosissaan, sitä varmaan on haettukin :)

  VastaaPoista
 2. Mua ärsytti että monesti HS:n suunnalta argumentoitiin että tabloidi mahdollistaa journalistisesti korkeatasoiset jutut (ts. merkityksessä ettei broadsheet sitä mahdollistaisi ja että tabloidi olisi jotenkin parempi). Änkyrä olen HS:n muutoksen suhteen (tämä ei ole uutta, HS:n jokainen uudistuminen on saanut mut takajaloilleen, pännii kun fonttia tai osastojakoa muuttamalla sotketaan ihmisen aamurutiinit - mutta kyllä niihin on tottunut pikkuhiljaa). Tabloidiin tottuminen on kesken, moni asia ärsyttää (ulkonäköä on kumminkin vissiin pohdittu aika paljon ja hyvin kun ärsytykseni eivät liity ulkoasuun), erityisesti tän uudistuksen vaikutus lehden sisältöön on musta ollut osin aika masentava (ts. ti-ke lehdet sisälsi varsin vähän uutisia) ja osin ihan jees (perjantain tai lauantain lehti jäi mieleen positiivisena).

  No joo, mutta mulle sanomalehti ja aamukahvi on aika pyhä yhdistelmä ja vihaan kun sitä sörkitään (lapsi alle 1v. on aika tehokas kyllä sotkemaan mun aamuhetkeni). Tällä hetkellä tabloid-koko tuntuu vieraalta (välillä en muista lukevani hesaria vaan luulen olevani metron tai iltasanomien parissa - mikä ei kerro hyvää), mutta eiköhän siihen totu. Sen sijaan verenpainetta nostaa aamuinen HS:n osiin purku, ärsyttää ja varmaan kun pääsen biojätepusseja taittelemaan niin kiroilen niitä niittejä ;)

  Ei tässä paljon kantaa ulkoasuun, mutta musta sanomalehden ulkoasu on parhaimmillaan kun sitä ei tule ajatelleeksi (ts. se on niin hyvin tehty että tuntuu "oikealta" ja mikään ei ärsytä :)).

  VastaaPoista
 3. Ensimmäinen ajatus uudesta ulkoasusta oli "iltasanomalehtimäinen" ja keltalehtimäisyyttä lisäsi Hyvinkään ampumatapauksesta kirjoitetun jutun tyyli. Selvisin tästä muutoksesta siirtymällä sarjakuvasivulle, korjaan aukeamalle, lukemaan Kamala luonto-sarjakuvaa :) Näppärämpihän tuo uusi koko on. Meijän äitiä mietityttää miten siitä saa taiteltua bio-roskikseen pussin :D

  VastaaPoista
 4. En ole itse Hesarin vakilukija, joskus se on tullut ilmaistarjouksen takia viikon verran, ja toki luen sitä jos joskus satun sellaiseen paikkaan, mihin lehti tulee. Vanhempieni luona asuessani meille välillä tuli Hesari ja välillä ei, mutta hyvin harvoin sitä aamuisin ehti lukea.

  Pidän kyllä tuosta lehden koon muutoksesta, sillä täällä meidän kahden hengen yksiössä ei ollut mitään toivoa saada luettua lehteä keittiön pöydän ääressä. Aina se piti levittää isoksi lattialle ja lukea siinä (ei siis kovin mukavaa). Olen kuitenkin minä myös huolissani tuosta lehden sisällön muutoksesta, minkä ei loogisesti ajateltuna kai pitäisi olla sidoksissa tabloid-kokoon siirtymisen kanssa. Yhtään uudistunutta lehteä en vielä ole lukenut, mutta kuulemani kommentit eivät lupaa hyvää. Saa nyt nähdä.

  VastaaPoista
 5. Ihana juttu että kokoa pienennettiin, pienikokoisena ja lyhytkätisenä on aina ärsyttänyt nämä valtavat sanomalehdet, jotka eivät meinaa mahtua pöydällekään ja vievät kauheasti tilaa. Varsinkin ennen kun tuli aina koulussa lueskeltua lehtiä, valitsin usein sen pienemmän paikallislehden, koska ei jaksanut ruveta liikaa säätämään niiden valtavien lehtisten kanssa. Ulkoasusta en sano mitään kun en ole tutustunut, mutta muuten hyvä hyvä, saisivat muutkin lehdet ottaa mallia! T. toinen Nyt-liitteen fani!

  VastaaPoista
 6. Meille ei ole koskaan tullut Hesaria sen järkälemäisen paperivuoren takia, mutta tutustuin tähän uuteen tabloid-versioon jo muistaakseni marraskuussa. Hyvältä näytti. Vieläkään en ole päässyt lukemaan lehteä kokonaisuudessaan, mutta melkein tuntuu, että vastaisuudessa sen voisi ehkä tilatakin - juuri sen muuttuneen koon takia. En usko journalistisen tason siitä muuttuneen miksikään. Pidin myös uudesta ulkoasusta, vaikka ainahan sekin saa monenlaisia argumentteja osakseen. Itsekin muutaman lehden ulkoasu-uudistuksen tehneenä tiedän, että koskaan ei voi kaikkia miellyttää.

  VastaaPoista
 7. Meille tulee Hesari yleensä lahjatilauksena anopilta kesällä mun ja miehen synttäreiden aikaan ja sitten joulun jälkeen. Harmitti kesällä kun ei ollut aikaa lukea pienen lapsen kanssa, niin valtava urakka saada lehti levitettyä johonkin niin että sen saisi rauhassa lukea.

  Nyt on ihan mahtavaa kun tän tabloid version saa aamulla luettua samaan aikaan kun aamupalaa syömme, ilman että neiti on sormeilemassa ja repimässä kaikkia sivuja. Mä koen tän paljon näppärämpänä, jopa sunnuntai numeron lukeminen oli paljon miellyttävämpää.

  VastaaPoista
 8. Mie oon tilannu Hesaria pätkän aina silloin tällöin just sen takia, että on ollut tulossa koiranpentuja ja pissapaperia on tarvittu. Hesari oli paras just siks, että se oli paksuin lehti = paljon imukykyisiä alusia. Epäilen, että jatkossa joudun tilaamaan pätkän jotakin muuta lehteä. Ilmaisjakelujen paperi ei toimi samalla tavalla. Lukemisen kannalta varmasti ihan ok muutos, kätevämmän kokoinen.

  VastaaPoista
 9. Kuljin pitkään bussilla töihin ja harmitti, kun mitään "kunnon" lehteä ei oikein voinut lukea matkalla. Nyt ovat minulle vähän myöhässä, kun luen lehteni sähköisenä.

  Koiran pissittäjille vinkki: sanomalehtipainoista voi hakea rullanloppuja paperia. Siinä ei ole edes sotkevaa painomustetta :)

  VastaaPoista
 10. minua jäi harmittamaan sisältö: tähän asti näyttää siltä, että lehdessä edelleen harrastetaan "pitkiä artikkeleita", mutta kun aukeaman juttu vaan jää aika paljon lyhyemmäksi, jos sivukoko on puolet entisestä:( jatkolta kuitenkin parempaa toivotaan! ja sunnuntaihesari antoi mukavasti luettavaa. fontti tuntuu pienemmältä/ tiheämmältä kuin ennen, mikä ei sinänsä yllätä, mutta saa silmät kipeäksi nopeammin näin nuoreltakin lukijalta - ei hyvä. jotkut muut ärsyttävät asiat tuntuvat itsellä liittyvän puhtaasti muutosvastarintaan, joten niistä ei enempää:)

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!