20120924

vaippoja ja värikästä sattumankauppaa

Aina välillä tulee vastaan sellaisia ideoita tai mainoskampanjoita, joista ensimmäinen ajatus on, että miksi minä en keksinyt tuota! Viimeisin tällainen on Liberon Art Edition -vaippamallisto, jonka mainos tuli minua vastaan Kaksplussaa selatessa. Muistatteko kun me maalasimme O:n kanssa maalauspohjien lisäksi vähän kylppäriä ja vaippaakin? Noh, Libero on tehnyt saman hieman isommalla määrällä vauvoja ja sitten vielä siirtänyt ne vauvojen maalaamat kuviot vaippoihin oikeasti kuvitukseksi ja mainoksiksi. Ihan järjettömän hauska idea!


Tämä postaus on nyt sikäli poikkeuksellinen, että kun olin nähnyt mainoksen ja itseasiassa kuvannutkin tuon kyseisen sivun tänne postausta odottelemaan, otettiin minuun yhteyttä ja kysyttiin haluaisinko kirjoittaa tästä aiheesta vaippapakettia ja pientä korvausta vastaan. Koska aihe oli jo minulla mielessä, vastasin, että kyllä. Tämä on myös ensimmäinen videomateriaalia sisältävä postaus, jonka julkaisen koko blogihistoriani (since '07) aikana.


Poikkeuksellinen on myös tämä mainoskampanja josta on kyse. Minä palan halusta päästä suunnittelemaan jotain tällaista myös. O:kin kommentoi heti kaupassa itse vaippapakettia innoissaan, "oika on aalannut aamaan!", "oika on aalannut eppuun!" Yleensä vaippapaketti kirvoittaa lähinnä kompaktin "vauva!" -kommentin jos sitäkään. Vaikka naamaan maalaaminen onkin hauskaa, minuun vetoaa kuitenkin enemmän se, että pakkaukseen ylipäätään panostetaan. Ihan samaa ajattelen tietenkin myös muista tuotteista mutta lapsitarvikeviidakossa ainakin minun esteettinen silmäni särähtelee eniten juuri siellä vaippaostoksilla. Kestopuolella ollaan tässä asiassa hieman edellä kaikkien ihanien kuosien kanssa.


Ja vaikka äiti tekisi mitä työkseen, vaippaostoksilla vaakakupissa painaa muitakin seikkoja kuin vaippojen ulkonäkö. Meillä ollaan siinä hankalassa välitilassa jossa pottailu ja pönttöilykin sujuu välillä ja sitten taas ei ollenkaan joten vaippoja kuluu edelleen. Kestoilu jäi jossain vaiheessa jäähylle mutta olen pyrkinyt mahdollisimman pitkälle hankkimaan kertispuolen ekologisimpia vaihtoehtoja. Aina se onnistu, vaippoja saattavat ostaa muutkin lähipiiristä ja silloin en tietenkään kritisoi mitään valintaa kunhan ne ovat suunnilleen oikean kokoisia ja mallisia.


Malli onkin sitten näiden Liberon artsyjen ainoa miinus. Upeat pakkaukset loistivat kyllä Prismasta kilometrien päähän mutta tarjolla on vain ja ainoastaan teippivaippoja. Ainakin tuolla kyseisessä kaupassa. Kaikki koot siis isompiin asti ovat teipeillä joista meillä ainakin on luovuttu jo todella kauan sitten niiden epäkäytännöllisyyden vuoksi lapsen kasvaessa. Muuten nämä ovat käytössä ihan samaa tavaraa kuin Liberon vaipat ylipäätään, toimivia ja ei niin muovisen oloisia kuin jotkut merkit. Kyllä meillä on Liberoita käytetty aiemminkin, niiden saatavuus on yleensä hyvä ja kokovalikoima myös. Merkki lienee myös tuttu vanhemmalle sukupolvelle ja siksi tarttuu kaupasta helposti mukaan.


Palatakseni vielä varsinaiseen aiheeseen, tämä kampanja kutkuttaa minua nyt jotenkin ihan erityisesti. On hauskaa laittaa kuvituksia vaippoihin mutta se, että sen tekevät vauvat eli loppukäyttäjät itse, tekee siitä erityistä. Toinen mielenkiintoinen tai oikeastaan tärkein osa, on sattumanvaraisuus. Kun lapsi maalaa, tulos on oikeasti sattumanvarainen kaikkien kaavamaisuuksien ja sääntöjen puuttuessa. Kun aikuinen maalaa, vaikka yrittäisimme tehdä sattumanvaraista, se ei ole sitä. Kokeilepa ottaa vaikkapa kopiopaperi ja kynä ja ala tökkiä pieniä pisteitä sattumanvaraisiin kohtiin paperia. Hetken päästä huomaat, että lopulta pisteet ovat aika kauniisti saman mittaisilla väleillä siellä kun niitä alkaa olla enemmän. Olet siis itseasiassa varsin kaukana sattumanvaraisuudesta vaikka et edes ajattele sitä.


Lasten sattumankaupalla koristelua on kokeiltu muuallakin, taiteilija YaYoi Kusama päästi lauman lapsia tuhansien tarralappujen kanssa kalusteita myöten vitivalkoiseen huoneistoon ja lopputulos on ällistyttävä. Katsokaa nyt! Lisätietoa aiheesta täällä.Hehkutettuani näitä huikeita ideoita ystävälleni, hän ehdotti, että O:n tulevan valkoiseksi maalatun huoneenhan voisi koristella pienten vieraiden kanssa syntymäpäivien ohjelmanumerona. Minun on ihan pakko myöntää, että kaikessa raisuudessaan ideassa oli jotain sellaista, että hetken minun teki mieli toteuttaa se. Joudun nyt kuitenkin myöntämään, että ihan niin uskalias en ainakaan tällä kertaa ole vaan O saa tulevaisuudessa liitutauluseinän huoneen takaosaan ja jatkamme maalin roiskimista edelleen pääosin kylpyhuoneen puolella.

12 kommenttia:

 1. Juu tuota itsekkin harmittelin perjantaina paikallisessa Citymarketissamme, kun ei löytynyt pants-malleja vaan pelkkiä tarrallisia :/ oli niin kivan näköinen pakkaus! Otettiin sitten tarjouksell a 2pakettia niitä tavishousuvaippoja ja saatiin ihana Lenni Lokinpoikanen-pehmolelu kaupanpäälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, Lenni on varmasti supersuloinen! :D

   Meillä on myös tosiaan niin tiukasti housumalliset käytössä, että näiden kohdalla harmittaa ihan. Toivotaan, että palaute etenee Liberolle asti ja näitä saataisi myös housumallisina. :)

   Poista
 2. Meillä on tarravaipat toimineet ihan hyvin pottaillessakin. Lapsi oppii nopeasti avaamaan ne ja jopa laittamaan takaisin kiinnikin kun vaippa on jo muotoutunut siihen muotoon oltuaan hetken päällä. :) Musta housuvaipat on aina olleet siitä ikäviä että pitää sukkikset/housut riisua kokonaan jotta vaipan saa päälle. :) S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä toimivat nuo housuvaipat jotenkin näpsemmin, O saa ne pois ja päälle mutta teippien kanssa menee ihan pelleilyksi. Tuo on kyllä ihan totta, että sukkikset ja housut pitää ärsyttävästi riisua kokonaan, samaistun!

   Poista
 3. Voi että miten kivoja! :D

  Melkein harmittaa kun ei ole vaippojen käyttäjää tässä taloudessa enää - no ei ehkä sentään. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö oo!

   Ihana tuo toinen lause. ;)

   Poista
 4. Olen ostanut "vauvojen maalaamia" vaippoja koossa 4 ihan vain siksi, että on kivaa kun vaippojen ulkonäkö on joskus erilainen :) On kivaa, kun vaipoissa koreilee jonkun pikkuisen käden-tai jalanjälkiä :) Olin vain vähän pettynyt, kun paketissa oli vain kahta erilaista "printtiä". Noissa nelosen vaipoissa on myös aika vähän kuvia verrattuna noihiin mitä teillä on. Neloset olivat aika värittömiä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olin aavistuksen pettynyt printtien määrään. Tottakai tällaisissa jutuissa kun volyymi on niin paljon suurempi, pitää tuotantoprosessin olla realistinen ja järkevä ja se tarkoittaa sitä, ettei samassa paketissa voi olla kaikki printit erilaisia. Se olisi tosin ollut minustakin vielä hauskempaa. :D

   Poista
 5. Meillä taas ongelmana on ettei kaupoista tahdo löytyä tarpeeksi isoja teippivaippoja.

  Tarhasta on tullut määräys ettei housuvaippoja saa siellä käyttää joten on ollut todella tuskallista yrittää löytää tarpeeksi suuria teippi vaippoja isokokoiselle vauvalle (lue 1,5v).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näitä näkyi olevan ainakin kokoon 7 asti jos ihan oikein katsoin, meillähän O on siis nyt melkein kaksi ja nämä vitoset ovat varsin sopivan kokoisia. :)

   Poista
  2. Noita teippivaippoja on samaan kokoon asti kuin housuvaippoja eli 30 kg asti (koko 7).

   Poista
 6. Noi vaipat on nättejä ja idea tosi kiva! Itse pidän housuvaipoista enemmän, koska ne on paljon helpompi laittaa päälle (+ uskon että lapsen päällä tuntuu mukavammalta), mutta perhepäivähoitajalla/päiväkodissa niitä ei saa käyttää (tai siis toive on että ei housuvaippoja), juurikin tuon syyn takia että pitää riisua sukkiset/housut aina vaihdon yhteydessä. Itse en kyllä osaa teippivaippaa laittaa seisovalle/istuvalle lapselle, mutta todistettavasti olen hoitajien nähnyt sen tekevän, eli ehkä se on sitten vaan harjoituksen puutetta. Meilläkin osittain pottaillaan, mutta koska kommunikaatio reilu 1,5 vuotiaan kanssa ei täysin toimi, niin ei voi kokonaan ilman vaippaa olla.

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!