20120901

kylässä ekomuodin mekassa

Minut kutsuttiin tiistaina kylään. Seinät olivat puiset ja lattia oli täynnä räiskyvän värisiä räsymattoja. Tuntui siltä kuin olisi tullut hyvän ystävän kotiin ensivisiitille. Tunnelma oli katossa ja illan ihanan emännän äiti oli häärännyt keittiössä ja tarjoilut olivat mahtavat aina kylmästä kurkkukeitosta savulohisaaristolaisleipiin asti. Istumapaikat olivat kotoisasti eriparijakkaroilla ja penkeillä ja keskustelut rönsyilivät grillaamisesta New Yorkiin ja kameroihin.


Kodinomaisesta tunnelmasta huolimatta (tai ehkä juuri siksi!) illan ohjelma oli varsin trendikäs, tyylikäs ja kutkuttava. Kyseessä oli nimittäin konseptikauppa Palonin syysnäytös joka yhdisti ihan uskomattomalla tavalla maan- ja ihmisläheistä tunnelmaa tämän hetken muodin kärkinimiin. Räiskyville räsymatoille marssitettiin toinen toistaan kutkuttavampia syysuutuuksia ja samalla saimme kuulla tarinoita suunnittelijoiden ja vaatteiden takaa.


Palonin perustaja Minna Särelä on tehnyt jotain sellaista mitä pitäisi olla Suomessa enemmän. Omaan vaistoonsa ja visioonsa luottaen luotsanut nousevia ekomuodin tähtiä joista jokaisella on niin osaamista kuin näkemystäkin. Koko kavalkadi oli mahtava esimerkki siitä, ettei ekomuodin tai -asusteiden aina tarvitse kirkua sateenkaaren kaikkien päiden hippivärejä tai ruskeaa pahvipakkausta. Jokainen esitelty kokonaisuus henki tyylikkyyttä, tunnetta ja rakkautta omaan suunnittelutyöhön.


Omaa silmääni viehättivät pääosin jo minulle vanhat tutut merkit ja suunnittelijat joista jokaisella oli kuitenkin takataskustaan tarjota virkistäviä uusia tuulia. First Crush esitteli minultakin harmaana löytyvän kauluspaitamekon uudessa hehkuvassa luumunsävyssä, Vietto jatkoi minimalistisen kauniilla ja toiminnallisella linjallaan, Antti Asplund näkyi mustanpuhuvana printtimekkona jolla olisi takuurakastettu paikka minunkin vaatekaapissani ja Tero Kuituselta mukana olivat posliinitimantit, jotka säväyttävät aina vaan ja ovat lisäksi saaneet rinnalleen myös muodoltaan hieman linjakkaamman kristallin.

Uusia ihastuttavia tuttavuuksia olivat mm. Molla Millsin virkatut asusteet, joita noista taitavista ja tyylikkäistä käsistä syntyi lisää koko näytöksen ajan sekä Emmi Malmströmin huikaisevan kauniit valkoiset kengät, jotka pääsivät kunnolla oikeuksiinsa oikeastaan vasta Kiss Kiss-merkin väri-iloittelevien sukkahousujen parina.
Osa suunnittelijoista oli myös itse paikalla kertomassa taustoistaan ja vastaamassa kysymyksiin, mm. mainittu Molla Mills joka kertoi myös jännittäviä kirjauutisia, Vietton Minna jonka huikea kahdeksi takiksi muuntuva kokonaisuus ihastutti ja kohahdutti, Emmi, joka kertoi kenkäsuunnittelijan arjesta, First Crushin Mari mintunvihreissä oman malliston korviksissaan, kainot naiset Köyliöstä eli Sanni Salonen ja Niina Sinisalo, jotka ovat minulle tutumpia Kaino-lastenvaatemallistostaan vaikka nyt esittelivätkin syksyn uutuuksia aikuisille sekä ihanasti yhteisen työskentelyn saloja valottanut leiskuvan punatukkainen Asplundin mallimestari. 


Varsinaisen näytöksen jälkeen jäin vielä tutustumaan Palonin muuhun tarjontaan ja ilokseni löysin lisää tuttuja tuotteita. 2. Elämä -merkin perhonen on ilahduttanut ja elävöittänyt kampauksiani jo jonkin aikaa, nyt tekisi hieman mieli samanmoista vaikkapa rintakoruna. PaaPiin persoonalliset pehmot vartioivat useampaakin hyllyä ja löysinpä vihdoin myös pitkään etsimäni maitopurkin muotoiset kermakot jotka aion käydä kotiuttamassa heti kun kassissa on enemmän tilaa kuin tuolloin tiistaina.


 
Kiitos Paloni ja Minna kutsusta sekä kaikin puolin ihanasta illasta! Tämä oli vasta ensimmäinen kertani kylässä mutta ei missään nimessä jää viimeiseksi. Nähdään pian uudestaan!

15 kommenttia:

 1. mä ostin tuollaisen kermanekan miehelle tuliaisiksi fiskarsin työmatkalta viime syksynä! se ON hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kuolannut näitä jo vaikka kuinka kauan. Ihan PAKKO saada tuollainen kaveriksi niille rytistetyn kertakäyttömukin näköisille mukeille. :D

   Poista
  2. mä haluisin sellaisia mukeja, pitäs vaan aktivoitua etsimään niitä (ja löytämään mieluiten joko jumbosta tai nettikaupasta...)

   Poista
  3. Mäkin haluaisin niitä lisää, nuo meidän on rahdattu Amsterdamista asti. Voin myös kertoa, että niitä saa kyllä Jumbosta, Stockmann myy hintaan 35€/kappale... ;)

   Poista
  4. dänggju! kiskurihinta mut ehkä mä raskin yhden. vaikka jonku ielikuvitusnimipäivän kunniaksi...

   Poista
 2. Jes, naapurikauppa! Täytyypä käydä. Sä voit käydä täällä kurkkimassa kehuja itsestäsi vaihteeksi, blogissa on tunnustus: http://valeaiti.blogspot.fi/2012/09/valeaidille-tunnustus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käy ihmeessä, valikoimaa oli vielä paljon enemmän kuin mitä itse ehdin vangita kameralla. :D

   Ja kiitos tunnustuksesta, käynkin heti kurkkaamassa. :)

   Poista
 3. Minna / Paloni1/9/12 09:54

  Ihanaa kuulla, että viihdyit! :) Ja tosi kauniita kuvia oot ottanut meidän haastavassa spottivalaistuksessa!

  Kermakot ja sokerikot on Jatta Lavin käsialaa. Hän suunnittelee ja valmistaa tuotteensa itse piensarjatuotantona käsityömenetelmin Helsingissä. http://www.jattalavi.fi/

  Nuo räsymatot on muuten edesmenneen mummini kutomat ja siksi ihan erityisen tärkeät. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No viihdyin todellakin! Kuvaaminen onnistui varmaan myös siksi kun me Ninan kanssa näppärästi parkkeerattiin siihen parhaaseen kuvauspaikkaan heti samantien. :D

   Yritin kaivaa tuota kermakon tekijää mutta en löytänyt teidän sivuilta? Käynkin lisäämässä tuonne postauksen sekaan ja tulen piakkoin kotiuttamaan ne myös.

   Oi, räsymatot olivat ihania mutta nyt kun kuulin tämän niin ne sykähdyttävät vielä enemmän. <3

   Poista
  2. Minna / Paloni1/9/12 11:32

   :) Ammattilaisen tunnistaa istumapaikkavalinnasta!

   Se tässä 80 suunnittelijan ja heidän pienten tuote-eriensä luotsaamisessa on haastavaa, että ihan kaikista tekijöistä ja tuotteista en ehdi kertomaan nettisivuilla. Mutta ilouutinen kuuluu (tai riippuu varmaan katsooko meidän nelivuotiaan tyttösen vai jonkun muun näkökulmasta, heh), että meidän olohuone on juuri tehnyt muodonmuutoksen kuvausstudioksi ja Palonin nettikauppaan on tulossa rutkasti lisää sekä meidän suunnittelijoita että heidän tuotteitaan.

   Poista
 4. Tuhannet kiitokset ihanasta postauksesta! Näytös oli kyllä vaikuttava, ja oli mahtavaa olla osana sitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi ihanista vaatteista ja ajatuksista! Etenkin tuo takki jäi kyllä kutkuttamaan. Pitäytyykö värivalikoima muuten harmaassa saatavan materiaalin puitteissa vai onko jonkinlaista vaihtelua luvassa?

   Poista
  2. Anteeksi viivästynyt vastaus! Tällä hetkellä materiaali on harmaata (Suomen armeijan ylijäämää), mutta ei ole täysin poissuljettua, että muitakin värejä tulisi repertuaariin! Esimerkiksi voisin kuvitella, että laivaston sinisiä ylijäämämatskuja voisi löytyä!

   Poista
 5. Minäkin törmäsin jossain netin syövereissä noihin kermakkoihin ja nyt se tulevat varmasti taas kummittelemaan uniini. Ne niin upeita. Rakastan asioita, joissa on tuotu esille arkisia muotoja mielenkiintoisella tavalla. Parhaimmat ideat tosiaan ovat niitä yksinkertaisimpia.

  Mahtavan näköinen näytös kyllä kaiken kaikkiaan! Tätä lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, arkiset asiat uudesta näkökulmasta kiehtovat! Sama pätee noihin mainittuihin rytisteltyihin paperimukeihin ja muihin mahtavan simppeleihin mutta valloittaviin ideoihin.

   Ja kyllä, yhdyn viimeiseen lauseeseesi täysin. Tätä lisää!

   Poista

Kerro ihmeessä!