20120820

ideoita ja videoita iKEASTA

Sinikeltainen ruotsalaisjätti uudistuu oikein urakalla ja otsikossa ei ole kirjoitusvirhettä vaan tällä viikolla huikeaan moneen kotiin jaettava klassikko, IKEA-kuvasto on pikemminkin iKEA-kuvasto. Paperisen painotuotteen lisäksi on nimittäin ladattavissa sovellus, jonka avulla kuvastoa luettaessa aukeaa kaikenlaista lisäkilkettä videoista aina tuunausideoihin asti.


Vaikka meillä onkin varsin Ikea-voittoinen koti, olen jotenkin onnistunut missaamaan tämän nimenomaan kuvastoa koskevan hypetyksen lähes tyystin. Tiedän kyllä, että sillä on varsin vakaa paikka vuoden sisustusraamattuna mutta itse olen suosinut enemmänkin paikan päällä shoppailua tai blogeista sun muualta löydettyjä ideoita. Tai ehkä se ei ole vain tarpeeksi montaa vuotta kolahtanut vielä postiluukusta.Kävin viime viikolla kuulemassa uusista tuulista ja niitähän riitti. Sen lisäksi, että tuoteuutuksissa on aika monta herkkua, oli tämä kuvaston modernisoituminen älypuhelimella selattavaksi ainakin minusta jännittävä idea. Toki mutkikkaimmat ja makeimmat toiminnot olivat niitä jähmeimpiä ja hankalimpia saada toimimaan mutta en muista kyllä mistä sovelluksesta olisin ollut Instagramin jälkeen näin innoissani.


Ideana kokonaisuuksien pyörittely katalogin sivuista kasvavina 3D-kuvina sekä kaappeihin kurkistaminen röntgen-katseella ovat huikeita, jonkin verran vaati kuitenkin kallistuskulmien kokeilua, että sovellus todella toimi kuten sen luvattiin tekevän. Lisävideot ja -ideat sen sijaan toimivat moitteetta ja toivat oikeasti helposti saatavissa olevaa lisäsisältöä pelkän paperikuvaston rinnalle.


Uskon vakaasti, että tähän suuntaan ollaan menossa muutenkin. Taskussa kulkeva koko maailma puhelimen muodossa ja digitaalinen globalisoituminen sekä reaaliaikaisuus ovat päivän sana. Silti ajattelen, kuten Ikean markkinointiosastollakin kuulemma, että myös paperituotteilla on paikkansa. Vaikka digikirjat ovatkin vallanneet tablettitietokoneet ja kaikki on nykyään verkossa, on painomusteentuoksuisella ja konkreettisesti kosketeltavalla tuotteella silti kysyntää edelleen. Itse ainakin nautin paljon enemmän aidon kirjan lukemisesta ja tässä tapauksessa myös konkreettisen kuvaston selailusta.


Ikean internet-sivuston parjattua hakutoimintoakin uudistetaan syksyn aikana, kuvastossa sen sijaan on siirrytty aivan toisenlaiseen jaotteluun jossa toiminnot ovat syrjäyttäneet huonekohtaiset esittelyt ja tuoteideat. Omalla tavallaan pidän tästä syö, nuku, seurustele, työskentele ja säilytä -metodista, aika harvan kodissa varmasti pitäydytään vain yhdessä toiminnossa yhdellä alueella. Sen sijaan kuvastosta itsestään hakeminen ei tunnu helpottuneen ollenkaan, päinvastoin.


Tuotekuvat on syvättyjen sijaan vaihdettu stailatummiksi kokonaisuuksiksi ja vaikka tuo melkein kolme ja puolisataa sivua pursuaakin ihanan inspiroivia ideoita, on tietyn tuotteen löytäminen sen kaiken keskeltä kyllä aikamoinen homma. Jo esittelytilaisuudessa iskin silmäni huikeaan peilipintaiseksi muutettuun Malm-lipastoon mutta vaikka olen selannut kiiltäväpintaisen kuvaston nyt kolmeen kertaan sivu sivulta ja kuvannutkin osan niistä, en vieläkään ole löytänyt kyseistä lipastoa sieltä.


Lipaston lisäksi olen kovin ihastunut tärähtäneisiin pilkkutekstiileihin jotka ainakin minua muistuttavat hieman painoväreistä. Minulla on itseasiassa asiaa Ikeaan muutenkin piakkoin, remontin alla oleva nukkekotimme kaipaa alleen jonkinlaista tasoa, taidan salaa piipahtaa samalla reissulla myös lakanaosastolla. Olen katsellut sillä silmällä myös aika monessa blogissakin näkynyttä Råskog-tarjoiluvaunua jonka harmaan version kävinkin viime viikolla hakemassa löydettyäni sen huuto.netistä Ikean sijaan (sanamuoto tarkoituksellinen, juoksin nimittäin koko Vantaan Ikean läpi vain kuullakseni että se oli hetkellisesti loppuunmyyty). Hämmentävintä tässä on kuitenkin se, että nyt minua on alkanut viehättää myös tuo mintunvihreä.Kaiken kaikkiaan kuvaston selailu oli varsin antoisaa niin minusta kuin O:stakin, minä löysin paljon hyviä ideoita ja muutaman mainitun salamarakkaustuotteen. O bongaili stailatuissa kuvissa näkyviä tavaroita. Milloinkahan saisin P:n ylipuhuttua ajamaan meidät autolla ihailemaan niitä ihan luonnossa.


Joko sinun kuvastosi kolahti postiluukusta? Kurkistitko jo kaappeihin?

3 kommenttia:

 1. Nyyh, ei ole vielä tänäänkään tullut :( Toisel puolel tiet on siis nopeampi postinjakaja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää munhan on siis sieltä bloggajatilaisuudesta saatu, ei meillekään ole postinjakaja tuonut vielä. ;)

   Poista
 2. Kuvasto saatavissa 24.9 eli pe tavarataloista. Lähialueille posti tuo .. joskus. Ja syyskuun lopulla r kioskilta saapi kans!

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!