20120510

amsterdam / yllättäviä löytöjä

Amsterdam ei ole paikka jossa liikutaan kartan perusteella pisteestä A pisteeseen B. Se on vaeltelijan unelma, joka tarjoilee viehättävimmät puolensa vasta sitten kun annat virran viedä ja heittäydyt ennakkoluulottomasti sen matkaan. En ole koskaan löytänyt mitään oikeasti mielenkiintoista seuraamalla karttaa tai turistinähtävyysluetteloa. Toki olen oman osani nähtävyyksistä ja pääostoskaduistakin kiertänyt mutta kaikkein parhaat löydöt olen joka ainoa kerta tehnyt sattumalta.

Helsingissä täytyy tietää mihin on menossa jos aikoo löytää mitään erikoisempaa, täällä päämäärätön vaeltaminen johta useimmiten siihen ettei löydä yhtään mitään. Amsterdamissa se taas on ainoa keino löytää ne sivukatujen salatut kivijalkakaupat, parhaat putiikit ja tehdä ne oudoimmat löydöt. Myönnän auliisti, että tällä(kin) kertaa mukana oli satunnaismuuttuja, sillä yömyöhän ratikka kurvasikin eri suuntaan kuin mihin olin tottunut ja jäin pois itselleni vieraammalla pysäkillä. Reteästi ajattelin olevani vain parin korttelin päässä määränpäästäni mutta löysinkin itseni kävelemässä edestakaisin eri kanavienvarsia.


Kuvassa Lijnbaansgracht.

Amsterdam on täynnä näitä grachteja joiden ongelma ja viehätys piilee samassa piirteessä. Pääosin ne kaikki nimittäin näyttävät täsmälleen samalta. Koukeroiset nukketalot joiden talonumerot juoksevat yllättävän nopeasti niiden ollessa niin kapeita, kanavanrantaa reunustavat puut, jokilaivat joista osassa on asuntoja. Pienet putiikit, kahvilabaarit, postimerkinkokoiset pubit ja minimaalisen kapeat porttikongit tai koristeelliset portaikot. Kapeaa mukulakivikatua kilometri toisensa perään, aina vaan uudestaan, Keizersgracht, Prinsengracht, Rozengracht.

Juuri kun saavuin paikkaan josta osasin myös lopulta sinne minne olin menossa, kävelin kahden mielenkiintoisen näyteikkunan ohi Rozengrachtilla. Toiseen oli pinottu metallijakkaroita ja toisessa oli vain pari mallinukkea mutta siinä oli silti jotain joka kiinnitti huomioni. 

Seuraavana päivänä menin katsomaan uudestaan.

RAW MATERIALS
Ensin huomioni kiinnittäneet metallijakkarat olivat vasta alkusoittoa valtavan kokoiselle Raw Materials -nimeä kantavalle liikkeelle. Sisältä paljastui huone toisensa jälkeen täynnä uskomattoman kauniisti kuluneita metallisalkkuja, sohvia, valaisimia, lasikupuja. Ruosteisia hyllyköitä, itämaisia mattoja, kulunut puulattia joka narisi jalan alla. Pölyisiä lasisia lääkepulloja, pääkalloja, outoja kylttejä.

Koska (P:n onneksi) mintunvihreää hammaslääkärinvalaisinta ei kertakaikkiaan voi viedä lentokoneeseen, kannoin laukussani jotain muuta muistoksi. Koko liikkeen etuosan olivat vallanneet metalliset ja puiset kirjaimet.Ei liene kovin suuri yllätys etten kyennyt vastustamaan tällaista kiusausta. Kannoin siis kotiin asti niin hailakaksi kuluneen &-merkin kuin metallisen ison A:nkin. Ja lisäksi vielä pikkuruisen kirjakkeen jossa on onnennumeroni yhdeksän.Raw Materials löytyy myös sekä verkosta täältä, että facebookista täältä.

SPRMRKT

Se toinen mielenkiintoinen putiikki sijaitsee samaa (Rozen)grachtia hieman eteenpäin ja kantaa nimeä SPRMRKT. Edellisenä iltana pelkkä sisäänkäynti oli näyttänyt mielenkiintoiselta mutta vasta kun kävelin sisään 450 neliömetrin tilaan, minulle valkeni, että kyseessä oli hieman laajempi konsepti. Betoniseinäisessä hallissa roikkui tummanpuhuvia vaatteita rekeissä pystyssä olevien loisteputkien seassa. Tila oli myös täynnä massiivisia studiovalaisimia, nahkasohvia sekä rouheaa mustavalkoista valokuvaa.Olin kertakaikkiaan mykistynyt. Tämä on juuri sitä suurta sulatusuunia tämäkin, ihan tavalliselta näyttävältä kadulta voi yhtäkkiä tupsahtaa tällaiseen liikkeeseen sisään. Nahkaremmeihin pukeutunut androgyynin näköinen myyjä kertoi minulle lisää ja sain eksklusiivisen luvan valokuvatakin mikä ei kuulemma normaalisti ole sallittua.Kyseessä on siis Amsterdamin ensimmäinen concept store joka yhdistää niin muotia kuin taidettakin. Lisätietoa löytyy SPRMRKTin omilta sivuilta täältä ja facebookista täältä.

***

Kannatti eksyä, eikö vain?


3 kommenttia:

 1. Seuraava seikkailumatkani voisi tämän perusteella suuntautua Amsterdamiin. Selvisin yksin Berliinissä, joten miksen Amsterdamissakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selviät ihan varmasti! Amsterdam on yllättävän mukava ja helppo liikkua ympäriinsä. Kun menin itse ensimmäistä kertaa yksin sinne, minua jännitti monikin asia mutta jännitys osoittautui turhaksi. :) Amsterdam on tosiaan jotenkin mittakaavaltaan miellyttävä ja kaikki ihmiset myös aivan ihania.

   Suosittelen ehdottoman lämpimästi! <3

   Poista
 2. Mielenkiintoisia kauppoja, kannatti tosiaan eksyä!

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!