20120316

puuropyramidi

Puuro, tuo kaikkien lapsiperheiden peruselintarvike jota sekä lapataan suuhun, että pyyhitään pöytään, pöyhitään kuontaloon sekä hinkataan paitaan. Ennen lasta ajattelin, että puurohan se nyt simppeli juttu on. Että sen kun vaan ostat puurohiutaleita ja pistät kiehumaan. Vaan eipä ollut ei. (Lasten) puurohyllythän ovat suorastaan verrattavissa saatanallisiin murohyllyihin joissa valinnanvaraa, makuja ja koostumuksia on pilvin pimein, rivi toisensa jälkeen. Siinähän seisot sitten ja mietit, että haluaisikohan pilttisi kenties illalla karpaloista ohravehnäpuuroa kivennäislisällä vai kenties kalsiumplusmustikkamangosorbettiruispuuroa. Mitä tapahtui tavalliselle kaurapuurolle, hä?


Kun ällistykseltäni pääsin vauhtiin, on meilläkin testattu ihan kaikkea luomuhiutaleista valmisjauheisiin,  aikuistenkin pikapuuroista aina itse tehtyyn vispipuuroon asti. Osa uppoaa, osa ei, osa hierotaan tukkaan ja osa ei. Koska puurohylly nyt jo vankan reilun vuoden kokemuksella on edelleen osin hepreaa, otan sekä mielelläni vastaan suosituksia, että kokeilen uusia tuotteita kun joku niitä vaan keksii tarjota. Ja Hopottajathan keksivät.

Pääsin siis mukaan Hopottajien Muksu-puurojen kampanjaan ja eilen kannoin kädet viruen laatikollisen puuroa kotiin. Jos ihan totta puhutaan niin avatessani laatikon olin aika äimistynyt sillä odotin pusseissa olevaa puurojauhetta. Sen sijaan laatikosta paljastui pieniä pillimehun näköisiä tötsiä käyttövalmista puuroa joka minulle ainakin oli ihan uusi juttu. Olin ajatellut, että ne jauheethan vasta on näppäriä mutta tämä kuulostaa vielä kätevämmältä. Ainakin näin surutta osittain valmisruokaa kokkaavan epäpullantuoksuisen kotiäidin mielestä.


Muksu-puurot ovat uudistuneet ja yleisön pyynnöstä niistä löytyy nyt enemmän sekä sokeroimattomia, että maidottomiakin vaihtoehtoja. Meillä ei maidon kanssa ole mitään ongelmaa mutta sokerin lisäämistä vähän siihen sun tähän vierastan kyllä aika paljon. Toki O saa välillä herkkuja joissa sitä sokeria on mutta en näe mitään syytä tunkea sitä ihan tavallisiin asioihin kuten puuroon, rahkaan ja muihin vastaaviin tuotteisiin ja tästä syystä oli ilo kuulla, että näitä vähemmän sokerisia vaihtoehtojakin alkaa valua markkinoille. Tai ainakin meille kotiin asti kun joku saa niistä markkinoiden valikoimistakin selvää. Lisää Muksu-puuroista täällä.


Makutestiin puurot pääsevät kun ilta koittaa, sitä odotellessa rakentelin niistä pyramidin keittiön pöydälle (ja väistelin vielä hetken muutamaa työhommaa samalla sujuvasti). Jos joku muukin haluaa näitä testattavaksi ja lupaa raportoida tuloksista (mieluiten kuvien kera) sekä sijaitsee pääkaupunkiseudun tienoilla, sähköpostitse saa ilmoittautua. Ja saa minun kauttani Hopottajaksikin liittyä jos mieli tekee, minut saat suosittelijaksi kun lisäät ilmoittautumiseesi koodin HOP5623.



Mitä puuroa teillä syödään? Luetko tuoteselosteita kuin INCI-listoja konsanaan vai vannotko pikajauheiden nimeen merkistä välittämättä? Siedätkö sokerointia vai satsaatko luomuun? Pahimmat ja parhaimmat puuropaljastukset kehiin!





17 kommenttia:

  1. Meidän puolivuotiaalle neitokaiselle on uponnut kaikkein parhaiten nämä Muksu-puurot. Olen tarjotellut monenlaista hiutaleista tehtyä puuroa, mutta ei uppoa, vaikka seassa olisi parhaiten maistuvaa hedelmä- tai marjasosetta. Neuvolatäti kehotti ennemmin tekemään puurot itse, mutta en pidä kovinkaan pahana tarjotella Muksu-puurojakaan, kun ne maistuu paremmin.

    VastaaPoista
  2. Meillä maistuu sekä Muksut että muut, mannapuuroa (!) lukuunottamatta. Ikävänä (ja näin hoitovapaalla myös köyhänä)äitinä tarjoilen aamupuuroa myös koululaisilleni, joten useimmiten keitän sitä ihan peruskaurapuuroa erilaisilla kiisseli- ja mehukeittovariaatioilla höystettynä. Muksun tetrapuuroja löytyy kaapista yleensä myös aina, ne on niin käteviä reissun päällä kun maistuvat kylmänäkin. Tosin ehkä eivät pidä nälkää niin hyvin kun hiutaleista itsekeitetty, näin olen ollut huomaavinani Ylimääräsiä sokereita en mäkään puuroihin kaipaa, herkut herkkuina ja puuro puurona :)

    VastaaPoista
  3. meillä kammotaan kaikkia ylimääräisiä, mitä on ruokiin lisätty. Siksi meillä on vannottu yleensä luomupuuron nimeen. Näistä sopivin on ollut spelttimanna, ihan sieltä aikuisten hyllystä. Mutta joskus 10kk iässä Sohvi kun kaikki puurot päätyivät muualle kuin suuhun, päätimme lopettaa koko puuroilun. Nyt sekä ilta- että aamupalat menevät maustamattoman jugurtin, hedelmän/marjan ja leivän palan kanssa. Ei meillä silti ruokaa öisin tarjoilla, vaikka välillä unet onkin hukassa. Mutta enemmän hukassa ne tuntuu itse asiassa olevan silloin, jos illalla on puoliksi huijattu mahaan neljän viljan puuroa.

    Joten alan olla sitä mieltä, että ehkäpä tyyppi itse tietää mistä maha tykkää. Nyt puuro ei näihin lukeudu. Tosin siitä speltistä ei ole mahaoireita tullut, mutta ilmeiesti se on sen verran mautonta, ettei se siksi vaan maistu. En tiedä jos sitä jaksaisi tehdä maitoon, että olisiko silloin maistuvampaa.

    Mutta kertaakaan ei olla noita tetroja annettu. Sellaista riisipuurojauhetta ollaan otettu joskus reissuihin mukaan, se oli ihan kätevää. Mutta niissäkin ollaan pitäydytty niissä sokerittomissa versioissa, ja hedelmä/marjasoseet tulee sitten muualta lisukkeeksi. Samaa mieltä olen kyllä sen jugurtinkin kanssa, eli maustamattomilla mennään. Taidan olla oikea natsimutsi.

    VastaaPoista
  4. Meillä jauhepuurot olivat suurta herkkua alle vuodenikäisenä, mutta 1-vuotiaasta lähtien aloin keittamään pikkuneidille eri hiutalepuuroja (luomua joo) ja hyvin maistui. Nuo tetra purkkipuurot eivät jostain syystä meillä koskaan kelvanneet ainakaan aiemmin, nyt ei ole tullut enää testattua kun ei ole ollut tarvetta.
    Itsellä pikkasen tökki noihin valmispuuroihin lisätyt kaikki mahdolliset hievenaineet ja vitamiinit sun muut mistä en ymmärtänyt, eikä mielestäni sitä sokeria tosiaan vielä ainakaan puurossa tarvi olla. Noilla pääsis tietenkin hieman helpommalla kun ei mitenkään aina jaksais niitä puuronkeittoja, mutta kaikkeen tottuu ja kun meidän mimmi tykkää peruspuurosta soseen tai kiisselin kanssa niin mikäs siinä! Reissussahan nuo on ehdottoman kätevät!

    VastaaPoista
  5. mun esikoinen vihasi puuroa ja nyt kolmasluokkalaisena vihaa sitä edelleenkin. ihan sama, oliko se rakkaudella höyrytetty vai purkista puristettu. kuopus söi vielä 8-10kk iässä mut sit ei enää. siis tollasta riishiutalepuuroa valmissoseella. syö iltaisin valmiskiiseliä, jossa on kyllä sitä lisättyäkin sokeria mut en jaksa välittää, kun syö edes jotain. kun noi hapanmaitotuotteetkaan eivät ole herralle koskaan maistuneet.

    ...näin toisen lapsen kohdalla ei kyllä varsinkaan jaksa natseilla. tai ehkä joku muu jaksais mut emmää. 1v3kk veti eilen muutaman pikkupalan royal-maitosuklaata, kun raskauspahoinvoinneissani en kyennyt muuhun kuin makaamaan keittiön lattialla.

    t. wandis

    VastaaPoista
  6. meidän puurot on joko tuorepuuroja tai sitten korvikkeeseen sekoitettua valmisjauhetta mihin on murskattu banaani. Aika harvoin jaksan keittää mitään oikeaa puuroa kun itse inhoan puuroa muutenkin. tolasia tetroja en ole ostanut kun tuntuu aika hullulle maksaa puurosta sen verran mitä tetrat maksaa. Muutaman tetran hinnalla saa puurojauhetta kuukaudeksi ja kaurapuuroa ties kuin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tyhmä kysyy, mitä on tuorepuuro?

      Poista
  7. Meillä on aina tehty ihan tuikitavallista puuroa hiutaleista mikrossa. Kaura- ja riisihiutalepuuroa lähinnä. Valmistuu muutamassa minuutissa, eikä sisällä mitään ylimääräistä. Keitän puuron usein vielä äidinmaitoon. Puuron kanssa sitten tarjoan hedelmä- tai marjasosetta. Puuro on meidän kohta 9kk täyttävän neidin suurinta herkkua, sitä menee helposti iltaisin ja aamuisin iso kulhollinen. :) En ole koskaan vielä kokeillut noita vauvojen puuroja, kun minusta puurot saa niin kätevästi itse tehtyä. Aluksi jauhoin hiutaleet ihan jauhoksi, nykyisin ei tarvitse sitäkään enää tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. samanlailla meillä! aluks kyllä syötin niitä vauvojen hiutaleita, mutta mikrossa ollaan kokoajan ne tehty. nopsasti tulee nalle 1min puuro aikuisten hyllyltä ja sosetta vaan lisäks:) jostain syystä meillä ei kyl toiminu toi korvikkeeseen keittäminen. se maito vaan kiehu ja hiutaleet ei imeytyny siihen ollenkaan, ihme homma! sit ku imeyty lopuks ni tuli ihme liisteriä:D ilmeisesti mikrossa vika:D

      Poista
  8. Noi Muksu-puurot oli loistavia! Meidän muksuille ne maistui kylmänä parhaiten, joten ne oli kätevä ottaa mukaaan vaikka automatkalle, kun ei tarvinnut lämmittämisestä huolehtia.
    -elli

    VastaaPoista
  9. Me käytettiin ihan alussa veteen sekoitettavia vauvojen riisi- ja kaurapuurojauheita, koska tavispuuro aiheutti yökkäilyä. Kun siitä vaiheesta päästiin, ollaan keitelty ihan "aikuisten" luomuhiutaleista normipuuroa. Jännä ilmiö oli alussa se, että lapsen vatsa ei sietänyt tavallista kaurapuuroa, mutta luomukauraa kylläkin. Puuron sekaan on aina laitettu marjoja pakasteesta, purkista tai kiisselinä.

    Noita valmispuurotetroja ollaan käytetty reissussa ja remontin aikana, kun ei ollut keittiötä käytössä. Maidoton kuningatarpuuro on ollut aika hitti. Niitä on syötetty ihan kylmänä, maistuvat ihan vispipuurolta :) Jokapäiväiseen käyttöön en noita kyllä haluaisi, juurikin kaikkien lisäaineiden takia. Sokerin lisääminen yhtään MIHINKÄÄN lastenruoka-asiaan on mun mielestä aivan täysin turhaa. Ja kalliitahan nuo ovat myös, yhden tetran hinnalla saa puurohiutaleet ja marjatkin varmaan melkein kuukaudeksi..

    Ja niin, mä keitän meillä puuron ihan vaan lautasella mikrossa. Hiutaleita desi, kauramaitoa kaks ja kolme minuuttia mikrossa. Ei mene paljoa kauempaa kuin tetran avaamiseen! Isompaa satsia ei viitsi tehdä, koska itse inhoan lähes kaikkia puuroja :D (Enkä lastanikaan pakota puuroa syömään, yleensä joko ilta- tai aamupala tai vaikka molemmatkin voi olla kaurajugurttia.)

    VastaaPoista
  10. Nuo tetrat ovat kyllä käteviä reissussa. Mutta vähän karsastuttaa a) niissä olevien lisäaineiden määrä ja b) kallis hinta. Miten niin pihi? ;-) Viime aikoina meillä parhatein on uponnut Holle-hirssipuuro, mitä 8½-kuinen tyttösemme syö mieluusti, etenkin, jos on maustettu omatekoisella omppusoseella.

    VastaaPoista
  11. Meillä pojan allergiat on tehneet puuron valinnan helpoksi: luontaisesti gluteettomia (vähän aikaa piti olla myös maidoton) vaihtoehtoja on vain pari ja niistä maistuu vain riisijauhopuuro. Sitä sitten yritetään varioida erilaisilla marjoilla ja purkkisoseilla. Ainoa nuo ehdot täyttävä luomuvaihtoehto on kaiken maailman hivenaineilla kyllästetty "banaanin"makuinen puuro, jota kokeiltiin, mutta poikanen ei sitä edes syönyt. Luomua olisi mukava suosia, mutta ei onnistunut tässä asiassa. En kyllä muutenkaan ole mikään nipo tuossa luomuasiassa, ostetaan sekalaisesti kaikkea. Lisätyn sokerin suhteen nipotan sitten vähän siitäkin edestä.

    Kohta vuoden vanhalle olisi jo mukava keittää vähän karkeampaakin puuroa, mutta aikuisten riisihiutalepaketista löytyi kokonaisia viljanjyviä.. Kyllähän paketissa varoitellaan, että voi sisältää muiden viljojen pölyä. Juu, kaiken voi kuvailla monella tavalla.:)

    Jos voitas käyttää kaikenlaisia puuroja, en usko siltikään että syötettäs noita tetrapuuroja muulloin kuin reissussa. Pihi mikä pihi.

    Ps. Onpa täällä monta Elliä kommentoimassa, mä kun luulin että se nimi on vaan mulla ja 80+ kansalaisilla :D

    VastaaPoista
  12. Meillä keitetty "aikuisten" puuroja 6kk alkaen, ihan alussa vain soseutin puuron, jotta menisi paremmin alas. Nykyään tarjoilen puuron Valion luomu mustikkakeiton kanssa.

    Eniten noissa Muksu-tetroissa järkyttää mieletön jätteen määrä, not good!

    -Epu

    VastaaPoista
  13. Meillä ollaan jostain 6,5 kk ikäisestä asti syöty aivan tavallista Rainbown luomukaurapuuroa, jonka seassa on jotain sosetta (niitä hillohyllystä löytyviä isoja Bonne-purkkeja). Jossain vaiheessa keitin hirssi- ja tattarihiutaleista, kun kaura ei passannut pojalle, mutta sittemmin siirryttiin taas samaan, mitä me vanhemmatkin vedellään. Suolattomana tietty lapselle. Joskus meillä syödään iltaisin puuron sijasta soijajogurttia ja sosetta. Toisinaan uppoaa puurot, toisinaan ei, en ota stressiä kun ikää on vasta rapiat 8kk.

    VastaaPoista
  14. Meillä aamu- ja iltapalaksi on tavallisia hiutalepuuroja (kaurapuuro, neljä viljaa) veteen keitettynä. Sekoitan korvikemaitoa valmiiseen puuroon. Aluksi hienonsin hiutaleet sauvasekoittimella puurojauhoksi, josta keitin puuron. Kerran matkalla turvauduin Muksun puuronäytteeseen (jauhe). Ei maistunut lapselle ja omaan suuhunikin se maistui kummalliselta, puurolta ei ainakaan.

    VastaaPoista
  15. Tavallisista hiutaleista tehdään puuro mikrossa. Muksu-tetrat ovat jääneet hyllyyn, syynä lisäainelista. Reissuun täytyy vielä miettiä sopivaa vaitoehtoa.

    VastaaPoista

Kerro ihmeessä!