20120220

allnighter

Eräs ystäväni vuosien takaa harrasti allnightereita ja lanseerasi käsitteen minunkin sanavarastooni. Allnighter on esimerkiksi sitä kun kahlataan monisataasivuinen tenttikirja läpi yhdessä yössä ja se yö on tietenkin se tenttipäivää edeltävä. Allnighteriksi lasketaan myös ylipäätään läpi yön työskentely vaikka tiukimman määritelmän mukaan kyseessä oleva työ onkin tehtävä kokonaan sinä samana yönä. Alusta loppuun.


Sittemmin olen yhden sun toisenkin kerran harrastanut tätä itsekin niin työ- kuin harrasteprojektienkin kimpussa. Joskus inspiraatio vie mukanaan, joskus on vain pakko venyä kun deadline painaa päälle. Hamassa nuoruudessani olen saattanut esimerkiksi taittaa 40-sivuisen lehden yhden yön aikana. Joulumyyjäishulinat nostivat monena vuonna allnighterit aivan uudelle tasolle niiden jatkuessa lähes tauotta monta päivää tai jopa viikkoa putkeen. Lasken mukaan myös vain muutaman tunnin unet jos koko muu aika on käytetty meneillään olevaan missioon.


Viimeisen puolentoista vuoden ainoat allnighterit ovat olleet pääosin vauva-aiheisia. Yösyöttöjä ja yövalvomisia. Vaikka ne jäivätkin O:n kasvaessa onneksi vähemmälle, muihin asioihin liittyen en ole pitkään aikaan enää yksinkertaisesti jaksanut edes yrittää. Pyrin tekemään työt kohtuullisen ihmismäiseen aikaan, niin pitkälti kuin se kotiäitiyden rinnalla on mahdollista. Nyt tein kuitenkin poikkeuksen kuten postauksen kellonajastakin voinee päätellä.


Yöllisessä valvomisessa on jotain tuttua ja turvallista. Jotain kutkuttavan kummallista. Se vie mukanaan vaikka väsymys painaakin jo lihaksissa ja suu tuntuu puuroiselta. Mieli on kirkas ja ideat tulvivat esiin, tuntuu siltä kuin tapaisi vanhan tutun vuosien takaa. Kädet tuntuvat toimivan kuin itsestään. Tunne muistuttaa itseasiassa huomattavan paljon vauva-ajan hormonimylläkkää. Valvoessani villien värileikkieni kimpussa mietin samalla mitä tälle mainitulle ystävälle kuuluu. Vieläköhän hän harrastaa allnightereita vai jäivätkö ne värikkäiden opiskeluvuosien muistojen joukkoon?

Itse olen näemmä edelleen kohtuullisessa terässä vaikka edellisestä onkin jo aikaa. Lopullinen tuomio tosin tulee vasta kun asiakas ehtii lopputulosta kommentoida. Minä taidan nyt hiipiä kuitenkin nukkumaan vaikka omat muistoni nousevasta aamuauringosta koko yön valvoneena ovatkin rakkaita. Kai tämä silti lasketaan allnighteriksi vaikka en aamuun asti valvonutkaan. Ainakin se on lähimpänä sellaista pitkään aikaan.

3 kommenttia:

 1. Itsekin teen jostain ihmeen syystä mieluiten myöhään yöhön asti töitä. Hääsuunnittelumme aikaan tuli valvottua pidempään yö jos toinenkin ja silloin tuntui että todella sai aikaiseksi juuri sen kuin pitikin. Kummallista!

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Heh, miten eri tavalla eri elämäntilanteessa olevat käsittävätkään samat jutut. Itselleni allnighterista tulee ensimmäisenä mieleen pitkäksi venähtänyt illanvietto. :)

  Tenttikirjojen kanssa näitä on kyllä vietetty.

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!