20120117

tuumasta toimeen

Istuessani täällä ihmeellisten tavarakasojen ja epämääräisten selvittämättömien papereiden, pyykkien, ruokatahrojen ja leluvuorten keskellä en voinut olla nauramatta ääneen kun Sascia kuvaili kotiamme lämminhenkisen minimalistiseksi. Ei sillä ettenkö pitäisi minimalismista vaan sillä, että se on kyllä kaukana tästä kaaoksesta.

Koska eilen oli semivapaa päivä töistä, sain jonkun mielenhäiriön ja pistin tuulemaan. (Kuka hullu muuten edes siivoaa ainoana vapaapäivänä? No minä.) Kodin raivaaminen turhasta roinasta on ollut tapetilla ennenkin ja on tässä välissä kaikenlaista saatu aikaankin. Saatan silti ostaa Sascialle jonkinlaisen sivistyssanakirjan lahjaksi.


Ajatuksen tasolla raivaaminen on helppoa. Turhat pois, kiertoon ja roskiin ja sitten pikkuhiljaa tilalle oikeasti mieleisiä. Siinä se. Näppärää. Mutta käytäntö on toista. Avasin kaikki keittiön kaapit ja aloin tehdä inventaariota. Sekalaisia astiastoja on useita, kaikista puuttuu jotain ja se jokin. Sitten on niitä missä on se jokin mutta niistä puuttuukin sitten paljon enemmän. Haaveilin teleportista joka siirtäisi nämä käyttämättömänä pölyyntyvät kaunokaiset jonkun tarvitsevan kotiin. Suurin vaivahan valitettavasti on siinä kierrätysosiossa. Uskon, että tavaralle löytyisi koti kunhan tarjonta ja halu kohtaavat jossain. Sen kohtaamiskanavan löytäminen se vasta sitten suo onkin. Ja noutamisen sopiminen, postittaminen, vieminen johonkin, maksupolitiikka ja kaikki se käytännön työ joka siihen kuuluu.


Toinen kynnys on siinä ajatuksen tasolta käytäntöön siirtymisessä. Ajatus tyhjästä keittiöstä jossa on vain ihania astioita ja joilla on kaikilla oma paikkansa, on äärimmäisen koukuttava houkuttava. Käytännössä luopuminen alkaa jo ensimmäisen kupin kohdalla, no mutku mä sain tän lahjaksi, tää oli mulla kun muutin ekaa kertaa pois kotoa, tän ostin sillon kun elämässä tapahtui se ja tämä ja tuo juttu. Järki karjuu, että pistä pois, sydän takertuu vanhoihin pölyisiin muistoihin joita kaikkia ei edes tarvitsisi kaivella.

Päätin lujittaa päätöksiäni soittamalla P:lle töihin tiedustellakseni asiaa tekemällä suunnitelman tulevasta astiastosta. Siitä joka todella olisi se the astiasto. Mitä siihen kuuluisi? Mitä ei? Tarvitseeko joku oikeasti neljä sokerikkoa? Hä?

Kun suunnitelma oli valmis, olin yllättynyt kuinka nopeasti se luonnistui. Meillä on todella selkeä kuva siitä mitä meidän keittiöstämme pitäisi löytyä. P oli kanssani samoilla linjoilla. Mustaa, oranssia, suoraa ja selkeää, vähän kulmikkuutta mukaan. Sen sijaan sieltä löytyy ihan ihmeellisiä juttuja, pitsikuvioisia tuikkulyhtyjä, lohikäärmejalkalaseja, niitä puolittain kerättyjä astiastoja, ruokailuvälineitä joista emme pidä, rikkinäisiä astioita(!) ja luoja ties mitä muuta vielä kun ehdin tuonne kaappien perälle asti.'


Suunnitelman tueksi patistin P:n mukaan ja pyörähdimme ostamassa aimo kasan muovilaatikoita sun muuta. Naureskelin Clas Ohlsonin kassalla PIN-koodiani näpytellen, että ajattelin pistää sitten kerralla koko säilytysjärjestelmämme uusiksi. Matalat muovilaatikot pääsevät kuiva-ainekäyttöön epämääräisten kokoisten lasipurkkien sijaan, ruokailuvälinelaatikko sai sporttisen mustat muovilootat ja O kaksi valkoista legolaatikkoa lisää lelujen järjestelyä varten. Myös raidallinen tilaukseni saapui ja kohta pistetään vähän olohuonettakin uusiksi.


Lisäksi saatoin käväistä myös Iittala Outletissa ja aloittaa niiden suunnitelman mukaisten astioiden ostamisen muutamalla kappaleella. Ihan vain vauhdittaakseni päätöstäni päästä niistä turhista eroon. Pitäähän tänne nyt tehdä tilaa näille uusille, eikö vain? Ja tilaa alkoi tullakin, yksi astiasto meni P:n työkaverille, toinen Facebookitse, sekalaisia yksittäisiä on myös varattu innokkaasti. Jos et ehtinyt vielä vilkaista, katso tänne ja anna uusi koti näille ja minimalismia minulle. Lisääkin on tulossa vielä, mm. isohko Sagaformin (kuvassa parin mukin verran pilkottava) astiasto joka on niitä harvoja jossa on lähes kaikki tarvittavat osat.Kohti unelmien keittiötä ja sen yli!

11 kommenttia:

 1. Hei ihanat nuo Lego laatikot! Mistä ne on ja paljonko maksoi?

  -Mari

  VastaaPoista
 2. Itse ostin muutamalla eurolla Cittarista

  VastaaPoista
 3. https://stockmann.com/p/fi/Kartell-La-Marie-tuoli/205354/57207/57201?salesCampaignId=SALECAMPAIGNMODE&itemId=205355

  bongasin tuommosen ja katoin että sehän on ihan sun näkönen, ja vieläpä alessa! ;)

  VastaaPoista
 4. Voi ku olis ite yhtä johdonmukainen..meiltä löytyy kans sitä sun tätä..hiljalleen olen roudannu kirpparille menneen talven lumia kuten Kultakeramiikkaa jne. :P

  VastaaPoista
 5. Mun mielessä teidän kodissa ei ole yhtäkään turhaa tavaraa ja kaikki on selkeästi tarkkaan mietittyä. Seinillä on vain vähän tavaraa (tauluja etc), mutta silti teidän koti näyttää kutsuvalta ja asutulta. Värit ja materiaalit näyttää pehmeiltä ja lämpimiltä.
  Tosi monesti törmää vähäkalusteisiin koteihin, joissa on räikeitä yksityiskohtia, sellaisia oikein silmäänpistäviä, ja kolkko tunnelma.
  Mun mielestä teidän koti on ihana! Ja minimalistinen! Ainakin silloin kun mä oon käynyt, on ollut tosi siistiä. :)
  Vasta teidän olohuoneen myötä mä opin tykkäämään keltaisesta väristä. Ajattelin ostaa meillekin sohvatyynyihin mustavalkoisten kaveriksi keltaiset, sitten keväämmällä, kunhan saadaan sun juliste seinälle. :)

  Meillä on ihan tajuttomasti tavaraa, joskin tykätään tästä pesäkolomaisesta fiiliksestä, mutta... Liika on liikaa. Mäkin oon pistänyt tavaraa huoletta pihalle, mutta ostanut tilalle uutta. Tää on loputon kierre. :D

  VastaaPoista
 6. Muistathan sitte aina kysästä esim. Iittalalla asioidessa, että jatkuuhan niiden tuotteiden tuotanto, jos kerta ostat vaan muutaman kerralla :)) Ei tarvi sit metsästää muualta jos sattuukin käymään köpelösti.

  VastaaPoista
 7. Mari, legoja saa monestakin paikasta. Meidän mustat on Citymarketista, ostettu jo aiemmin. Keltainen iso on Lekmeristä ja pieni Cittarista sekin, P:n löytö alehintaan. Valkoiset uudet ovat Clas Ohlsonilta, nekin olivat alessa sopivasti. :)

  Lenore, aijaijaijaijai! Ihana!

  Pieni lintu, jos yhtään lohduttaa niin mä olen johdonmukainen hyvin vähän aikaa kerrallaan. :D Kun tulee puuska niin tehdään ja sitten on taas piiitkä tauko. Meilläkin on osa jutuista laitettu pikkuhiljaa, vaatehuone etenkin. Vähän välillä uffille ja muuten eteenpäin ja risat pois ja kaikelle laatikot ja niin edelleen.

  Sascia, osaat kyllä kuvailla ihan superkauniisti. Tulipa hyvä mieli ja lämmittää etenkin nyt kun täällä ei ole siistiä. :D Voin kaihoilla muistella niitä päiviä kun oli. :D Ja todellakin, kierre on tuttu täälläkin. Eilen just tuolla ostoksilla meinattiin sortua pariin juttuun ja sitten kumpikin on ihan silleen "meidän piti päästä tavarasta eroon!". :D

  Ano, itseasiassa mietin tuota juuri tässä hiljattain kun tuntuu, että yksi sun toinen sarja lopetetaan tai ainakin uhataan lopettaa ja otetaan sitten uudistuotantoon. Pitääkin ihan kysäistä seuraavan kerran kun käyn, ainakin nuo muutamat eli Nero ja oranssi KoKo jotka ovat ne ykkössuosikit. :)

  VastaaPoista
 8. Mä törmäsin täällä Turussa yhdessä Anttilassa poistopöydässä oleviin KoKo - astioihin ja olisivatkohan olleet just oranssia kun aloin miettiä niistä sua. Pöydässä oli lappu että myynnissä poistohintaan koska tuotanto lopetetaan. Toivottavasti nyt sotken johonkin toiseen malliin eikä käy ohrasesti sun keräämiselle :P

  VastaaPoista
 9. Toinen mitä kannattaa hyödyntää on sekä Iittala että Arabian nettisivut. Molemmista löytyy valikoimamuutokset aina puoli vuotta eteenpäin.

  VastaaPoista
 10. Eikä se oranssin KoKon muki vielä ainakaan oo mihinkään menossa eli tuotannossa on :)) Samoin kuin musta Nero.

  VastaaPoista
 11. siis miten toi kaikki kuulostaa niin ihan liian ja ärsyttävän tutulta! mä en kestä!

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!