20120111

kauko-ohjattua kahvia

Kahvinjuonti jäi sivuseikaksi (ei sentään sivu suun vaikka sekin oli välillä lähellä kalusteiden heiluessa) kun pöytä nousi omia aikojaan liian korkeaksi ja valaistus himmeni yhtäkkiä. Keskustelu sai uusia käänteitä kun kaiuttimista kuului "haluaisitko sinappia?" ja tuoli alkoi pomppia ylös alas. Suunnittelijakaksikko kertoi, että liikkuva lattia oli sentään hylätty jo suunnitteluvaiheessa ja kuulemma muutama muukin turhan vaarallinen toiminto.


Ai missä ihmeessä minä oikein käyn kahvilla? No Kaukossa tietysti. Kauko-ohjattavassa kahvilassa jossa kuka tahansa voi vaikuttaa asioiden kulkuun reaaliajassa netitse. Samaan aikaan kun minä hörpin espressoani (muuta ei ollut tarjolla, muotoiluvalinta tämäkin) saattoi Kaukon sivuilla vieraileva laskea tuoliani, lisätä valaistusta tai vaihtaa vaikka taustalla soivaa musiikkia. Ja seurata tietenkin tätä kaikkea ja sen seurauksia videolta reaaliajassa.


Kauko haastaa näkemään arjen muotoilua muuallakin kuin aaltovaasissa. Huonekalujen korkeus, sokerikon muoto ja vaikkapa se valaistus ovat kaikki arkisia mutta tärkeitä asioita joiden merkitys helposti unohtuu. Oikeastaan ne huomataan usein vasta sitten kun ne eivät toimi. Kukapa haluaisi istua liian korkean pöydän edessä tai epämukavalla tuolilla. Samahan pätee vaikkapa graafiseen suunnitteluun. Taiten taitettua lehteä on ilo lukea ja huomio kiinnittyy artikkelien sisältöön eikä esimerkiksi riviväleihin, hankalasti luettava lehti puolestaan jää joko lukematta tai ei löydä edes tietään lehtihyllystä kotiin. 


Sekin usein unohtuu, että kaikki ratkaisut todella suunnittelee joku. Joku on miettinyt minkä kokoista on Helsingin Sanomien leipäteksti ja joku puolestaan keittiön tasojen korkeuden. Kaukossa pääset hämmentämään näitä usein näkymättömiä suunnitelmia. Me testasimme ohjailua myös paikan päällä tabletilla. Ja niin taisi tehdä moni muukin sillä melkein kaikki toiminnot olivat jatkuvasti varattuna. Suosio on yllättänyt myös myhäilevät suunnittelijat sillä välillä sivusto on ehtinyt olla jo alhaallakin kävijäryntäyksen myötä. 


Kauko-ohjattu kahvila on osa Helsinki World Design Capital -vuotta ja siellä voi käydä kahvilla vielä muutaman viikon ajan Forumin kakkoskerroksessa. Forumista Kauko jatkaa matkaa muualle, uusi sijainti selviää myöhemmin. Kauko-ohjaamaan pääset täällä. Taidan tietää mihin vien muutaman ystävistäni (asiakkaistani?) piakkoin kahville. 


Kuka mahtoi ohjata minun tuoliani tänään? Kuka tunnustaa?

3 kommenttia:

 1. Täähän on ihan huikee! Nyt tiiän mitä teen kun on tylsää - simsalabim - tylsä olo muuttuukin erittäin hauskaksi ajanvietteeksi. Jee. Hei hei, nymmä meen liikuttelee kaikkien pöytiä. Ois aika veijari saada kupitkin liikkumaan. ;)

  VastaaPoista
 2. Oi, hurjaa! Pitää vaan siellä käydessä muistaa, että mitä vain voi sattua. Koskahan ekat oikeusjutut lähtee liikkeelle kun joku loukkaa itsensä sielä? :/

  VastaaPoista
 3. Tää on todella hauska idea. Eräs esimerkki Helsinki design-pk -vuoden hauskoista jutuista. Siis todellakin onhan tää vuosi inspiroinut sakkia tekemään kaikkea mainiota. Turisteilla lienee erityisen kivaa, design-harrastajat löytävät kaikkea kivaa kaupungilta.

  Tässä kohtaa pitää kuitenkin tarjota vähän risuja Stadille myös. Itse innokkaana valaistussuunnittelun harrastajana valittaisin, miten valosuunnittelu on löytänyt sijansa juhlavuotena 2012 lähinnä yksittäisissä taideteoksissa. Mikäs siinä muuten, mutta pimeä ja synkkä kaupunki, jolla on erittäin omintakeiset luonnolliset valo-olot, ei omaa minkäänlaista julkisivuvalaistuksen kokonaisuutta.

  Stadissa suurin osa kohteista on valopesty, eli rakennusten arkkitehtoniset erityispiirteet on häivytetty tasavalolla. Vain harvoissa kohteissa leikitään valolla ja varjolla niin, että pimeys toisikin esiin rakennuksen ominaispiirteet jotenkin uudella mutta silti tutulla tapaa kuten hyvässä, trendikkäässä valosuunnittelussa kuuluisi. Vrt. vaikka Fernsehturm Berliinissä. Komea näky pimeällä, ihan puhtaasti rohkean kohdevalaistuksen ansiosta. Värivalojahan Helsingissä käytetään vakituisesti parissa-kolmessa kohteessa... Harmaa ja synkkä kansa, todellakin.

  Toinen ongelma Helsingissä on se, että viimeisin julkisivuvalaistuksen kokonaisselvitys on kymmenen vuotta vanha. Toisin sanoen kenelläkään ei edes voisi olla ajantasaista kokonaiskuvaa Helsingin valoista. Kukaan ei myöskään vastaa valaistuksesta, vaan valaistussuunnittelu on jaettu usean virallisen instanssin välille. Projektien käsittelyajat ovat pitkiä ja rohkeisiin, kokeellisiin hankkeisiin Jyväskylän tyyliin ei lähdetä mukaan. Jyväskylälle ruusuja siitä, että heillä kuljetaan Suomessa etunenässä julkisivuvalaistuksen trendeissä...

  Mutta joo, tällaisia kahvilan tapaisia jippoja on toki näkynyt. Ja Kallion valaistusleikit toki ovat olleet hauskoja. Mikäs siinä, alku sekin.

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!