20111110

kurkistus kattauksen kulisseihin

Vapaiden käsien saaminen johonkin projektiin on aina haastavaa. Se runsaudenpula mikä ideoissa iskee on jotain ihan uskomatonta. Tällä kertaa käytettävissä oli vielä lisäksi Finlaysonin kankaita ja Iittalan sekä Arabian astioita joissa valinnanvaraa riittäisi enemmänkin kuin yhteen projektiin. Kävin fiilistelemässä niin kankaita kuin astioitakin luonnossa ja luonnostelin kaikenlaista työkirjaani. Oli mielettömän hienoa päästä tekemään jotain suunnitelmasta valmiiksi, paperilta todellisuuteen asti.

Lopulta alun luonnostulvan seasta alkoi hahmottua varsinainen teema (hehheh) ja sen kantavana voimana olivat uusien Coronna-kankaiden värimaailman syvä punainen ja tumma sininen. En halunnut lähteä tekemään perinteisessä mielessä jouluista kattausta vaikka siellä ripaus punaistakin on mukana. Lennokit sujahtivat kuin itsestään mukaan modernina himmelinä kuten joku osuvasti kommentiboksissa totesi. Halusin näyttävän roikkuvan elementin joka ei silti olisi raskas ja sopisi teemaan. Lennokeista ja punasinisyydestä ei ollut kovin pitkä matka lentopostiin. Lentäviin ajatuksiin, ystävien muistamiseen, joulupukille kirjoittamiseen, kaukanakin olevien rakkaiden tuomiseen yhteen. Ja mikä kokoaisikaan nämä ajatukset (ja ystävät) paremmin kuin joulupöytä.
Coronnan lisäksi Finlaysonin syyskatalogi tarjoili kuin tarjottimella ihanaa Säde-kangasta, joka on kuin tehty pariksi taitelluille lennokeille särmikkäine printteineen. Pieni graafikko minussa paloi tietenkin halusta myös suunnitella kattaukseen sopivat plaseerauskortit joissa lentopostiteema pääsisi oikeuksiinsa. Air mail -kuorten näköiset kortit saivat viime silauksensa Itellalta joka ystävällisesti osallistui projektiin antamalla käyttööni juuri julkaistuja, väriteemaan sopivia joulupostimerkkejä sekä priority-tarroja ja lopulta niihin myös aidot postileimat päälle.


Leima ja merkit löytyvät myös menusta joka syntyi aivan viime metreillä kokkaamisenkin saloista perillä olevan valokuvaajani ideoista. Menu on mietitty valitsemieni astioiden mukaan ja matkan varrella on käyty mm. keskustelua siitä, ovatko valitsemani Teemat kulhoja vai lautasia. Lautasliinoista taas piti saada lennokin näköisiä joka jos ihan totta puhutaan oli vähän vaikeampaa kuin kuvittelin. Onneksi lopputulos on juuri sitä mitä pitääkin ja lopullisessa versiossa plaseerauskortit pääsivät näiden Viivi-liinoista taiteiltujen lennokkien selkään.


Astiapuolellakin lähdin liikkeelle lennokkien kulmikkuudesta ja halusin sen toistuvan myös kattauksessa. Mustat ja valkoiset Nerot olivat melkein itsestäänselvä valinta ja värimaailmaa jatkamaan tulivat mukaan myös punaiset ja siniset Teemat, pareiksi toisilleen. Laseiksi halusin mahdollisimman selkeitä ja puhtaan muotoisia joten viiniä nautitaan näillä illallisilla Essence-laseista ja vettä Kartioista. Ruokailuvälineet ovat myös selkeitä ja kulmikkaahkoja. Citteriot sopivat tähän mainiosti. Astiasuunnitelma on tehty täysin aitoon mittakaavaan sillä tunsin olevani vähän sivussa omalta osaamisalueeltani ja päätin pelata varman päälle. Niinpä pyörittelin iltakaudet verkkokaupoista napattuja lautasenkuvia päällekäin Photoshopissani ja jännitin kattauksen onnistumista luonnossa.


Kulmikkuuden vastapainoksi halusin kankaaseen sekä volyymia, että vapaamuotoisempaa asettelua. Itse pöydän päällä alkava suoraviivainen raitoihin jako päättyy päätyjen pitkiin ryöppyihin. Halusin myös antaa kankaille ja kuoseille tilaa tulla esiin vaikka kymmenmetristen liinojen ompelu postimerkin kokoisessa työhuoneessa olikin aikamoinen temppu näin tumpelo-ompelijalle.


Nimi muotoutui hyvin nopeasti teeman noustessa esiin ja se kiteyttää kaiken mistä kattaukseni kumpuaa. Se on toiveita, ajatuksia, joulun odotusta, kirjeitä, kortteja, ystäviä, rakkaita. Ja rakkaita ovat myös ne kuusi henkilöä joiden nimet plaseerauskorteissa näkyvät. Tuntui hölmöltä keksiä kuusi kappaletta tuntemattomia pseudohenkilöitä joten katoin pöydän tärkeimmille ihmisille minun elämässäni.

12 kommenttia:

 1. Minusta kattauksesi on ihana, kiva että valotit taustaakin. :) Pöytäliinoista tuli hienoja ja lennokkihimmeli on henkeäsalpaava. Äänestin.

  VastaaPoista
 2. Yhdysvaltain presidentinvaalit tulevan ensiksi mieleen tuosta. Mutta kiva oli kuulla taustoja!

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtava setti!
  Pitääkin käydä kurkaamassa livenä :)

  VastaaPoista
 4. Ihana, kun kerroit luontiprosessista :)

  VastaaPoista
 5. Tosi upea kattaus! Täytyypä vilkaista ikkunaa, jos tulee käytyä Helsingissä. Kiva, kun valoitit suunnitteluprosessiakin!

  VastaaPoista
 6. Tykkään kattauksesta tosi paljon. Kuten myös blogistasi! Vihdoin sain aikaiseksi kommentoidakin, monta kertaa olen vaan meinannut :)

  Pakko sanoa yleisesti, että kirjoitat mukaansatempaavasti ja ihanan aidosti ja rohkeasti. Itse en osaisi ja jotenkin uskaltaisi. Ja kun itsellä on suunnilleen saman ikäinen poika kuin teidän O, niin jutut kolahtaa toki senkin osalta. Lisää tätä!

  VastaaPoista
 7. Ihmeenkin persoonatonta tekotaiteellista värkkäystä kun vertaa sun aikaisempiin aikaansaannoksiin. Ei kolahda. Ja senkin saa toivoakseni ilmaista ilman kohtauksia kun nämä julkisesti tänne laitat..?

  VastaaPoista
 8. Mukava kuulla, että taustoituksellekin on tilausta. Se on jotenkin luontevaa kun dokumentoin työprosessia joka tapauksessa ja minusta itsestäni on aina kiehtovaa kuulla tarinoita kulissien takaa. :) Koen taustojen kertomisen tuovan myös tasoja lisää töihin, pääsee kurkistamaan mistä ideat syntyivät, mihin ne liittyvät ja miten kaikki eteni.

  Kiitos kommenteista myös, kattaukset (kaikki kolme) kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa livenä jos vain mahdollista, ne eivät kuviin tallennu millään koko loistossaan.

  Yhdysvallat eivät itsellä käyneet mielessäkään, aina on jännä nähdä ja kuulla millaisia assosiaatioita valmis työ herättää katsojassa. :D

  Ano, kolahtaa ei tarvitse, eipä sitä kaikkia voi ikinä miellyttää ja toki saa mielipiteenkin ilmaista ihan niinkuin saa nuo tykästyneetkin. Tuosta pistepistepiste -vihjailusta en niinkään tykkää, seiso mieluummin ihan kunnolla sen viestisi takana itse, ilman ilmaan roikkumaan jätettyjä loppuja.

  Ja hei, ne on Esplanadilla näyteikkunassa ja Finlaysonin sivuilla. Että tämä blogijulkisuus on aika pientä. :D (toki ymmärsin mihin tuolla alunperin viittasit, eli siihen että kritiikkiä on otettava vastaan kun julkistaa jotain, kävi vain huvittamaan kun en koe niiden täällä blogissa olevan läheskään niin suuren yleisön nähtävillä kuin tämän projektin muissa osasissa)

  VastaaPoista
 9. Kattauksesi on tosi hieno ja olet tosiaan nähnyt vaivaa sen eteen. Täytyy käydä pällistelemässä noita ihan paikan päälläkin. :) Tosi kiva tämä blogi muutenkin, ihan ekoja kertoja lukemassa. Linkitin! :)

  VastaaPoista
 10. Nimimerkki "taitelia":n kommenttia en ymmärrä koska oon tyystin eri mieltä! Sun oli mielestäni kaikista taidokkain, loppuun saakka suunniteltu vaikka värimaailma ei omaani vastannutkaan mutta ammattimaisuudesta ääneni lähti teikälääselle! : --- )

  VastaaPoista
 11. Vau! Mäkin kävin äänestämässä :)

  VastaaPoista
 12. Olet kyllä taitava, ihailtavaa!
  Kävin tietty äänestämässä :)!

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!