20111028

kunhan se ei mene överiksi

Törmäsin keskusteluun CV:n tekemisestä ja siinä irroittelusta. Monen kanta tuntui olevan, että etenkin visuaaliselle alalle hakiessa voi CV:ssäkin vähän irroitella ja näyttää esimerkiksi graafista osaamista. Samalla kuitenkin painotettiin, että ei saa mennä överiksi ja kyllä CV:n pitää oikeasti olla luettava ja yhdellä silmäyksellä hahmotettava. Mutta olisihan se hyvä vähän näyttää osaamistaan siinäkin mutta vain vähän ja pienesti. Että se on kuitenkin virallinen ja selkeä paperi. Ja sen pitää olla luettava.

Tuntuu hassulta, että graafisen alan osaaminen olisi sitä, että koristellaan kaikenlaisella kuorrutteella saati sitä, että lopputulos ei olisi luettava dokumentissa jossa luettavuus on prioriteettilistan kärkipäässä. Sen pitäisi olla ihan päinvastoin, graafisen alan osaaja tekee nimenomaan luettavaa, sellaista jälkeä että haluttu viesti menee perille asti ja vielä kaiken lisäksi jää sinne.

Oma CV:ni on erittäin poikkeava perinteisestä kaavasta mutta ehdottoman luettava silti. Ja täysin (ehkä jopa paremmin kuin se perinteinen) hahmotettavissa yhdellä vilkaisulla. Se on myös jokaista pilkkua myöten graafisesti harkittu. Enkä usko sen missään mielessä menevän överiksi.

Sitähän hyvä graafinen suunnittelu on. Ei mitään kuorrutteita tai hauskoja koristeita siellä sun täällä vaan informaation muotoilemista niin, että haluttu kohderyhmä saa viestin halutussa muodossa. Joskus se voi toki olla rönsyilevää, runsasta ja täynnä mutta yhtä lailla se voi olla hyvin selkeää, jämäkkää ja riisuttua. Ei lisävärin laittaminen CV:hen tee kenestäkään graafikkoa eikä graafikkokaan ole sisäistänyt alansa olemusta jos kuvittelee kaikenlaisen lisäkikkareen jotenkin esittelevän osaamistaan. Päinvastoin, osaamisesta kertoo se, että pystyy muotoilemaan kuivan ja virallisenkin tekstisisällön tyylikkäästi, luettavasti ja kiinnostavasti.

Miksi graafisesti loppuun asti mietitty olisi automaattisesti mennyt överiksi? Minkälaisia CV:itä te sitten olette oikein nähneet? Meneekö tässä nyt kuitenkin puurot ja vellit, graafiset ja irrallisilla kuvallisilla elementeillä kuorrutetut sekaisin?

Millainen CV sinulla on? Lisäkikkareilla vai ilman?


8 kommenttia:

 1. Kun hain isolle ja nuorekkaalle TV-kanavalle töihin, tuli kritiikit siitä, että tämä sun CV on liian persoonallinen. Siinä oli semmonen normaalia isompi valkotaustainen taidekuva allekirjoittaneesta, joka meni oli tekstien takana. Mustavalkoinen, simppeli, graafinen, pelkän passikuvapällistelyn sijaan. Halusin sillä tuoda esille, että olen luova ihminen. Fail.

  Ilmeisesti isot organisaatiot ovat vielä HYVIN vanhoillisia.

  VastaaPoista
 2. Mulla on ihan tavallinen, perusmallin cv. Mutta oonkin insinööri, meidän alalla ei hirveesti kikkailla. :)

  Tahtoisin tehdä persoonallisen, hienon cv:n jollain lisämausteella, mutta vanhoillinen ala vaatii omansa.

  VastaaPoista
 3. Ajankohtainen aihe. Hyvä kun otit esille.
  Olen utelias minkälaisia CV:itä ihmiset tekevät, visuaalinen ilme kiinnostaa erityisesti. Ja tekeekö ihmiset tekstinkäsittelyohjelmilla vai Illulla, InDesignilla vai millä? "Perusmalleista" ei ole vielä IKINÄ tullut omaa silmää miellyttävää vaihtoehtoa, siinä oiskin btw hyvä tarpeeseen suunniteltu tuote sunkaltaiselle tekijälle! Suunnittele meille muille ei-graafikoille kivoja CV-pohjia, joita ois helppo muokata omannäköiseksi. Ostaisin.
  Estetiikka on niin iso osa omaa alaa, että pyrin myös että se näkyy ansioluettolossakin. Kikkareita ja kuorrutteita ei löydy, kuvankin laittamista vierastan, väriä saa kyllä olla. Hippusen. ;) Mulle on erityistä pulmaa aiheuttanut selkeästi luettavan, tiiviin mutta raikkaan fontin löytäminen. Ja se sisällön räsymattokirjavuus, miten siitä saa visuaalisesti kompaktin ja ytimekkään, kun on tehnyt sitä sun tätä ja lähes aina friikkuna?
  Jään seuraamaan tätä keskustelua, ideoita vastaanotetaan! :D

  VastaaPoista
 4. CV on mun mielestä hankala. Omani on vain mustaa valkoisella
  Luettelo kouluista
  töistä ja muusta
  pari sanaa ihmisenä

  Voisin itse sanoa tylsä.
  Pitäisi se päivittää muutenkin

  Mutta musta CV on vain se paperi, jossa lukee sun elämäs ja sitte hakemus on se mihin saa runoilla, piirtää, maalata, laulaa, kirjoittaa, sotkea, mitä vain.

  Vihaan CVtä ja muutenkin työhakemuksia. Mä olen pirteä, mä tulen ihmisten kanssa toimeen ja mä teen työni kunnialla loppuun, jos olen aloittanut, mutta ei sitä rimpsua voi aina kirjoittaa.

  Toivottavasti voin vain ikuisesti olla omassa työssäni, ettei tarvitse enää ikinä kirjoittaa yhtäkään CVtä.

  VastaaPoista
 5. Munkin cv on tylsä paperiliuska ilman mitään kikkareita. Kun se oma ala (jolla en halua olla mutta johon menin kouluttautumaan) on yhtä tylsä kikkare ilman mitään kivaa.

  Mä haluaisin elää sitä aikaa kun töitä mentiin kysymään sieltä yrityksestä joka kiinnosti tai jonka oli kuullut hakevan työntekijöitä.
  Ei mitään paperirumbaa kun munkin kirjallinen ulosanti on niiiiiin paljon köyhempää kuin oikeasti olen.

  Kerran halusin yhteen paikkaan kovasti, tein vapaa muotoisen hakemuksen ihan sen hetkisen fiiliksen mukaan joka ei millään muotoa ollut mitenkään sääntöjen mukainen tekstiltään. Se siis oli ihan överiks vedetty hakemus!

  Seuraavana päivänä tuli soitto haastatteluun ja paikanpäällä haastattelija sanoi, että oli ihan pakko nähdä se ihminen joka kirjoitti niin mainion ja rohkean hakemuksen :D
  Ei niillä sit ollu kuitenkaan töitä tarjota, olivat muuten vain kiinnostuneita :P

  VastaaPoista
 6. Tein just vähän aikaa sitten uuden cv:n. Se on juurikin sellainen superyksinkertainen, mustavalkoinen jossa ei ole mitään kikkailuja, pelkkää tekstiä ja mustavalkoinen pärstäkuva. Vaikka graafikko oonkin. Mut ei ilmeisesti haitannut, koska töitä tuli :)

  VastaaPoista
 7. Hei tää oli tosi mielenkiintoinen juttu. Itse näkisin asian juuri niin että less is more tässä tilanteess. Sen osaamisen kun pystyy näyttämään juurikin vaikka typografisilla ratkaisuilla ja muuten persoonallisella taitolla, ei tarvita mitään ylimääräisiä härpäkkeitä. Kuvallinen osaaminen kun näytetään portfoliossa.

  VastaaPoista
 8. Mun CV on tylsä, perinteinen ja "virallinen" Word-tiedosto, enkä oo nähnyt tarpeelliseks muokata perinteistä formaattia mihinkään suuntaan tässä asiassa.

  Olen halunnut pitää CV:ni juurikin mahdollisimman ytimekkäänä, selkeänä ja luettavana. Vaikka toki jos erottautuvuutta ja omaperäisyyttä haluaisi, niin voisi varmasti sen suhteen tuota ulkoasua hieman muuttaa.

  Lähinnä tuota CV:n ulkoasua voisi mun mielestä muokata typografian keinoin ja ainoastaan paria eri kirjaintyyppiä käyttäen, jotta luettavuus ja selkeys säilyy. Kikkareita tai muuta grafiikkaa/ kuvallisia elementtejä ei ole tullut mieleenkään lisätä, sen verran virallisena asiakirjana minä tylsimys CV:tä kuitenkin pidän ja selkeyttä/luettavuutta sen ykkösprioriteettina.

  Yleensä niihin paikkoihin johon olen CV:ni lähettänyt, olen lähettänyt jossain muodossa myös portfolioni, josta ne varsinaiset työnäytteni löytyvät. CV:n tarkoitus on (vaikkakin ehkä kuivakkaan) asiallisesti koota yhden silmäilyn päähän työnhaun- ja saannin kannalta olennainen koulutus ja työkokemus ja mikäli CV:n sisältö (nimenomaan se asiasisältö) herättää työnantajan mielenkiinnon, niin silloin hän varmasti mielellään tuhlaa potentiaalisen työntekijän osalta sen verran enemmän aikaa, että tutustuu toimitettuihin referensseihin.

  Tulipas pitkä analyysi. :D

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!