20110917

luonnoksia ja lakanoita

"Onko se sulla aina mukana?" 

Kysymys yllätti Finlaysonin suunnittelijan, Anu Kanervon, mutta hymyillen hän kertoi, että haluaisi sen olevan aina mukana. Anu on suunnitellun yhden Finlaysonin uutuskuoseista eli Kotona-kuosin ja kysehän tuossa yllä olevassa kysymyksessä on tietenkin luonnoskirjasta, paksusta pursuavasta (Anun tapauksessa A4-kokoisesta eli isosta) teoksesta jonka väliin mahtuu koko elämä.


Kirjoitin omasta suhteestani työkirjaan aiemmin täällä ja lupailin myös jonkinlaista kurkistusta omien vanhojen kirjojeni sisään. Sitä saatte kuitenkin vielä hetken odottaa mutta Anu antoi minun vilkaista omaansa ja ikuistaa teillekin yhden aukeaman. Suurin osa aukeamista oli valitettavasti ymmärrettävää kyllä, salaisia vielä. Ties mitä kaikkea sieltä on tulevaisuudessa tulossa, tämänkin kirjan välistä ja sivuilta. Yritin tietenkin myös udella jotain sisäpiiritietoa tulevista kausista mutta aika salaperäiseksi myhäilyksi se meni.


Oli ylipäätään mielenkiintoista päästä kysymään luovan alan ammattilaisilta heidän työskentelytavoistaan ja Anun lisäksi kysymystulvaani vastasi iloisesti myös Sami Vulli. Molemmat olivat siis Finlaysonin järjestämässä tilaisuudessa ihan sitä varten, että vastaavat innokkaan allekirjoittaneen kysymyksiin kertovat työstään.


Anu ja Sami kertoivat molemmat inspiroituvansa ympärillä pyörivästä maailmasta ja sen ilmiöistä sekä seuraavansa tiivisti niin messuja kuin blogejakin. Anu tunnustautui perinteisemmäksi, kynällä paperille luonnostelevaksi ja Sami puolestaan sanoi mieluummin kokeilevansa mieluiten suoraan koneella mihin muoto venyy ja millaisena se olisi toimiva. Yhteisiä ja omia visuaalisia ideakarttoja kaksikolla tuntuu riittävän, niinkin paljon, että heillä on kuulemma tällä hetkellä oma "älä tulosta paperille" -kampanja menossa vaikka itse ideoiden määrään se ei kuulemma vaikutakaan.


Tunnistan itseni tästä ideariihiajatuksesta todella hyvin. Minulla on myös tapana tulostaa kerätä mielenkiintoisia kuvia, lehtileikkeitä, värikarttoja, mainoksia, flyereita, mitä tahansa materiaalia jossa on se jokin jota juuri sillä hetkellä etsin tai josta juuri sillä hetkellä inspiroidun ja nautin. Pikkuhiljaa kasvava kuvamateriaalimaailma vie syvemmälle idean sisälle ja selkeyttää usein sen suuria ja vähän pienempiäkin linjoja. Saatan myös kirjoittaa ylös tekstinpätkiä, lainauksia, jotain joka sykähdyttää jollain tasolla.


Työskentelyn, ideapankin keräämisen ja värikarttojen lisäksi keskustelimme myös kodintekstiileistä, apinoista ja eräästä lentokentällä vierailleesta herrasta jonka kadonnut matkalaukku oli hänen mielestään "juuri tällainen kuin tässä kuvassa mutta isompi". Ja ihailimme tietenkin syksyn uutuuskuoseja joista oman sydämeni veivät sekä mainittu töölöläiskoteihin perustuva Kotona, että mustaharmaa Rannikko jossa kuvio muodostaa itseasiassa Helsingin rannikon.


Voisin mainiosti kuvitella itseni Rannikko-lakanoihin nukkumaan ja muihinkin uutuuskuoseihin, kyllä ne sen verran herkullisia olivat kaikki. Suunnittelijoilta oli vielä pakko kysyä, näkyvätkö heillä kotona ne itse suunnitellut kuosit. Kyllä näkyvät, pussilakanoissa kuulemma nimenomaan. Ja pöytäliinassa, huikkaa Anu vielä nauraen, se on kuule nyt se seuraava tuloillaan oleva juttu!

5 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Oli kyllä vaikeuksia valita suosikkikuosi Rannikko- ja Kotona-kuosin väliltä. Pieni sisäinen merisotilaani kuitenkin heräsi ja valitsin Rannikon.

  VastaaPoista
 3. Mä niin rakastuin tohon Kotona-kuosiin kun sen näin! Taidanpa laittaa synttärilahjatoivelistalle Kotona-lakanatkin. :) (siellä on jo järkkäri, kumpparit ja Kastehelmi-lautanen...)

  VastaaPoista
 4. Nämä Finskun uusimmat ovat olleet monessa blogissa pinnalla ja jollekin ne olivat tehneet suuren vaikutuksen, koska kotirannan poukamat olivat kuosissa. Aika hienoa. Tämähän oli erityismukava postaus kun pääsi tirkistelyretkelle luonnoskirjan saloihin =)

  VastaaPoista
 5. Aikku, hihittelin ääneen täällä tuolle sinun sisäiselle merisotilaallesi. :D Mutta joo, kyllä vaan tuo Rannikko jotenkin vetoaa. Kaikin puolin. Pitäisiköhän kirjoittaa joulupukille?

  elinarsku, tuo Kotona on jotenkin ihanan graafinen ja itseasiassa tosi sinun näköisesi nyt kun mainitsit. :D Voisin itse harkita sitä ehkä enemmänkin pienempinä pintoina, tyynynä tms. Ihana lahjalista sinulla, tännekin kelpaisi uusi järkkäri ja kumisaappaatkin. Sen sijaan minulla on yksi syvänsininen kastehelmilautanen tyhjänpanttina etsimässä uutta kotia. Haluaisikohan se muuttaa sinun luoksesi?

  pieni mopo, joo nämä ovat nyt todellakin pinnalla ja itse olin siis tietenkin samaisessa Finlaysonin järjestämässä tilaisuudessa kuin moni muu näistä kirjoittanut. :D Minuun vetosivat erityisesti juuri nuo tarinat kuosien takana ja tietenkin myös suunnittelijoiden omat kokemukset joita niin harvoin (jos ollenkaan) pääsee kysymään. Ja hei, tervetuloa lukemaan, toivottavasti tarjoan jatkossakin viihdykettä. :)

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!