20110912

ensikosketus

Ja siis kosketus sanan varsinaisessa merkityksessä sillä kyse on HTC:n kosketusnäytöllisestä uutuustabletista Flyerista jonka sain testattavakseni kun oikein kauniisti pyysin. Intoilin asiasta jo aiemmin kun pääsin vihdoin iskemään näppini näytölle ja nyt käyttökokemustakin on ehtinyt kertyä vähän enemmän.


Kyseinen kapine on pieni, kaunis, alumiinikuorinen ja sillä voi tehdä melkein mitä vaan. Paino sanalla melkein. Tablettinewbienä olen ollut vähän hukassa koska opin juuri käyttämään iPhonea mitenkuten ja nyt hyppäsin kylmiltäni kämmentietokoneen käyttöön. Suurin miinus joka minulle valkeni ensimetreillä on puhelinominaisuuden puuttuminen. Niin tyylikästä kuin helmenharmaan lituskan kanssa onkin suhailla ties missä lehdistötilaisuuksissa ja muissa mukavissa tapahtumissa, tuntuu vähän tyhmältä kantaa mukana sekä puhelinta, että tablettia. Suoraan sanoen olin tästä jopa vähän yllättynyt mutta taustalla on jotain teknistä diipadaapaa jokin tuleva päivitys joka poistaa puhelinominaisuuden joka tapauksessa, eikä sitä sen vuoksi ole haluttu laittaa laitteeseen vain vähäksi aikaa. Viestien lähettäminen onnistuu sen sijaan mainiosti.


Kun pääsin tästä yli, alkoikin sitten ilo. Flyer on näppärän kokoinen, pienempi kuin iPad, jota olen vain kerran hipaissut, se mahtuu (Lumin) käsilaukkuun  helposti ja sitä on mukava pitää kädessä. Painoa oli jonkun tutkimuksen mukaan enemmän kuin keskivertokämmenkoneessa mutta omaan käteeni se on varsin mainio kaikin puolin. Kosketusnäyttö toimii ja tuntuu mukavalta, toiminnot löytyvät näin ummikon silmin yllättävänkin loogisesti ja helposti ja käyttö on sujuvaa jo näin kokeiluasteella.


Ihastusta herätti niin allekirjoittaneessa kuin allekirjoittaneen äidissäkin kameran etsimen näkyminen koko näytöllä. Järkkärin etsintä pääosin tihrustavalle tämä on aivan unelmajuttu. Kamera itsessään ei tietenkään vedä vertoja järjestelmäkameralle mutta hyvässä valaistuksessa jälki on ihan siedettävää. Itse olen sitä koulukuntaa joka kuvaa kameralla ja soittaa kännykällä joten en oikein edes kaipaa sen ihmeempiä speksejä tällaiselta "kakkoskameralta".


Eniten ihastusta ison etsinkuvan lisäksi herättivät tietenkin valmiit efektit jotka moni kiroaa alimpaan helvettiin. Kun tekee työkseen kuvia on välillä hauska leikkiä mitä kummallisimmilla toiminnoilla ihan muuten vaan ja väännellä vauvakuvia O:sta ties minkä sävyisiksi. Joo tiedän. Ne efektikuvat ovat ärsyttäviä mutta kun se on kivaa.

Ihastuin myös (varmaan jo kaikissa älypuhelimissakin tosin olevaan, myöhäisherännäinen mikä myöhäisherännäinen) mahdollisuuteen lisätä useampi mailiosoite oletusmaileihin. Itse kun taiteilen kolmen gmailin loukussa, tulee yksi jos toinenkin kerta kirottua sitä, että koneella niitä ei saa yhtä aikaa auki ellei halua olla myös kolmen selaimen loukussa. (Chrome forever!)

Alunperin kun kävin kuuntelemassa HTC:n järjestämää esittelyä sekä uusista puhelinmalleista, että tästä Flyerista ja eräs yllättävimmistä tiedoista oli se, että yksi suosituimmista toiminnoista on sää. Kyllä. Sää. Siis ne animoidut pilvet ja auringonsäteet siinä kellumassa kellon päällä ja näkyvissä oleva lämpötila. Luennoitsija sanoi ensin naureskelleensa ihmisille jotka katsovat sään ensin puhelimesta ja sitten vasta ikkunasta mutta liittyneensä sittemmin samaiseen joukkoon. Suorastaan hämmentävä ilmiö eikö vain? Meillä on näköjään pilvistä.


HTC on pohtinut paljon muutakin käyttäjän kannalta. Siis muutakin kuin säätä. Jotenkin sitä ajattelee, että kaikki uudet (tekniset) innovaatiot ovat todella mutkikkaita ja maallikon käsityskyvyn saavuttamattomissa mutta täytyy myöntää, että tärkeintä ovat lopulta ne pikkuruiset yksityiskohdat jotka vaikuttavat käyttökokemukseen. Yksi HTC:n ominaisuuksista on aloitusnäytön kustomointi joka kuulostaa aivan tajuttoman simppeliltä, mitäs hienoa siinä nyt muka on. Saati uutta.

Hienoa on se, että kun tabletti on lukittuna, näkyy näytöllä neljä kuvaketta jotka käyttäjä voi vaihtaa mieleisikseen. Kuten luennoitsija O:ta esimerkkinä käyttäen (mikä äänekäs kommentointi muka...) totesi, kun vauva tekee jotain hauskaa, täytyy kamera saada käyttöön heti. Tabletin avaaminen ja kameran hakeminen valikosta on liian kauan, se hauska juttu on ehtinyt siinä ajassa mennä jo. Eli jos kuvaaminen on prioriteettilistan kärjessä, kamera yhdeksi pikakuvakkeeksi ja yhdellä pyyhkäisyllä se on käytössä.

Toinen vähän vastaava ominaisuus joka taitaa tosin olla lähinnä puhelinpuolella käytössä on laitteen meneminen äänettömälle kun sen laittaa pöydälle näyttö alaspäin. Jälleen, ihan hiton simppeli idea mutta jos mietit vähän tarkemmin, kuka jaksaa koko ajan esimerkiksi työpäivän aikana, palaverisumassa  räpeltää koko ajan puhelinta äänettömälle ja takaisin. Ei kukaan. Siksi ne kännykät niissä tilaisuuksissa pärähtelevätkin.


Kaikin puolin olen varsin täysin ihastunut tähän laitteeseen näinkin lyhyessä ajassa. Koska postauksilla lienee jonkinlainen arvioitu suosituspituus ja koska me alamme oletettavasti lähennellä sitä hyvin pian, päätin säästää hienoimman herkun omaksi jutukseen. Mukanahan seuraa siis itse tabletin lisäksi myös paineen tunnistava kynä. Siitä sanaisen arkun sisältöä hieman myöhemmin sillä pääsin testaamaan sitä oikein tositoimissa hiljattain.

Vaikka kommentit ovatkin aina ihania, nyt olisin erityisen kiinnostunut muiden kokemuksista. Onko sinulla älypuhelin? Kämmentietokone? Molemmat? Mitä mieltä? Turhake vai tärkeä kapine? Omppusarjalainen vai muillekin mahdollisuus? Kerro ihmeessä!

7 kommenttia:

 1. Mulla on Galaxy Tab (taisin siitä jo aikaisemmin sanoa) ja siinä on tuo puhelin. Toki siihen ei korvalla koiloteta, vaan napit tai bluetooth kuulotin on käytössä. Tykkään kuunnella sillä äänikirjoja, kun ajan pitkää työmatkaa eikä kimppakyytiläisten jutut aina kiinnosta...

  Olen tykännyt androidista ja tykkään myös tuosta useamman sähköpostin liittämisestä. Nyt voi tsekkailla kaikki meilit näppärästi vaikka samalla kun laittaa ruokaa...

  VastaaPoista
 2. Mutta tuo s-postien liittäminenhän ei ole millään tavalla sidoksissa tabletteihin tai htc:hen, vaan yksinkertaisesti googleen. Joka toki on taas sidoksissa androidiin.

  Itse kikkailen noilla jatkuvasti, lähettelen gmailiakin toisella osoitteella ymv.

  VastaaPoista
 3. Anni, Galaxysta mulla ei olekaan mitään kokemusta, kerro ihmeessä lisää! :)

  Ano, minä ainakin tuolla alleviivasin sitä, että kyseinen toimintohan on jo vanha tuttu, itse olen vaan niin tablettinewbie ja sitä tuli hehkutettua tässä samassa vaikka se ei varsinaisesti pelkkään tablettiin liitykään. :D

  VastaaPoista
 4. Tosin en ole ihan varma, ymmärsinkö oikein tuota useamman s-postitilin käyttöä Flyerissa. Jos postilaatikot näkyvät erillisinä koko ajan, niin jee! Sehän ei ole normisti mahdollista gmailissa kuin käyttämällä tyhmiä plugineja, tekemällä ns. master-tili tai tosiaan pitämällä auki useampaa selainta. Mutta kerro ihmeessä, miten tuossa se menee, alkoi itseäkin kiinnostaa.

  Ja kyllä, itsellä olisi älypuhelin, JOS vaan Apple ei hidastelisi...

  VastaaPoista
 5. Ne postilaatikot saa liitettyä kunkin erikseen mukaan jolloin ne näkyvät listana tyyliin gmail1, gmail2, gmail3 ja edelleen täytyy toki valita, mikä niistä on milloinkin näkyvissä mutta (onpa hankala selittää ilman kuvia mutta en haluaisi kuvata sähköpostilaatikoitani)koska Flyer näyttää vaakatasossa sekä postilaatikon, että ensimmäisen viestin ja postilaatikoiden lista on yläreunassa vasemmalla, on tämä melkein kuin ne olisivat yhtä aikaa auki. Postilaatikkolistalla näkyy jokaisen osoitteen kohdalla, monta uutta mailia siellä on ja klikkaamalla kyseistä kohtaa, aukeaa uusin viesti oikealla ja postilaatikko kokonaisuudessaan vasemmalle. Ehkäpä minun pitäisi piirtää tämä. :D

  VastaaPoista
 6. Joo, ymmärsin ekaksi tuon väärin, luulin, että puhut yhden tilin eri osotteista (kun gmailissahan voi lähettää postia esim. työosotteellakin) tmv. Joten tuo ei mun mielestäni edes ole vanha toiminto, joka tuossa Flyerissa on. En tosin ole perehtynyt htc:n uusimpiin puhelimiin, joten en tiedä, oisko niissäkin jo tuo.

  VastaaPoista
 7. Ei mulla muuta, mutta miksi et käytä koneella jotain erillistä sähköpostiohjelmaa ja liitä sinne niitä eri gmaileja? Minullakin on kolme eri osoitetta, jotka näen kaikki kerralla Thunderbirdin kautta. En ole varmaan koskaan käyttänyt gmailia selaimella (muuta kuin töissä).

  Tai sitten tässä oli joku juttu mitä mä en ymmärtänyt. :)

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!