20110711

inspiroiva uusi ystävä

Asuessani Hollannissa, norjalainen ystäväni lanseerasi mieleeni ajatuksen työkirjasta, workbookista. Se on se pieni musta kirja jossa on ihan kaikki. Inspiroivat postikortit, lehtileikkeet, luonnokset, ajatuksenpätkät. Valmiit työt kuvina, palasia muistiinpanoista, materiaalikokeiluja, piirroksia, maalauksia, tekstiä. Runoja, sitaatteja, valokuvia. Kaikkea sitä mikä työhuoneen lattialla luovan prosessin ympärillä leijailee.


Työkirja ei ole mikään esittelyportfolio, se on matka minun mieleeni, tallennusväline digiajan harmaiden mötiköiden rinnalla. Sitä tehdään itselle, ei muille vaikka toki sitä voi halutessaan esitelläkin. Alkuun olin vähän skeptinen mutta kun pääsin vauhtiin, tuli kirjasta osa minua. Se on tarkempi kuvaus elämästäni kuin mikään muu. Sanoinkin takaisin Suomeen palatessani, että Hollannin ajan työkirja oli tärkeintä mitä toin mukanani. Kaikki muu olisi saanut kadota mutta ei se kovakantinen pieni, pursuileva laitos jossa on ihan kaikki.

Hollannin jälkeen olen ehtinyt täyttää jo monta uuttakin työkirjaa ja olen myös jättänyt joitain niistä kesken kun on tuntunut siltä, että elämäntilanne vaatii uutta. Työkirja on niin tiukasti mukana arjessani ja elämässäni, siellä on paljon muutakin kuin työprojektit, että se elää mukana ja sisältää tietyiltä ajanjaksoilta myös ahdistusta ja negatiivisia muistoja.


Nyt olen pitkän aikaa ollut jumissa edellisessä työkirjassani. En oikein ehdi täyttää sitä ja O:n tulo on mullistanut niin paljon, että se tuntuu henkisesti vanhentuneelta nykyhetken fiiliksiin nähden. Työkirjat kasvavat ja muokkautuvat itsekseen ja esimerkiksi kannet elävät omaa elämäänsä. Alkuperäiset mustat peittyvät pikkuhiljaa milloin mihinkin kuviin, tarroihin ja kortteihin. Jollain lailla myös työkuvioni ovat läpikäyneet muutoksia. Ei niinkään ala sinänsä mutta tietyt painopisteet ovat korostuneet ja työnkuva on selkiytynyt vuosien saatossa. Vanha työkirja tuntuu vähän samalta kuin joskus alennusmyynnistä ostettu toppi joka ei sitten kuitenkaan oikeastaan näytä minulta saati sovi päälle.

Olin aivan muilla asioilla kun törmäsin täydelliseen uuteen työkirjaan. Poikkeuksellisesti sellaiseen jossa kannet on jo koristeltu valmiiksi mutta tässä tapauksessa mitä inspiroivin kuvin. Kirja suorastaan huusi nimeäni ja ihanan paksut kermanvaaleat sisäsivut houkuttelevat laskemaan niille tussin ja liimapuikon, vesiväritkin pitkästä aikaa. Aiempien kokemusten pohjalta myös vaakasuuntaisuus on ehdoton vaatimus ja sekin oli kohdallaan.

Pakkohan se oli kotiuttaa. Alkakoon tästä uusi aikakausi jälleen kerran. Lupaan joskus nostalgiapuuskassani esitellä teille niitä aiempia jos teitä kiinnostaa.


11 kommenttia:

 1. Hieno ! Mä kans tykkään kauheasti säätää kaikkea ja mulla on samantyylinen kirjanen olemassa myös. Oikein oiva tapa inspiraation ja ajatusten/mielikuvien tallenteluun :) Minulla toisin on kansio..

  Mainitsit asuvasi Hollannissa ! Oliko kivaa ? Missäpäin asuit ja miksi ? Asun tällähetkellä Amsterdamissa ja täällä on aika vaisu kesä.. sataa sataa ropisee. Paitsi nyt pariin päivään !

  VastaaPoista
 2. Voi kiinnostaa, kiinnostaa kovin!
  Myös minä pidin moista kirjaa opiskeluaikoina, mutta sittemmin se jäi. Nyt minulla on käytössä vaan muistikirja, johon kirjaan ideoita ja "to do" -listoja ym.

  VastaaPoista
 3. Jooooo kiinnostaa kovasti!! Ootin koko postauksen ajan että missä kohtaa tulee kuvia niistä, mutta nyt ootan niitä innolla :)

  ps. itse keräilen sisustushaaveista leikekirjaa. Isoihin kirjekuoriin sullon kaikkea työhommiin liittyviä kuvia mitä revin ja leikkelen lehdistä.

  VastaaPoista
 4. kiinnostaa ja kiinnostaa myös kovasti että mistä tämä on hankittu??

  VastaaPoista
 5. Todellakin kiinnostaa nähdä! :]
  Ja kiinnostaapa minuakin että mistä näin ihanan-pirteän-inspiroivan-täydellisen oletkaan löytänyt.?

  VastaaPoista
 6. Kiinnostaa!
  Ihanalta vaikuttaa. Samalta kuin miun elämäkirja. Muistikirjanrökäle joka kulkee kokoajan mukana, ja jonne liimaillaan kaikki mikä elämästä käteen jää.
  Onko tuo kaunokainen mistä hankittu?

  VastaaPoista
 7. No johan! Pitäneekin pikapuoliin pykätä teille postaus noista työkirjoista. :D Tämä herätti enemmän kiinnostusta kuin ajattelin.

  Kirjanen on Arabianrannan Artebia-kaupasta hankittu. Suosittelen paikkaa ylipäätään, siellä on kaikkea muutakin ihanaa. <3

  Miau, asuin seitsemän kuukautta Hollannissa muutamia vuosia sitten. Ensin Amsterdamissa ja sitten loppuajasta Rotterdamissa. Tykkäsin ihan hurjasti, sydän jäi sinne jonnekin sivukujalle. Haluaisin hirmuisesti takaisin mutta ainakaan juuri nyt se ei ole vielä mahdollista. Ehkä joskus tulevaisuudessa sitten.

  VastaaPoista
 8. Oi, kiinnostavaa!

  Minäkin olen pitänyt tuollaisia lukiosta saakka. Nyt ihan viime vuosina kirjat ovat täyttyneet todella hitaasti, mutta kuitenkin...

  VastaaPoista
 9. joko joko joko joko joko!! niitä kuvia!! vanhoista!! täysistä!! kirjoista!! jokojokojokojoko!!

  VastaaPoista
 10. Voi ei teidän kanssa! :D

  Pitänee ottaa oikein tämän viikon projektiksi ne kuvat. :D

  VastaaPoista
 11. Oli niin pakko palata tähän koulupäivän päätteeksi. Kun olisi ehkä opinnäytetyön aihe viimeinkin kolahtanut paikalleen, ei kylläkään teknologinen kuten silloin noutaessani hoitopöytää oli puhetta. Mutta kun opettaja kehotti hankkimaan työvihon, workbookin, tuli tämä postaus heti mieleen. Pakko on hommata itselle kirja, johon voi kerätä kaikkea materiaalia ja muistiinpanoja, leikkeitä ja ihan mitä vaan. Mutta nyt on vain sen täydellisen workbookin metsästys aloitettava. Perus, musta kierrekirja ei käy. Siinä on oltava sitä jotain.

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!