20110410

päästä

Yleisten yhdyssanavirheiden lisäksi viime aikoina on tuntunut yleistyvän ihan ihmeellinen tapa sanoa muutamia asioita. Tämä uusin villitys on se, että kun ärsyttää niin ottaa päästä. Siis mitä helvettiä, ottaa päästä? Eikö se olekaan enää päähän? Ihan päätöntä.

Toinen melko uusi omituisuus on taivuttaa sana niin, että koiralla loukkasi pahasti. Siis siinä merkityksessä kun koira loukkasi itsensä. Voi hyvä luoja mistä näitä oikein tulee ja miksi ihmeessä ihan tavallisista lauseista pitää vääntää jotain tällaista. Minulla ärsyttää aivan suunnattomasti etten sanoisi.

13 kommenttia:

 1. Tuo jalkimmainen taivutusesimerkki on kylla aivan omituinen! Onneksi en ole viela itse tuohon tormannyt, saattaisi nimittain pikkusen alkaa ottamaan paasta. :D

  Toinen ihan kasittamaton, jo yleiseen kayttoon levinnyt tapa on kayttaa sanaa "keta", sanan "joka" tai "kuka" sijasta. OTTAA AIVOON. EI TUO OLE SUOMEN KIELTA!

  VastaaPoista
 2. Ketä-sanan väärinkäyttö on ärsyttänyt minua jo vuosien ajan.

  VastaaPoista
 3. Aivan kuten edellinen kommentoija jo totesikin:)

  VastaaPoista
 4. Oma lempparini on se, kun joku "maistuu hyväLLE" tai "kuulostaa mukavaLLE". Nnngh! Herää kysymys, että kuka on esimerkiksi tuo hyvä, jolle maistuu?

  Näitä riittää. Ainakin tulee fiksu olo muiden puheita kuunnellessa.

  PS. Edellisiin kommentteihin viitaten: "ketä" liittyy ainakin täällä meillä päin lähinnä murteeseen. Vähän sama juttu kuin sie ja mie tai vaikka kahavi Oulussa.

  :)

  VastaaPoista
 5. "Ketä" "kukan" sijasta on kyllä sellanen ilmasu, että huh.

  Ja Oulusa sanotaan että mää, Oulusta pohojoseen sitte että mie! Vissi ero :D

  -Minna

  VastaaPoista
 6. Enään
  Intternetti
  Aikas
  Aikasta
  Viirus
  Meedia
  Näillä mennään

  Kiitos, ei kiitos.

  VastaaPoista
 7. Joo, toi KETÄ on kamala! Arvatkaa vaan kenen mies käyttää juuri sitä.

  Mä en muuten tajunnut tota maistuu hyvälle juttua, ei mun suomenkielen tuntemus todellakaan sano että se olisi väärin. Eikö se ole ihan vastaus kysymykseen millaiseLLE jokin maistuu/kuulostaa?

  Omassa kirjoituksessa käytän varmaankin kaikkia noita Pienen Linnun mainitsemia asioita :D Mutta huolestuttavinta omassa kirjoituksessani on Helsinkiin tulemisen jälkeen ollut se,että olen alkanut käyttämään muotoja "mä tarviin" tarvitsen-sanan sijaan (ELI SIJASTA) ARGH.

  VastaaPoista
 8. Heh, täällähän on pyöritelty tutulta kuulostavia asioita! Juuri pohdittiin näitä samoja juttuja suomen kielen luennoilla. :) Jännää tuo kielen kehitys!

  Käytän itsekin ketä-sanaa, tulee niin luonnollisesti Länsi-Suomen murteiden mukana. Rumaltahan se kuulosta, ei siitä mihinkään pääse.

  VastaaPoista
 9. Vaasassahan näitä riittää..

  Orta
  Ketä
  Ookkote
  Meekköte

  jne. :)

  VastaaPoista
 10. Niinhän sitä sanovat että Turun Murre on maailman rumin koira ;)

  Mutta mitä saadaan, kun turkulainen ja joensuulainen laitetaan saman katon alle?

  VastaaPoista
 11. No minä olen savolainen ja asun pääkaupunkiseudulla, joten oma puheeni saattaa myös vilistä outoja ilmaisuja, vaikken murretta sinänsä puhukaan:D

  VastaaPoista
 12. Mua kans ärsyttää toi "ottaa päästä"! Se on "ottaa päähän"! Samoin myös "ketä" ärsyttää.

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!