20100723

logosuunnittelua ja lupaavaa palautetta

Koska kesken on useita projekteja samanaikaisesti, olen yrittänyt keskittyä yhteen asiaan kerrallaan vaikka se välillä vähän tiukkaa tekeekin. Välillä on jätettävä osa hautumaan ja tartuttava johonkin toiseen työhön. Kaaottisimpina päivinä minulla on melkoinen jonglööriolo. Eilen ja tänään on ollut ohjelmassa logosuunnittelua. Vastapainoksi tämän viikon taitto-, kuvitus- ja koruprojekteille. Myönnettäköön, että iso osa tämänhetkisistä töistä solahtaa saman visuaalisen kokonaisuuden alle jolloin joitain asioita on helpompi huomioda työn edetessä. Tarkkasilmäisimmät huomannevat, että värimaailma on viime aikoina pysynyt melko yhtenäisenä. Tälle on toki syynsä.

Logon suunnittelu on yksi haastavimmista projekteista. Mitä pelkistetympi lopputulos, sitä hankalampi siitä on saada hyvä ja hieno. Ei niinkuin eräs asiakkaani väitti, että hintaahan pitää pudottaa jos otetaan pois joitain elementtejä. Mitä vähemmän palikoita, sitä suurempi työ on saada ne juuri oikealle kohdalle. Sillisalaatissa on aina helpompi fuskata, peitellä piperryksellä perusidean puuttumista.

Tunnusta suunnitellessa on huomiotava monta muuttujaa, se ei vielä riitä, että asiakkaan vaimo tykkää väreistä vaikka joskus tuntuukin, että se on se tärkein kriteeri. On muistettava muotokielen viestit, värien merkitykset, viittaukset vaikkapa taidehistoriaan, konteksti, kohderyhmä, asiakkaan imago, mahdolliset tulevat käyttötarkoitukset, tekniset vaatimukset, muunneltavuus, koon vaihtelu, mielleyhtymät ja joskus myös vuorovedet, vieraat kielet ja kahvinkulutus. Logon on toimittava postimerkin kokoisena ja suurena lakanana, sen on oltava tunnistettava myös mustavalkoversiona ja sen visuaalisten viestien tulisi aueta maallikollekin. Tai ainakin sen pitää välittää tietynlainen viesti silloinkin kun katsoja ei ole graafikko.

Kaikkein antoisinta on jos uskaltaa heittäytyä saamaan palautetta ja mikä tärkeintä, osaa sekä perustella omat ratkaisunsa, että suhtautua tarvittaessa huumorilla. Olen joskus vuosia sitten saanut kuulla suunnittelemani logon tuovan mieleen sirkkelinterät. Nuorena ja naivina olin kauhuissani. Joutseniahan siinä minun mielestäni oli.

Juuri nyt työn alla oleva tunnus on vielä kesken, se elää, muuttuu ja mukautuu. S kommentoi eilen logon muistuttavan uskonnollista kynttelikköä, mietti hetken ja totesi, että näyttää se vähän itseasiassa kädeltäkin. Huokaisin ja sanoin, että no käsi on ihan helvetin hyvä kun minun silmääni siinä edellisessä versiossa oli vielä penis.

6 kommenttia:

 1. Tiedänkin keneltä tilaan logon sitten kun tarve vaatii:)

  VastaaPoista
 2. Pikkukuvassa (joka tulee tuohon lukulistalle bloggerissa) oli mielestäni aika monta penistä, mutta isossa ne ei olekaan enää miehisiä elimiä :D Erittäin monimutkainen seinäpeili tuli mieleen.

  VastaaPoista
 3. Eräs mainostoimistomies luennoi kerran tekevänsä kolme luonnosta:
  asiakkaan idea, oma idea sekä jokin "kökköidea" - tavoitteena hänen ideansa toteaminen näin joukon parhaaksi ;)

  VastaaPoista
 4. Jotenkin näin jälkeenpäin tulee etäisesti mieleen myös Eamesien Hang it all naulakko tuosta logosta.

  VastaaPoista
 5. Ja edellisen kommentin jätti tyypilliseen tapaansa hätäinen S joka sentään on saanut laput irti paidastaan..

  VastaaPoista
 6. Helmi, olen ehdottoman kiinnostunut jos ja kun se päivä eteen tulee. :)

  Riikka, mä tiesin etten ollut ainoa! Seinäpeili ole enää niin paha juttu. :D

  M, kuulostaa tutulta, olen tainnut vähän samansuuntaista kuulla minäkin. Ja toisaalta eräs graafikkoystäväni kuvasi myös omat pallinsa makrona levynkanteen. Sanoi vain, että tuntui muuten aika vänkältä sitten myöhemmin Anttilan levyosastolla... ;P

  S, jonka paitalaput naurattavat muuten vieläkin, Eamesin naulakko ei muuten itseasiassa ole ollenkaan huono mielleyhtymä tähän nimenomaiseen työhön. Hauskuus ja design-vibat sopivat tähän mainiosti. Pitääkin muistaa luonnospalaverissa. :)

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!