20100406

pettymyksiä ja limaolioita

Viime aikojen lukemiset ovat olleet tavanomaista hitaampia. Aivot tuntuvat yhä useammin olevan off-asennossa ja illalla väsyttää jo niin paljon, että lukeminen onnistuu lähinnä yhden tai kahden sivun verran.

Olin onnesta soikeana kun löysin sattumalta possupiikkiä ottaessani paikallisen kirjaston. Jotenkin sen etsiminen oli jäänyt vaikka normaalisti kuulunkin suurkuluttajiin ja uudella paikkakunnalla siellä vierailu on eräs ensisijaisista toiminnoista. Kun se vihdoin löytyi, lainasin tietenkin vinon pinon iltalukemista.

Luin joskus vuosia sitten ahmien kaikki käsiini saamani Philip K. Dickin kirjat. Mahtavaa, aivoja kutkuttavaa scifi-iloittelua, jännittäviä ajatuskulkuja ja ihanan mahtipontisen suuriksi kasvavia tarinoita joiden alku on pienessä ihmisessä. Nostalgiapuuskassani päätin palata kyseisen kirjailijan tuontantoon hetkeksi. Joskus tutun kirjan tai tutun kirjailijan teoksen lukeminen on kuin saapuisi tuttuun paikkaan. Juoni, tapa kirjoittaa, henkilöt ja kaikki on niin läpikotaisin tuttua ja turvallista. Luen myös usein samoja kirjoja uudestaan tästä samaisesta syystä.

Hämmentävää kyllä, jouduin tällä kertaa pettymään. Suuresti hehkuttamani kirja ei saanutkaan päätä pyörälle madonreikäteorioineen, eikä villinnyt visaisia universaaleja kysymyksiä. Onko minun keskittymiskykyni mennyttä vai sattuiko minulle koko korin mätä omena? Lies Inc. oli sekava, hankalasti luettava ja aivan liikaa epämääräisiin hallusinaatioihin ja niiden kuvailuun keskittyvä. Sain vaivoin luettua sivun tai kaksi enkä silti ymmärtänyt mitä olin lukenut. Poissa olivat mukaansatempaava juoni ja kummalliset käänteet.

Epämääräiset limaoliot ja sekavat unikuvat valtasivat tarinan edetessä yhä enemmän tilaa mielenkiintoiselta lähtötilanteelta. Mystiset teleportit jotka toimivat vain yhteen suuntaan ja uusi siirtokunta kuulostivat juuri sopivan utopistisilta ja pohtimaan pistäviltä. Paskanmarjat sanon minä. Kymmeniä sivuja keittiössä istumista ja sekavia kommentteja.

Oliko se minä vai onko tämä tosiaan Dickin kirjoista keskiarvoa reilusti huonompi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro ihmeessä!