20100325

naapureita ja musiikkia

Meillä on naapuri, joka kuuntelee musiikkia. Niin lujalla, että meillä saa sanoista selvää. Samainen naapuri porailee pitkin iltoja seinään ties mitä. Olen miettinyt pääni puhki mitä asiaa pitää porata kymmeniä kertoja. Rakentaako hän kenties jotain seinän kokoista naulakkokokoelmaa vai mistä on kyse.

Musiikki jo sinänsä alkaa pikkuhiljaa häiritä vaikka hiljaisuusrajojen puitteissa pysyykin. Se mikä minut saa kiehumaan on musiikin katkominen ilman mitään logiikkaa. ÄLÄMÖLÖÄLÄMÖL *tauko* ÄLÄMÖ *tauko* ÄLÄMÖLÖMÖLÖMÖLÖ *tauko*. Perhana, kuuntele nyt sitten edes sitä musiikkia äläkä katko. Tasainen taustamelu on paljon mutkattomampaa kuin pätkittäinen painajainen.

Mieleen palaa elävästi stereotyyppi-eksäni. Ja siis kirjaimellisesti stereotyyppi, videotykkikin kiinnosti ja tietokone toki myös. Joka jumalan telkkariohjelmaa piti säätää ja pätkiä ja avata ties mitä valikkoa ja kaiutinsäätöä sen päälle. Etenkin silloin kun minä satuin katsomaan jotain. Illan leffaa varten ei voinut koskaan säätää etukäteen niitä ääniä ja kuvaa ja suhdetta ja kuun asentoa vaan se piti aloittaa aina juuri niiden alkuhärpätyksien jälkeen kun varsinainen elokuva alkaa. Mitä siitä, että yhdeksältä alkavan elokuvan alkamisaika on tiedossa jo parhaassa tapauksessa viikkotolkulla ennen varsinaista elokuvailtaa.

Naapurini musiikinkuuntelussa on samanlaisia piirteitä. Lyön pääni pantiksi, että siellä se säätää stereoitaan, kaiutinten asentoa ja jotain muuta yhtä mystistä. Autostereoissakin jopa taustapeilin kulma vaikutti äänenlaatuun, mieti miten tarkkaa se on tavallisessa olohuoneessa jossa on potenssiin kymmenen kappaletta mahdollisia muuttujia.

9 kommenttia:

 1. Hahah, ihana avautuminen! :D

  VastaaPoista
 2. Se naapuri tietty rakentaa uusia kaiuttimia ja testailee niitä sit. Aina vaan uusia ja uusia...eikä se meteli lopu koskaan.
  S

  VastaaPoista
 3. S, mutta miten sä selität sen samperin poraamisen?

  VastaaPoista
 4. No niihin kaittumiin pitää porata kaikenlaisia reikiä! Ja seiniin jotain paikkoja niiden kaiuttimien kiinnittämiseen.

  VastaaPoista
 5. Sun eksä kuulostaa ihan mun eksältä. :) Paitsi että säätämisen jälkeen piti aloittaa leffan katsominen aina uudestaan alusta...

  VastaaPoista
 6. Anonyymi, noniin! Nyt se selvisi! XD

  Kirsikka, ei meillä vaan. Tasan ei mene nallekarkit. :P

  VastaaPoista
 7. Asiasta voi valittaa, vaikka häiritsevä käytös tapahtuisi sallitun ajan puitteissakin. Desibelejä ei sais kerros/pari/rivi/luhtitalossa tulla liikaa mihinkään aikaan päivästä.

  Itse väänsin aikoinani kättä aika isostikin naapurissa asuvan wannabe-dj:n kanssa. Jälkimmäinen hävisi, isännöitsijä vahvisti.

  VastaaPoista
 8. Mamma, mä olen tässä koko ajan vähän arponut, että kävisinkö ihan nätisti naapurin kanssa juttelemassa asiasta vai annanko olla. Periaatteessa olen ihan pitkäpinnainen ja joustava mutta alan kallistua siihen suuntaan, että vähän pitää kyllä niitä volumetasoja säätää päiväsaikaankin. Veikkaan myös, että tätä on mukavampi käydä nyt hoitamassa kuin vasta sitten kun pikkuinen saapuu syksymmällä.

  VastaaPoista
 9. Juuei sitä tarvi kenenkään kuunnella, vauvalla tai ilmankaan. Meillä oli pieni vauva ja kyllä otti päähän, ettei saanut ite nukuttua päiväuniaikaan vaikka pikkuinen posotti unta kuulaan. Jos ei oma rehellinen toive asiasta riitä, kannattaa olla herkästi yhteydessä sitten isännöitsijään. Meidän oma sanoi silloin, että käyvät joskus ihan desibelimittarin kanssa vuorotellen kummassakin asunnossa ja säätävät stereot oikealle tasolle :p

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!