20091004

makujen hurmaa

On kahdenlaisia ihmisiä. Niitä, joiden mielestä ainoaa oikeaa teetä on Earl Grey ja niitä, jotka sortuvat joka kerta kaupassa kun myynnissä on kaneli-omena-rusina-vanilja-inkivääri-pähkinä-lohikäärmeensilmä -teetä. Ei liene kovin vaikea arvata kumpaan ihmistyyppiin minä lukeudun.

Tämä sama jako jatkuu teen lisäksi muissakin ruoka- ja juoma-aineissa. Hilpeitä tilanteita syntyy kun nämä kaksi ihmistyyppiä lähes poikkeuksetta pariutuvat keskenään niin, että toinen kuuluu toiseen ja toinen toiseen ryhmään. Meillä P ei voi sietää kanelikahvia eikä ymmärrä miksi kahviin pitää tunkea vaikkapa kardemummaa. Minä ostan into piukeana uusia suklaamakuja, millä milloinkin höystettynä ja P vannoo Fazerin sinisen nimeen silmiään pyöritellen minun mustikkapiirakkasuklailleni ja chili-kaakao -maustepurkeilleni.

Toissapäivänä kävimme yhdessä kaupassa ja P poimi hyllystä jonkin uutusjuoman, vilkaisi tuoteselostetta ja totesi, että "tää toinen maistuu pina coladalta ja tää toinen colalta, sä otat siis molempia" ja nosti ne ostoskoriin. En voinut olla hymyilemättä sillä makutesti myöhemmin illalla todisti P:n olleen aivan oikeassa.

Olen ensimmäisten joukossa testaamassa etenkin herkkuihin lisättyjä makuja, ostaisin kilokaupalla maustekahvia jos budjetti sallisi. Kotona kahvia keitellään mausteilla ja ilman sen mukaan ketkä ovat paikalla juomassa. Tänään aiemman entryn ärsytyksistä huolimatta minua hymyilyttää. Kaupasta tarttui mukaan sensaatiomaiseksi itseään kutsuvaa vadelmajogurttisuklaata ja koska P on töissä, tuoksuu koti kardemummakahvilta.


4 kommenttia:

 1. Hahaa, täällä toinen erilaisten makukahvien ja mitä erikoisempien makuteevalikoimien ystävä. Ihme kyllä, avomieheni on lähes yhtä innostunut kaikesta maustetusta...

  VastaaPoista
 2. Meillä on juuri sama jako - toinen juo Earl Greytä ja toisella pitää olla kaikessa vähintään kanelin makua :)
  Harmi muuten että Fazerilla oli tosi lyhyt kokeilu kaneli&rusina-paahtoleivästä vuosia sitten, nyt sitäkin herkkua pitää ahmia ulkomailla kupunsa täyteen.

  Onneksi me pidetään samantyylisestä ruoasta, toinen vain valitsee sen TOSI lihaisana ja toinen ilman lihaa, joten tasapainottuu sekin :)

  VastaaPoista
 3. Just tulin tänne kyselemään makukahviaskoja, kun muistan sinun kirjoitelleen meillä kanelikahvista. Täällähän oli oikein aihetta nyt ilmassa. Voisin huomenna pöräyttää oikein makoisat makukahvit, niin olisiko sinulla hyviä reseptejä. Tuota kardemummaa olenkin jo koittanut, mutta kuis teet sen kanelikahvin ja onko muita vinkkejä? Ja sellasia, missä ei tarttis sokeria, kun mä en halua liian imeliä kahveja =).

  VastaaPoista
 4. Suki, taitaa tulla ajattelemaasi kahvittelua varten vähän myöhässä tämä vastaukseni, mutta josko siitä silti saisi jotain irti. :)

  Teen yleensä ihan simppelisti niin, että ripottelen kahvinporojen päälle erilaisia mausteita tai niiden yhdistelmiä. Kanelia, kardemummaa, valmiita kahvijauheita (vanilja, suklaa...)ja odottamattomana joulunajan suosikkina glögimaustetta, joka toimi myös yllättävän hyvin. Määrä on vähän mausta kiinni, pikkuriikkiselläkin tuoksuu kuulemma koko asunto, huikkaa mies tuolta. :)

  Sokeria ei meilläkään kahviin laiteta, ainoana poikkeuksena nuo jotkut valmisjauheet, joissa sitä on mutta määrät ovat niin vähäiset kun niitä käyttää mausteena, että sitä ei huomaa. Varmasti myös jotain pähkinäjuttuja kannattaa kokeilla, itse olen niille allerginen niin ovat jääneet tältä osin välin.

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!