20090925

Tähän meni x minuuttia ja matkailu avartaa.

Miksi, oi miksi ihmiset kokevat olennaiseksi kertoa, kuinka kauan jonkin piirroksen tai muun taiteellisen tuotoksen tekemiseen meni? Onko työ parempi jos siihen meni kauan? Vai piirtäjä parempi jos aikaa meni vain vähän. Vai onko kyseessä se vanha tuttu tahallinen itsen aliarviointi, jotta joku muu kehuisi. "Siis tää on tehty kahessakymmenes minuutis vaa tällane töherrys" Kertooko aika työstä tai tekijästä loppujen lopuksi yhtään mitään? Siinä missä toinen tempaisee sulavasti paperille jotain minuutissa lyijärillä, rakastaa joku toinen vuosikausien viilamista ja hinkkaamista vaikkapa öljyvärein.

Tässä ilmiössä on jotain samaa kuin niissä jo valmiiksi nenänvartta pitkin esitetyissä kysymyksissä siitä, mitä ohjelmaversiota käytän vaikkapa Photoshopista. Olenko minä huonompi graafikko kun en päivittänyt samalla sekunnilla seeäsneloseen kun se markkinoille tupsahti? Olenko kehno kuvantekijä kun en jatkuvasti juokse setelitukut taskuista pullottaen ohjelmistoshoppailemassa? Voiko minut laittaa edes työnäytteitäni näkemättä lokeroon vain sen perusteella minkälaisia nollia ja ykkösiä koneeni muistissa on peräkkäin?

Tietokone on työväline siinä missä pensselitkin. Ohjelmaversiota (tai edes ohjelmaa) tärkeämpää on se, mitä sillä saa aikaan. Ei se kuvan tekemisen taito ja halu sen ohjelman mukana tule vaan se kumpuaa jostain ihan muusta. Kuinkahan moni teistä kysyneistä pystyisi näinkin laajoista ohjelmista kun on kyse, luettelemaan yksityiskohtaisesti vaikkapa kolmosen ja nelosen erot. Niinpä. Niiden, jotka pystyvät, ei tarvitse tuota aiemmin mainittua kysymystä esittääkään.

Kulunutta aikaa tai välinettä oleellisemmaksi koen prosessin. Matkan kirjaimista sanoiksi tai ideasta kuvaksi. Aina edes lopputulos ei ole niin tärkeä kuin se tie, jota on kuljettu. Matkailu avartaa nimittäin. Minua kiinnostavat luonnokset, keskeneräiset aihiot, askarrellut mallit, kokeilukappaleet ja prototyypit. Ajatuksen kulku tuotteen takana, mutkat matkassa ja mainiot välietapit.

Tämän blogitekstin kirjoittamiseen meni 13 minuuttia.

3 kommenttia:

 1. Totta puhut.

  Eniten ärsyttävät sellaiset ihmiset, jotka ottavat oikeudekseen täysin ilman mitään tietämystä arvioida sitä, onko joku hidas tai nopea työssään. Työpaikallani eräs rouva arvostelee toista graafikkoamme siitä, että hän kuulemma taittaa liian hitaasti.

  Ihmettelenpä vaan, että mihin tällaiset arviot mahtavat perustua - eivät ainakaan omaan kokemukseen.

  VastaaPoista
 2. Jee, Visualisti tykkää tästä! Muistan kyllä hyvin mikä kone mulla on, mutta auta armias kun pitäis jotakin tarkempaa dataa pistää kehiin. Saatika ohjelmaversiot! Huh.

  VastaaPoista
 3. Katri, juuri näin. Ja loppujen lopuksi se vauhdilla taitettu varmaan näyttäisikin juuri siltä ja sitten arvosteltaisiin työn jälkeä. Aika suuri osa turhaa napinaa harrastavista ihmisistä napisisi joka tapauksessa, aihe vain olisi eri jos ensimmäinen napinanaihe eliminoitaisi.

  Visualisti, minulla on rakas ystävä, joka eräässä tärkeässä web admin -paikkaa koskevassa palaverissa vastasi topakasti esitettyyn kysymykseen siitä, minkälaisilla spekseillä hän työsuhdekoneensa haluaa, sanomalla haluavansa mustan. :D

  VastaaPoista

Kerro ihmeessä!