20090910

autopilotti paperiveneessä

Aikataulu alkaa kiristyä, painodeadline on viikon päästä. Minulla on koneellani taittoa varten yksi juttu ja sekin editoimaton. Päätä särkee, liian vähät unet vaativat veronsa ja tuntikausien näytöntuijottelu omansa.

Olen perustoiminnoiltani autopilotilla, pesehampaatkäysuihkussakeitäkahvia. Vähän niinkuin se Zen Cafen biisi pese kasvosi ja käytä pyyhettä / aamuisin. Keho toimii mutta mieli ei enää rekisteröi. Kaikki aivokapasiteetti on varattu töille, luovalle hulluudelle, ideoille ja ihanuudelle. Perjantaina puhuimme toimistolla kameran jalustasta ja sunnuntaina korvissani oli kirkkaana kyseisen keskustelun avainlause. Mä otan sen maanantaina mukaan niin se ehtii siihen. Tulin maanantaina kaatosateessa jalustaa raahaten töihin ja jos olen aivan rehellinen, minulla ei ole enää aavistustakaan miksi se piti tuoda. Ei ollut muillakaan toimituksemme jäsenillä. Mutta jokainen muistaa perjantaisen keskustelun kyllä kirkkaasti. Autopilotilla, autopilotilla.
Lattia täyttyy lehdistä, pöytä papereista, kynistä, sekalaisista tavaroista. On pyöriteltävä, kokeiltava, sensuroitava ja hyväksi havaittava noin miljoona pientä asiaa lyhyessä ajassa. Tehtävä päätöksiä ja pystyttävä myös tappamaan rakkaimmatkin ideansa jos ne eivät juuri tässä kohtaa toimi. Kill your darlings. On valittava kaikki riviväleistä kansikuvan mallin vaatteisiin ja tehtävä se kaikki helvetin hyvin.

Inspiraatio on ihanaa mutta ammattilaisen ja amatöörin erottaa tällä alalla siitä, että ammattilainen pystyy tuottamaan visuaalisesti vaativaa materiaalia myös ilman sitä hehkutettua inspistä. Tällaisilla aikatauluilla ei oikein ole aikaa jäädä odottelemaan, että tulisiko flow-kokemus poikkeamaan kahvilla. Normaalisti uutta lehteä suunnitellaan vuosia, vähintään puoli vuotta aiemmin. Me ajattelimme tehdä sen kuukaudessa alusta loppuun. Kuten sanoin, tässä ei ole aikaa millekään inspiksille.

Eilen löysin itseni taittelemasta paperiveneitä hesarista.

2 kommenttia:

  1. Nyt alkoi kovasti kiinnostaa, mitä lehteä väsäät? Olen myös kateellinen, koska en osaa tehdä paperiveneitä.

    VastaaPoista
  2. Aaltoyliopiston yhdistyvien ylioppilaskuntien lehteä, Ainoa, olen väsännyt vähän alle kuukauden.

    Ja paperiveneistä, joudun myöntämään, että lunttasin ohjeen niiden tekoon täältä: http://www.mathematische-basteleien.de/paper_ship.htm

    VastaaPoista

Kerro ihmeessä!